Astrid Gustafsson deltidsrapport

Nu har jag varit på den här lilla ön i en månad, och om en månad är det redan dags att åka hem igen.

När jag först kom hit var min kontaktperson iväg på en utbildningskonferens. Så första veckan fick jag klara mig på egen hand och själv bygga upp ett lokalt nätverk och bilda mig en egen uppfattning om ön och dess invånare. Min ursprungliga projektplan var att undersöka riskerna relaterade till att bo på Niue i relation till klimatförändringar, planen var också att undersöka detta genom att prata med landägare. Efter en vecka kunde jag dock inse att klimatförändringar inte är tillräckligt framträdande för att fylla ett helt projekt samt att ”alla” här äger land. För att undersöka något som kändes mer relevant valde jag att expandera projektet och titta på migration samt vilka faktorer som påverkar människors beslut att flytta eller stanna, och inkludera klimatförändringar som en aspekt i denna undersökning. Sen 1970-talet har ön har kämpat med migration och en stadig minskning av befolkningen, vilket är påtagligt på ön – överallt finns det övergivna hus.

Övergivet hus.

Det finns väldigt många övergivna hus på ön.

I mitt projekt intervjuar jag nu high school-studenter som tar examen i år om deras framtidsplaner och värderingar. Det är så kul att höra deras historier och få komma ner på djupet! Som civilingenjörsstudent tycker jag att det är väldigt spännande att gå utanför mina vanliga ramar och göra ett projekt inom kulturgeografi.

Nu har skolorna här just varit på två veckor påsklov, vilket har saktat ner projektet något men också skapat rum för reflektion, transkribering och analys. Jag har också passat på att intervjua andra personer på ön för att skapa lite kontext för mig och projektet. En av de största utmaningarna är såklart kulturkrockarna och den mest framträdande för mig är den så kallade ”island time” som råder på ön. Man inte tar helt enkelt inte så hårt på bestämda planer eller tider, vilket gör att jag får lägga mycket tid på att jaga personer som jag vill intervjua eller sitta och vänta på någon som i slutändan inte dyker upp. Det är såklart jobbigt, men handlar inte om oförskämdhet eller ovilja gentemot mig eller projektet. Det är också en väldigt öppen miljö där människorna är väldigt välkomnande och gärna berättar om sina liv. Förutom bokade, strukturerade intervjuer lär jag mig också mycket genom att prata med människor som jag möter i vardagen och som jag lärt känna. Det är ett väldigt litet samhälle där alla känner alla och ingen låser sina bilar eller hus så det är lätt att få kontakt med folk.

Turkosblått vatten med en klippformation i bakgrunden.

Astrid snorklar gärna på sin lediga tid.

När jag inte pluggar tillbringar jag stora delar av min lediga tid i havet. Niue har bland de klaraste vattnen i stilla havet så snorklingen är helt fantastisk – som att simma i ett akvarium!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo