Bredda din kompetens – Bli en del av litteraturinitiativet

Vill du bli bättre på att kommunicera? Bredda dina perspektiv och sätta dig in i hur andra människor tänker och känner? Bli en del av Litteraturinitiativet! Genom att läsa och diskutera skönlitterära böcker får du ökad förståelse för andra människors åsikter och verktyg för att bättre kommunicera dina kunskaper i arbetslivet.

Litteraturinitiativet är ett pilotprojekt där alla studenter inom fakulteten för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet bjuds in till att delta i en bokcirkel. Att delta i bokcirkeln ger dig möjlighet att förbättra dina kommunikativa färdigheter inför arbetslivet, förmåga att sätta dig in i andra människors känslor och en ökad kulturell läskunnighet.

Efter att du har läst boken deltar du vid ett bokseminarium. Under terminen ges 6 olika seminarietillfällen och du väljer själv vilket datum du deltar. Grupperna skapas med en blandning av studenter från olika ämnesområden, årskurser och campus. Seminarierna leds av lärare från Litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Du väljer själv om du vill läsa boken på svenska eller engelska. Efter att du har läst boken och deltagit vid ett seminarietillfälle får du intyg om deltagande i litteraturinitiativet.

Låna boken på bibliotek eller köp den på bokhandel. Inför seminariet kommer du få ett mail med information om lokal.

Läslista vårterminen 2023

Tre fördelar med att läsa skönlitterärt:

  • En studie från University of Sussex 2009 visar att läsning minskar stress med 68%, vilket gör det till ett mer effektivt sätt att koppla av än att exempelvis ta en promenad, dricka te eller lyssna på musik.
  • Skönlitterär läsning gör oss mer empatiska, enligt en studie publicerad i Science från 2013. Genom att läsa om skönlitterära karaktärers beteenden och tankar kan vi förstå och få en bättre insyn i andras liv och erfarenheter.
  • Läsning leder till ett utökat ordförråd och introducerar oss för nya idéer.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss