Sommar

Varför mår vi egentligen så bra i naturen? Varför bör man undvika fästingar och kan man verkligen fågelskåda inne i stan? Vid Uppsala universitet bedriver vi forskning om sådant som hör årstiden till, fästingar, pollenallergi, åska och solceller bland mycket annat.

Varför mår vi bra i naturen?

En del söker utmaningar och äventyr i fjällvärlden medan andra hittar naturen runt hörnet. Resultatet blir ofta att vi kopplar av från vardagens krav, fysiologiskt och mentalt. I samarbete med Botaniska trädgården i Uppsala utforskas detta av forskare och studenter i psykologi. Intervju med Terry Hartig, professor i miljöpsykologi och Mats Block, trädgårdsdirektör vid Uppsala linneanska trädgårdar.

Stanna inne när det åskar

En blixt skär genom en mörk himmel.

Om du hör åska, gå inte utomhus. Det är åskforskaren Vernon Coorays viktigaste tips. Det är ovanligt att någon dör av ett blixtnedslag i Sverige men så här års finns det anledning att vara försiktig. Vid Uppsala universitet pågår forskning både om hur man kan skydda sig mot blixten och om åskans fysik.

Intervju med Vernon Cooray

Den nya generationens solceller

Användningen av solceller ökar och solenergi kan snart gå om kärnkraft på en global nivå. Forskare världen över jobbar med att förbättra solcellernas verkningsgrad, bland annat genom att kombinera olika tekniker i så kallade tandemsolceller. Marika Edoff berättar mer om den snabba utvecklingen i Forskarpodden.

Forskarpodden: Nästa generations solceller

Marika Edoff pekar på en stor solpanel.

Hur påverkar skyfall livet i en sjö?

Vid sjön Erken i Uppland pågår ett forskningsprojekt för att bättre förstå hur sjöns planktonlevande bakterier, alger och djur påverkas vid olika avrinningsscenarier. Forskarna studerar hur organismerna reagerar på skillnader i tillförseln av näringsämnen och organiskt material från omgivningen. Ett ökat inflöde av döda växtrester kan även göra sjöar brunare vilket gör det svårare och dyrare att rena dricksvatten.

Slarvigt att inte varna för fästingar

Han har 10 000 fästingar i frysen och är en av media ofta anlitad expert. Professor Thomas Jaenson har vigt de senaste 40 åren åt att studera fästingar och sjukdomarna de kan föra över till oss. Han är övertygad om att de bär på många fler smittor än vad vi idag känner till och tycker att myndigheterna borde ta ett större ansvar och varna för TBE-täta områden.

Forskarprofilen: Tomas Jaenson

En fästing på hud i närbild.

”Klimatförändringarna ger mer pollen i luften”

Ett moln av pollen sprids från en blomma.

Omkring 25 procent av alla vuxna har besvär av pollenallergi. Sedan början av 90-talen har siffran ökat med 20-25 procent. Ett av flera forskningsprojekt vid uppsala universitet undersöker hur allergiska personer reagerar under och efter pollensäsongen.

Christer Jansson är professor inom lung-, allergi- och sömnforskning

Tips på sommarläsning från Uppsala universitet

Sommar och ledighet innebär mer tid att läsa böcker, förhoppningsvis. Här kommer några lästips på nyutkomna böcker, av författare med anknytning till Uppsala universitet. Läs till exempel om Baltikums befrielse, om Harry Martinsson eller om guldålderns deckarförfattarinnor.

God läsning och trevlig sommar!

En person läser en bok i en hängmatta.

Fågelforskaren Per Alström

Per Alström är professor i ekologi och genetik och har i sin forskning kartlagt hela sju nya fågelarter. I den här filmen visar Per att du inte behöver åka jorden runt för att få se vackra fåglar, om man bara stannar upp och lyssnar kan man få uppleva ett stort antal arter i sitt eget närområde.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin