Ellinor Engström & Johanna Kühn deltidsrapport

Den 13 september landade vi i Johannesburg, fyllda av förväntan inför vår MFS. Redan efter en kort stund på den shuttle som skulle ta oss från Johannesburg till Swaziland insåg vi hur otroligt vacker natur och gästvänlig befolkning detta land har att erbjuda. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Vi blev varmt mottagna av familjen vi skulle bo hos och vi kände oss snabbt som hemma. Då huset vi skulle hyra av dem fortfarande var under renovering inackorderades vi i familjens gästrum första veckan. Detta visade sig vara en vinstlott då vi direkt kunde få ta del av deras kultur och seder i vardagen. För att maximera möjligheterna att utforska landet på ett obehindrat sätt bestämde vi oss direkt för att hyra en av familjens bilar. Det var lite knepigt med vänstertrafik i början, men man vande sig snabbt.

Redan dag två besökte vi Siphilile, organisationen där våra fältstudier äger rum. Även här var mottagandet över all förväntan och vi förundrades över hur öppenhjärtiga och varma människorna som arbetar inom organisationen är. Till vår glädje så visade det sig att de dessutom var väl insatta i våra projekt och lika sugna som vi på att få komma igång.

En klädstreck med tvätt hänger över en väg av röd jord. I bakgrunden några hus och sedan berg.

Hus typiska för området och allt omgivet av fantastisk natur.

Första helveckan på Siphilile gav organisationen oss en presentation av verksamheten för att ge oss en inblick i deras arbete. Vi fick hjälp med översättning av vår enkät från engelska till det lokala språket siswati och genomförde en pilot-studie under en dag i fält för att se om några justeringar behövdes för att bättre passa kontexten. När detta var genomfört kunde projektet dra igång på riktigt!

De tre senaste veckorna har vi spenderat vardagarna ute i fält. Organisationen arbetar via ”Mentor Mammor” som göra dagliga hembesök hos organisationens klienter. Vi har gått med varsin Mentor Mamma under dennes dagliga arbete och delat ut enkäten till de kvinnor som hon besökt. Tillsammans har vi hittills varit med på över hundra hembesök. Vår enkät har mottagits väl av både Mentor Mammor och av de klienter som fyllt i den. Endast tre klienter har avböjt att medverka.

Området där vår studie äger rum är utsatt på många sätt och präglat av de svårigheter som är typiska för landet, bland annat hög HIV-prevalens, fattigdom, låg utbildningsgrad och hög arbetslöshet. Trots detta har det inte varit några större problem för klienterna att förstå muntliga instruktioner och fylla i enkäten enskilt.

En man omgiven av en hög med plastpåsar.

"Baby-starter" paket.

Vi har fått ta del av väldigt många olika livsöden och har dagligen blivit känslomässigt berörda av de kvinnor och barn som vi haft privilegiet att få möta. Ett tillfälle som särskilt berörde oss var när organisationen mottog en stor donation bestående av fyrahundra ”baby-starter-pack” från en kyrka i närheten. Organisationen skulle sedan distribuera dessa till gravida kvinnor bland sina klienter. Detta var ett heldagsprojekt som vi hade turen att få vara med på. Då transportmedel för klienterna är kraftigt begränsade skedde utdelningen genom att Siphilile åkte ut till ett antal samlingspunkter för att nå så många gravida kvinnor som möjligt. Även vi fyllde vår hyrbil med personal från Siphilile samt bakluckan full av bebispaket. Det kändes härligt att vi också kunde bidra med något och det var fantastiskt att få dela all glädje som donationen gav upphov till.

En man står vid bil fullastad med plastpåsar.

Bilen lastas full av bebis-paket.

Vid sidan av fältstudierna så är familjen vi bor hos mycket måna om att vi ska hinna uppleva och se så mycket av Swaziland med omnejd som möjligt under vår tid här. De har verkligen bidragit till vår upplevelse och förståelse av landet och dess kultur. Och som tur är så är halva tiden kvar! Vi ser fram emot ytterligare fyra veckor av spännande upplevelser som Swaziland har att erbjuda, både i fält och på fritid.

Hittills har vår resa överträffat alla förväntningar, både beträffande genomförande av projektet men även av upplevelser i övrigt. Vi är båda överens om att detta är ett oslagbart minne för livet och vi planerar redan vår återresa.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo