Internationella möjligheter
Som student vid Uppsala universitet har du möjlighet att göra delar av sin utbildning utomlands. På dessa sidor kan du läsa mer om de fyra olika alternativen för utlandsstudier som erbjuds via enheten för internationell mobilitet: utbytesstudier, praktik, fältstudier och sommarkurser utomlands.
Den 23 maj 2022 meddelades att stipendieprogrammet Minor Field Studies ställs in. En sista utlysning av ett begränsat antal stipendier kommer att hållas mellan den 1 augusti och den 30 september 2022. Alla projekt som blivit godkända inom ramen för MFS måste slutföras innan den 10 januari 2023. Mer information om ansökan, nedläggningen eller information som berör dig som student som fortfarande ska genomföra en MFS finns under rubriken fältstudier.
Utbytesstudier
Innebär att du studerar kurser under en eller två terminer på ett partneruniversitet. Utbytet innebär inga studieavgifter för dig och dessutom finns stipendiemöjligheter via bland annat Erasmus och International Credit Mobility. Alla heltidsstudenter vid Uppsala universitet är behöriga att söka.

Erasmuspraktik
Ett stipendium primärt för att genomföra praktik på ett företag eller en organisation men kan också fungera för fältstudier, datainsamling, volontärarbete och sommarjobb i Europa. Tillåten tidsperiod är 60–360 dagar. Alla heltidsstudenter vid Uppsala universitet är behöriga att söka.

Fältstudier
Möjligheter för att finansiera projekt för kunskaps- och datainsamling för ett självständigt projekt som till exempel kandidat- eller masteruppsats, examensarbete eller doktorsavhandling. Stipendiemöjligheter finns att söka via Erasmus och Minor Field Studies.

Sommarkurser utomlands
Två- till treveckorskurser som hålls under sommaren och som är antingen kostnadsfria eller till ett reducerat pris för Uppsala universitets studenter. Det finns vissa möjlighet till stipendium genom till exempel Nordlysprogrammet och alla heltidsstudenter på Uppsala universitet är behöriga att söka.

Stipendiemöjligheter via Erasmus+
Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa. Erasmus är välkänt och meriterande hos arbetsgivare både i Sverige och utomlands.

Europauniversitetet ENLIGHT
ENLIGHT är ett av flera pilotprojekt finansierade av EU-kommissionen för att leda utvecklingen av nya typer av utbildningar och utbildningsmetoder som svarar mot framtidens utmaningar.

Kontakta oss
Det är enheten för internationell mobilitet vid avdelningen för internationalisering som ansvarar för administrationen av de utlandsstudiemöjligheter som beskrivs på de här sidorna.
- För frågor om utbytesstudier eller sommarkurser kontakta mobility@uu.se.
- För frågor om Erasmuspraktik, Erasmusstipendiet för studier eller International Credit Mobility kontakta erasmus@uu.se.
- För frågor om Minor Field Studies kontakta mfs@uadm.uu.se.
Drop-in i Zoom
Träffa enheten för internationell mobilitet och ställ frågor om utlandsstudier. När du ansluter hamnar du först i ett väntrum och när det blir din tur kopplar vi dig till oss. Du får då kortfattat beskriva ditt ärende innan du kopplas vidare till ett enskilt samtal med en tillgänglig handläggare.
Drop-in erbjuds under terminstid på helgfria tisdagar kl. 11.00–12.00 och torsdagar kl. 13.00–14.00.
Sista drop-in för vårterminen 2022 är torsdag 2 juni. Efter sommaruppehållet öppnar vi åter för drop-in torsdag 1 september 2022.
Ställ dina frågor på vår Zoom-drop-in
Boka oss för en infoträff
Det går att boka oss för informationsmöten för ert program, institution eller fakultet. Ni kan också boka oss för att hålla i en informationsträff för er studentförening, nation eller kår. För bokning kontakta oss på mobility@uu.se.
Sociala medier
Följ oss och våra studenter som befinner sig utomlands och gästar oss på Instagram. Du kan även följa oss på vår Facebooksida där vi också lägger upp kommande informationstillfällen.