Carolina Mikaelsdotter deltidsrapport

Tidigt den 14 februari landade jag på Nairobis flygplats och såg framemot åtta veckor i Kenya. Jag utför min masteruppsats i folkhälsovetenskap i samarbete med Stockholm Environment Institute (SEI) och deras samarbetspartner Safe Water and AIDS Project (SWAP) i Kisumu, Kenya. De genomför en interventionsstudie på landsbygden utanför Kisumu. Datainsamlingen för uppsatsen sker med utgångspunkt i Kisumu under mars månad, vilket betyder att jag kunde tillbringa mina första två veckor vart jag än ville i Kenya.

Därmed spenderade jag en och en halv vecka i Nairobi och fyra dagar på safari i Masai Mara min första tid här. Safarin var ett fantastiskt äventyr. Nairobi är en stor stad med många sevärdheter och spännande restauranger och barer. Dagtid är det utöver trafiken och värmen inga problem att röra sig fritt ute, men kvällstid kräver det taxiresor från dörr till dörr. För en svensk person kan det krävas en del anpassning och personligen påverkar begränsad rörlighet mig psykiskt ganska mycket. I Nairobi ordnade jag, med hjälp från min kontaktperson på SEI i Stockholm, så att jag var välkommen till SEI:s kontor i Kenya. Jag fick låna en kontorsplats på kontoret och fick möjligheten att diskutera pågående projekt SEI utför i Kenya med olika medarbetare.

Ett långbord med klasar av bananer, ananas och annan frukt. Människor som går längs bordet och tittar.

Kisumus marknad.

I början av mars ankom jag till Kisumu för att påbörja förberedelserna, genomförandet och efterarbetet av datainsamlingen. Syftet med uppsatsen är att undersöka barriärer som påverkar kvinnors beslut angående att söka vård under graviditet, födsel och postnatal perioden. Den första veckan bestod mestadels av att lära känna de jag ska samarbete med, planera inför nästkommande vecka, fortsätta skriva på uppsatsen och upptäcka Kisumu. Något jag inte hade planerat med var problem med internet, varken min dator eller mobil kunde ansluta till nätverken. Vilket betydde jag inte kunde komma åt mejlen, artiklar genom Uppsala universitetsbibliotek eller ha Skype-samtal med SEI i Stockholm. Det löste sig i alla fall efter två dagar.

Rum med ett skrivbord i hörnet och ett fönster på vardera vägg.

Kontoret hos SWAP, Kisumu.

Under veckan skrev jag klart bakgrunden och metoddelen som var möjlig att skriva innan datainsamlingen. Tillsammans med SWAP kom jag överens om antalet individintervjuer och fokusgruppdiskussioner som skulle genomföras med kvinnor och en budget för genomförandet. I budgeten ingår bland annat transportkostnader, dryck till intervjupersonerna och kostnad för översättare. SWAP ansvarar för att kontakta kvinnor som uppfyller kraven för att ingå. Vi planerade för att påbörja insamlingen måndagen den 11 mars, dock informerade SWAP mig fredag eftermiddag den 8 mars att de inte hittar några kvinnor som uppfyller kravet att endast gjort fyra eller färre besök, majoriteten av kvinnorna har genomfört 6-8 besök. Det är nu måndag den 11 mars och datainsamlingen är uppskjuten tillsvidare. Då syftet är att höra om hinder för att kvinnorna inte söker vård fastän det är gratis kan jag inte intervjua personer som har gått på alla sina besök. Jag har nu i överenskommelse med SEI kommit fram till att ändra kravet för att ingå. Om det ändå inte går att få tag på personer tänker jag föreslå för SEI att vi letar efter personer från kontrollgruppen istället för interventionsgruppen. Jag har möjligheten att vara i Kisumu hela mars så jag är säker på att vi kommer klara upp detta under den tiden. Även om jag har tiden på min sida, är detta självklart ett orosmoment.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo