Nutrition och bariatrisk kirurgi

En person håller i två tallrikar fylld med mat

Foto tagen från Unsplash

Syftet med projektet är att närmare undersöka kostintag med fokus på interstitiell glukosprofil hos patienter före och efter bariatrisk kirurgi samt att, genom en systematisk litteraturöversikt, kartlägga effekter av preoperativ behandling med lågenergidiet på kroppsvikt, levervolym, glukosnivåer och eventuella biverkningar av lågenergidieten.

Beskrivning

Bariatrisk kirurgi (exempelvis gastric by-pass och sleeve gastrektomi) vid fetma är idag en allt mer förekommande behandlingsmetod. I och med de anatomiska förändringarna av mag-tarmkanalen och medföljande metabola- och endokrina förändringar hos patienten påverkas aptit, matpreferenser, portionsstorlekar, dryckesintag och absorption av energi- och näringsämnen. Samtidigt avser operationen som sådan förbättra patientens blodsockerreglering. Syftet med tre av fyra arbeten i avhandlingsarbetet är därför att närmare undersöka kostintag med fokus på interstitiell glukosprofil hos patienter före och efter bariatrisk kirurgi.

Inför bariatrisk kirurgi är det rutin att patienter optimeras med lågenergidiet för att minska levervolymen då detta har visat sig att underlätta genomförandet av operationen. Det fjärde arbetet består därför av en systematisk litteraturöversikt över effekter av preoperativ behandling med lågenergidiet på kroppsvikt, levervolym, glukosnivåer och eventuella biverkningar av lågenergidieten.

Projektledare: Inger Nilsen

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin