Vanliga frågor och svar om VFU

Innan VFU

Institutionen har avtal och/eller samarbeten med följande kommuner: Uppsala, Knivsta, Enköping, Heby, Tierp, Håbo, Älvkarleby och Östhammar. Institutionen har också samarbete med Region Uppsala samt civilsamhällesorganisationer och privata aktörer i länet.

Du kan söka egen placering både inom och utom Uppsala län, dock får du inte söka plats hos de verksamheter som Uppsala universitet har samarbeten/avtal med. Du får heller inte söka plats i verksamheter som andra socionomprogram i Sverige har avtal/samarbeten med. Så det bästa är att kontakta VFU-koordinator om du funderar på att söka egen VFU-placering.
Givet att verksamheten där du vill göra din VFU-placering inte har ett avtal/samarbete med ett svenskt lärosäte så tar du själv kontakt med verksamheten. Om du får ett positivt svar lämnar du över kontaktuppgifter till en handledare/samordnare till VFU-koordinatorn (vfu-soc@uu.se). VFU-koordinator behöver information så snart som möjligt men senast den 15 april termin 4 om du har hittat en egen VFU-plats. Vi sköter sedan kontakten på samma sätt som med övriga VFU-platser. Våra krav är att du ska bli handledd av en socionom samt att du ska kunna vara på VFU-platsen i 20 veckor, planerar du att göra VFU i län där det redan finns ett socionomprogram vid en högskola eller universitet kommer eventuell placering ske i samråd med högskolan/universitetet.
I vissa fall kan Uppsala universitet erbjuda VFU-platser utanför Uppsala län i samråd med andra universitet och högskolor. Så du kan också i önskemålsblanketten ange att du önskar göra VFU på annan ort.

Ja det får du, vi rekommenderar VFU-placering inom de så kallade programländerna inom Erasmus+. Programländerna är: samtliga länder i EU + Island, Liechtenstein, Norge, Nordmakedonien, Serbien och Turkiet. Som VFU-student i något av dessa länder ska du söka Erasmusstipendium för praktik via Avdelningen för internationalisering. Samtliga studenter som gör Erasmuspraktik täcks av Kammarkollegiets försäkring Student UT. Om du ska göra VFU i EU ska du även beställa det Europeiska sjukförsäkringskortet för att du ska ha rätt till sjukvård på samma villkor som landets egna invånare. Om du planerar att göra din VFU utanför Erasmus länderna behöver du själv stå för kostnader förknippade med detta.

Studenter ordnar själv sin placering utomlands, men kontakta VFU-koordinator i mycket god tid för planering (gärna redan under termin 3).

Viktigt att tänka på när du söker en VFU-placering utomlands:

  • Samma krav på utlands-VFU gäller. Se studieplanen för kursmål och innehåll.
  • Viktigt att tänka på att det handlar om verksamhetsförlagd utbildning, VFU, det är inte praktik eller volontärarbete.
  • Placeringen ska vara kostnadsfri för dig som student.
  • Organisationen ska vara beredd att ta emot dig hela terminen, d.v.s. 20 veckor.
  • Du förväntas vara i verksamheten i snitt 34h/vecka – 4h/vecka ägnas åt självstudier.
  • Din handledare ska vara utbildad socionom eller motsvarande (utomlands kan det heta att man är utbildad Social Worker/har examen i Social Work). Handledaren ska kunna avsätta 1h/vecka för kvalitativ handledning samt tid för löpande handledning.
  • Handledaren måste kunna prata engelska obehindrat.
  • Du själv behöver behärska landets språk för att kunna hantera kontakt med klienter.

När du fått kontakt med en organisation som är beredd att ta emot dig behöver du till VFU-koordinator inkomma med följande information:

  1. Beskrivning av organisationen – vilken typ av organisation är det och vad för typ av Socialt Arbete bedriver den? Inkludera gärna länkar till organisationens hemsida etc.
  2. Beskrivning av de arbetsuppgifter du skulle utföra.
  3. Kontaktuppgifter till handledare eller verksamhetsansvarig.

VFU-koordinator tar sedan kontakt med organisationen i fråga och ser till att de uppfyller kraven för VFU-placering. VFU-koordinator kommer sedan ta kontakt med dig för att meddela om placering vid organisationen godkänns eller inte.

Ja, om du tidigare har arbetat kan det vara möjligt att tillgodoräkna inom VFU-kursen. Följ denna länk för att se Kraven för tillgodoräkning av H-VFU.
Om din arbetslivserfarenhet uppfyller kraven för tillgodoräknande så gör du en ansökan för tillgodoräknande. När du har valt att din ansökan avser tillgodoräknande av hel kurs inom socionomprogrammet så dyker de obligatoriska frågorna: Vilken kurs ligger till grund för tillgodoräknandet? och Vid vilket universitet har du läst kursen? På den första frågan kan du ange relevant arbetslivserfarenhet som och den tjänstebeteckning (t.ex. socialsekreterare) du haft och på den andra frågan kan du skriva arbetsgivaren/arbetsgivarnas namn. Om du haft extern handledning via t.ex. företagshälsovård och du har svårt att få detta intygat via företagshälsan så fråga ansvarig chef om hen kan intyga vilken typ av handledning anställda får på arbetsplatsen, tänk på att också räkna med handledning eller motsvarande som du som nyanställd fått när du introducerats i arbetet (på vissa arbetsplatser så utses t.ex. en mentor som fungerar som en slags handledare för den nyanställde).
Notera att ansökan om tillgodoräkning av VFU ska inkomma till institutionen senast termin 4.

Att ansöka om VFU-plats

Anmälan om önskemål för VFU-placering görs under termin 4, senast 15 april. Vissa VFU-platser kan komma att ske via annonsering till studenter (i Studium) under februari, deadline för ansökan till dessa eventuella platser är 28 februari. För att en ansökan ska anses komplett ska ett personligt brev och CV ha inkommit till vfu-soc@uu.se senast 28 februari. Urval och eventuella intervjuer sker sedan av VFU-platsen (under mars). Besked till samtliga sökande ges senast 1 april. Studenter som sökt men inte fått VFU-placering via annonsering ska fylla i önskemålsblankett så ordnar Uppsala universitet placering till student.

Studenter som inte fyllt i anmälan i tid kommer att erbjudas VFU-placering i mån av plats och efter att samtliga studenter som skickat in anmälan i tid erbjudits plats. Hänsyn till önskemål för sena anmälningar kommer inte att tas.

Under termin 4 får du fylla i en anmälan för önskemål om VFU-plats inom Uppsala län. Studenter uppmanas att fylla i upp till fem verksamhetsområden som de är intresserade att göra sin VFU inom. I placeringsarbetet kommer VFU-koordinator om möjligt ta hänsyn till studenters önskemål, dock finns inga garantier att man får en plats enligt sina önskemål. Studenter ombeds också inkomma med en kort motivering och att svara på lite andra frågor som komplement till sina önskemål som ett stöd i att hitta en passande placering. Studenter har möjlighet att under terminstid komma på drop in till VFU-koordinator inför att anmälan skickas in.Blanketten om önskemål skickas in senast den 15 april.

Ja, på vissa verksamheter delas VFU-tiden upp så att du gör tio veckor på en plats och tio veckor på en annan.

Nej, du blir tilldelad en plats VFU-koordinator utgår dina önskemål och annan information som du fyllde i anmälan om önskemål under termin 4 i förhållande till vilka platser som finns tillgängliga den termin du ska göra din VFU. Alla studenter som är i fas med sina studier och lämnar in önskemålsblanketten i tid kommer att tilldelas en placering, dock finns det inga garantier att du kan få en placering utifrån dina önskemål. I önskemålsblanketten kan du ange 3-5 verksamhetsområden där du önskar VFU-placering – sannolikheten att få en VFU-placering inom något av de områden du önskar ökar desto fler områden du anger – så ange helst fem områden där du kan tänka dig att göra din placering.

Frågor under VFU

Under kursens gång är det obligatoriskt att delta vid den placering du som student blivit tilldelad. Förutom det som ingår i denna placering ingår det även uppgifter som kopplar den praktiska erfarenheten till den teoretiska kunskapsbas som byggts upp under tidigare terminer och du kommer att ha obligatoriska universitetsförlagda seminarier. Dessa skriftliga och muntliga uppgifter ger en fördjupad koppling mellan teori och praktik. Det ger även en ökad förståelse för hur de teoretiska aspekterna inom utbildningen ska ge ett stöd inom socionomyrket efter avklarad utbildning. Du har även PPU parallellt under hela VFU-terminen.

Nej, du förväntas vara i verksamheten i snitt 34h/vecka och det är verksamhetens karaktär och/eller när dina handledare finns på plats som styr dina arbetstider. Detta innebär att inom vissa VFU-placeringar kan praktik på kvällar och/eller helger ingå. Du kan också bli placerad i en verksamhet utanför Uppsala tätort som kräver pendling. Verksamheten ska ta hänsyn till de universitetsledda delarna, såsom de obligatoriska universitetsförlagda seminarier och PPU som sker parallellt med VFU-placeringen. Det är därför viktigt att du som student tydligt informerar din/dina handledare om när du förväntas delta i obligatoriska universitetsförlagda delar. VFU-placering, förberedelser inför och deltagande i de universitetsledda seminarierna samt PPU beräknas sammanlagt ta 40h/vecka.
VFU-koordinator tar vid placering så långt som möjligt hänsyn till studenter med godkända särskilda skäl för placering och dessa placeras i passande verksamhet.

Ja, om du blir placerad på en VFU-plats i en av Uppsalas kranskommuner får du reseersättning. VFU-koordinator kommer att ge dig mer information om detta om det blir aktuellt för dig. Du får ingen reseersättning om du själv väljer att göra din VFU-termin på annan ort utanför Uppsala län och/eller utomlands.

Om du i önskemålsblanketten har angivit att du har barn inom förskola/skola t.o.m. årskurs 1 och är i behov av barnomsorg så försöker vi så långt som möjligt tillgodose detta.

De skäl socionomutbildningen vid placering tar hänsyn till är:
• Sociala skäl - barnomsorg d.v.s. behov av att hämta och lämna barn inom förskoleverksamhet samt skolbarnsomsorg till och med årskurs 1.
• Medicinska skäl – till exempel behov av egen sjukvård i Uppsala eller annan avtalskommun eller andra medicinska skäl som gäller studenten. Eller pedagogisk anpassning på grund av varaktig funktionsnedsättning.
• Andra särskilda omständigheter - t.ex. vård av barn (gäller vårdnadshavare), uppdrag som studeranderepresentant i någon av UU:s kommittéer.
Eventuella särskilda skäl ska anges i önskemålsblanketten och du ansvarar själv för att inkomma med relevanta intyg. De som är studeranderepresentant i någon av UU:s kommittéer och/eller som har barn i behov av barnomsorg t.o.m. årskurs 1 (personbevis) laddar upp relevant intyg direkt i önskemålsblanketten. Om student har något av de andra starka skälen till placering ska inget laddas upp i önskemålsblanketten, däremot kan VFU-koordinator komma att kontakta student för mer information om hens starka skäl inför placering. Information om starka skäl för placering lämnas aldrig vidare till VFU-platsen, däremot utgör det ett underlag för VFU-koordinator när placering görs.

Då anpassningsbehov ofta är olika för varje fall kontaktar du någon av studievägledarna för att diskutera dina behov av anpassning i relation till VFU-perioden.

Kontakt

Frågor gällande VFU skickas till vfu-soc@uu.se som bemannas av VFU-koordinator.

Kursansvarig och examinator för studenter under VFU-kursen

Kursansvarig agerar examinator och leder lärarlagets arbete med den universitetsförlagda delen av VFU-undervisningen som består av seminarier och inlämningsuppgifter. Kursansvarig har det övergripande ansvaret för planeringen, genomförandet och utvecklingen av kursen. Kursansvarig kontaktas av dig som student i frågor som rör universitetsseminarierna under pågående VFU-kurs.

Eva Randell
Universitetslektor
vfu-soc@uu.se

Ansvarig för anskaffning av platser och placering av studenter

Ansvarar för att anskaffa platser samt placera samtliga studenter som ska genomföra sin VFU-kurs.

VFU-koordinator
vfu-soc@uu.se

Studievägledning

För studievägledning och för dig som är student med pedagogiskt anpassningsbehov, kontakta Katriina Östensson och Shilan Segerbäck
studievagledare@soc.uu.se.

För mer information, se sidan Studievägledning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin