Ebba Hansson & Tasnim Laskar deltidsrapport

Nu har vi varit i Addis Abeba, Etiopien, i fyra veckor och idag var första dagen vi tog minibuss till universitetet! Vi har tidigare tagit oss runt i Addis med taxi (i svenska mått väldigt billigt och bekvämt) men alla locals åker minibuss, en 9-sitsig skåpbil, så efter uppmuntran från våra nyfunna etiopiska vänner testade vi också. Det svåra är att bussen ofta är knökfull och att det inte står på vilken riktning bussarna går, men man får fråga sig fram och ha lite vassa armbågar! En resa på en kvart kostade 50 svenska öre (jämfört med 30 kr för taxi) - en ganska bra deal, så vi lär ta bussen framöver!

På bilden ser ni Ebba tillsammans med släggan som vi slår i marken för att generera vågor och som vi sedan mäter hastigheten på. Vi använder oss av metoden seismisk refraktion i vårt exjobb som går ut på att kartlägga jordens struktur på mindre ytor och kan användas för att se om det går att bygga på ett visst ställe eller om det går att gräva på det området. Hittills i vårt projekt har vi gjort mätningar på ett gräsområde på campus för att lära oss metoden och se så satt utrustningen fungerar, men nästa vecka är det planerat att vi ska ta oss ut till East African Rift Valley. Etiopien är särskilt intressant ur ett geofysikperspektiv då Rift Valley går igenom nästan hela landet. Det är en spricka där två kontinentalplattor rör sig bort från varandra där mycket seismisk aktivitet sker.

Ebba Hansson med en slägga över axeln.

Ebba med en 5 kg slägga som slås i marken och genererar vågor som utplacerade geofoner tar upp.

Förra helgen, under påsk, åkte vi till norra Etiopien för en guidad tur i Afar regionen. Vi besökte Danakil Depression, som har en natur som nästan är utomjordisk. Vi sov under bar himmel under tre dagar och såg så mycket häftigt och annorlunda. Det var allt från saltsjöar och saltberg till det varmaste stället på jorden med formationer skapade av svavel, salt och syra. Sista natten hajkade vi upp för den aktiva vulkanen Erta Ale och sov vid kanten – en helt oförglömlig resa som vi förmodligen aldrig hade gjort om vi inte hade varit i Etiopien och gjort MFS.

Gulgrönt, skummande vatten omgivet av stenar och klippor.

Sulfatsjöarna i Dallol, skapade av skapade av svavel, salt och syra.

Vår vistelse hittills i Etiopen har haft både toppar och dalar. En av oss fick en parasit och var sängliggande ett tag, elen och vattnet i vår lägenhet kommer och går som det vill, men för det mesta har det varit en fantastisk tid. Vår handledare och resten av folket på universitetet tar så väl hand om oss och vi får uppleva sånt som gör att man verkligen får perspektiv på sitt liv hemma i Sverige. Det värsta just nu är att tiden går så snabbt, vi har så mycket vi vill hinna med innan vi åker hem!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo