Dietistens roll i cancervården

En bild på en halvperson som bär vårdkläder

Foto tagen från Unsplash

Huvudsyftet med detta projekt är att utforska och fördjupa förståelsen för dietistens roll och arbetssätt med individuellt anpassad nutritionsbehandling i cancervården.

Beskrivning

Nutritionsbehandling är en viktig del av omhändertagandet vid undernäring eller risk för undernäring av patienter med cancer. Individuell nutritionsbehandling vid cancer, där dietistprofessionen vanligtvis är huvudansvarig, har visat sig ha effekt på livskvalitet, energiintag och vikt. Dock finns få studier som fokuserar på hur dietisten ska utföra denna nutritionsbehandling för att ge bästa resultat samt hur den ska utvärderas. Därtill behöver enkla och kliniskt användbara mätmetoder finnas tillgängliga för att kunna användas som en del i en målsättningsstrategi, samt för att kunna utvärdera nutritionsbehandlingens effekt som helhet.

I detta projekt kommer vi undersöka hur dietister samtalar med patienter om målsättning och vilka beteendeförändringsstrategier som används. Vidare kommer vi titta på om enkla antropometiska mått går att använda för att utvärdera nutritionsbehandlingen och kartlägga hur de utmaningar som patienten upplever i form av nutritionsproblem påverkar nutritionsrelaterad livskvalitet.

Projektledare: Karin Jontell

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin