Samtal i socialt arbete


Beskrivning

Samtal i socialt arbete är en central forskningsinriktning vid Institutionen för socialt arbete. Forskare inom gruppen undersöker institutionella samtal i olika välfärdskontexter och ett återkommande fokus är hur professionella och klienter förstår varandra och utför olika samtalsuppgifter, såsom utredning, stöd eller informationsförmedling. Forskningen utförs som regel i samverkan med olika organisationer som möter sociala problem och en central fråga är hur professionella och klienter gemensamt hanterar svåra samtalssituationer. Våra forskningsresultat utgör ofta underlag för verksamhetsutveckling eller samtalsträning tillsammans med samverkande organisationer för att bidra till att utveckla den professionella praktiken.

Forskargruppen utgör en bas för samarbeten kring forskningsprojekt och återkommande aktiviteter är datasessioner i olika former samt ventilering av manus och ansökningar.

Datasessioner hålls varannan vecka inom ramen för Samtalslabbet, som är en interdisciplinär, samtalsanalytisk grupp som organiseras gemensamt av Institutionen för nordiska språk, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi, och Institutionen för socialt arbete. Ansvaret för samtalslabbet alternerar mellan dessa tre institutioner. Vt 2024 koordineras datasessionerna av Marie Flinkfeldt vid Institutionen för socialt arbete.

Forskargruppen ingår genom dess medlemmar i arbetsgruppen ‘Conversation analysis and social work’ (CASW) inom ramen för European Social Work Research Association (ESWRA). I detta internationella nätverk ordnas seminarier, datasessioner, workshops och konferenser varje termin. CASW har bland annat producerat ett specialnummer om samtal i socialt arbete i tidskriften Qualitative Social Work och tre internationella onlinebaserade konferenser. Pågående aktiviteter inkluderar en antologi om samtalsanalys inom socialt arbete, där flera av forskargruppens medlemmar planeras ingå.

Forskningen bedrivs företrädesvis i samverkan med myndigheter och andra organisationer, exempelvis:

  • Mind
  • Försäkringskassan
  • Jourhavande Medmänniska
  • Jourhavande Präst
  • Uppsala kommun

Samverkan innebär i de flesta fall att projekten utformas så att de svarar mot både kunskapsbehov inom forskningsfältet och organisationens behov av kunskap för att utveckla sin verksamhet. Forskningen ligger också i de flesta fall till grund för exempelvis samtalsträning av yrkesverksamma, seminarier och annan kunskapsspridning inom de samverkande organisationerna.

Forskargruppen har en nära koppling till undervisningen inom samtal och kommunikation på socionomprogrammet. Utöver att ett flertal av gruppens medlemmar undervisar på kursen Samtal och kommunikation i socialt arbete utgör den forskning som publiceras av gruppen grund för såväl undervisningens innehåll och form. Antologin Samtal i socialt arbete: ett samtalsanalytiskt perspektiv (Iversen & Flinkfeldt, 2022) samlade flera av gruppens medlemmar och är kurslitteratur på kursen. Genom ett pedagogiskt utvecklingsprojekt med projektmedel (PUMA) från Uppsala universitets utvecklingsenhet har också forskningsbaserade workshops byggts upp utifrån publicerad forskning och anonymiserade träningsresurser som studenterna får tillgång till har producerats baserat på analyserade forskningsdata i våra tidigare forskningsprojekt.

Gruppmedlemmar

Forskningsledare: Marie Flinkfeldt, Clara Iversen
Gruppmedlemmar: Stina Fernqvist, Frida Höglund, Mari Todd-Kvam

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin