Tore Levehag & Emmie Lindström Leister

Sydafrika är ett helt fantastiskt land! Självklart behöver du vara försiktig och tänka en extra gång vilka områden du vistas i, men i vilket land är det inte så. Naturen och kulturen är magisk. Sydafrika har en historia som berör, men landet har idag stor potential formad av mångfald och drömmar. Sydafrika har elva officiella språk och vart du än reser möts du av härliga människor med intressanta historier och mål.

En kvinna står på en gata med parkerade bildar. Över hänger en banderoll där det står Maboneng.

En gata i stadsdelen Maboneng, Johannesburg.

I Sydafrika får du snabbt vänja dig vid att det i folkmun talas om hudfärg och ras på ett helt annat sätt än vad vi gör i bl.a. Skandinavien. Det är samtidigt häpnadsväckande hur snabbt landet har förändrats, då apartheid upphörde så sent som år 1994. Vi bor och arbetar med vår masteruppsats i Johannesburg och vart vi än reser i staden följer vi i Nelson Mandelas fotspår. Nelson Mandela, en man som hade stor del i att rasåtskillnadspolitiken upphörde och nästintill blivit en nationalhjälte för många. Följande är ett citat som berör och säger mycket om Sydafrikas första mörka president. You will achieve more in this world through acts of mercy than you will through acts of retribution – Nelson Mandela.

En kvinna sitter vid ett fyrkantigt bord som omges av kontorsstolar.

Emmie på vårt tillfälliga kontor.

Vi sitter för tillfället på WSP:s kontor i Bryanston, Johannesburg. Vi genomför vår intervjustudie med varierande aktörer i Sydafrika för att identifiera möjliggörare av hållbara städer. Än idag kan man urskilja apartheids segregerade stadsplanering. Under apartheid var mörka personer förbjudna att bo i de välbärgade områdena, de områdena var reserverade för den vita minoriteten av befolkningen. De mörka tvingades ut i så kallade Townships som är underutvecklade rassegregerade stadsområden placerade långt från arbete och ekonomiska möjligheter. I Sydafrika är det för tillfället akut elbrist med statligt planerade blackouts, elen är dessutom smutsig och framställs till större delen av kol.

En modell av en stad.

Modeller används i stadsutvecklingsprojekt.

Nationellt existerar även kritisk vattenbrist på många platser och klimatet kan kastas från strålande sol till storm på bara ett ögonblick. Sydafrika har en hög kriminalitet, vilket speglar de personliga säkerhetsaspekterna, kapade byggnader och skyhöga husmurar. För att lösa Sydafrikas stadsproblem utvecklas olika projekt som både anses hållbara och smarta. Projekten kan vara Gated Community, grindsamhällen isolerade från omvärlden med tillträdeskontroll och inhägnader för att skapa säkerhet. Dessa projekt kan dock minimera nödvändiga resurser från de marginaliserade områdena i staden. Det faktiska behovet kan gå förlorat vilket resulterar i att projekten misslyckas. Även avsaknaden av lokala myndigheters önskemål och att projekten inte passar in i den befintliga staden kan vara fallgropar. Är dessa stadsprojekt verkligen hållbara om det bidrar till ojämlikhet?

As long as poverty, injustice and gross inequality persist in our world, none of us can truly rest – Nelson Mandela.

En man i hjälm i en grotta.

Tore på upptäcktsfärd i en grotta.

Förhoppningarna med vårt arbete är att hitta förutsättningar för utveckling av hållbara städer som både är smarta, inkluderande och samtidigt miljövänliga. Ett citat från den nationella hjälten. It always seems impossible until it's done – Nelson Mandela. Arbetet är starkt kopplat till det hållbara utvecklingsmålet nummer 11, Hållbara Städer och Samhällen; Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

Bland det bästa med Sydafrika är att möta lokalbefolkningen som arbetar för sitt livsuppehälle. Det är Uber-chaufförerna, försäljarna på den lokala marknaden, guiderna, servicepersonalen i kafferummet på kontoret, tidningsförsäljarna och jonglörerna mitt på motorvägen, hushållerskan med många fler. Vi rekommenderar starkt ett besök, studier eller arbete i detta kulturstarka och natursköna land. Det är ingen slump att Sydafrika är ett av världens snabbaste växande besöksmål. Vi rekommenderar dig att besöka Johannesburg som är det vibrerande hjärtat i Sydafrika. Staden ser optimistiskt på framtiden. Besök Soweto med den enda gatan i världen där två nobelpristagare har bott, lär dig om människan ursprung vid Cradle of Humankind, vistas i Kruger National Park med leoparder, lejon, vattenbufflar, elefanter och noshörningar i dess rätta miljö, genomför ett Parkrun med lokalborna, mingla runt bland konstnärer på kvällsvernissage i Keys Art Mile, yoga under den sydafrikanska stjärnhimmeln, hänförs av myllrande marknader och hela tiden ät goda traditionella rätter och bli väl omhändertagen. Det finns bara ett problem, om det nu är ett problem, du kanske aldrig vill resa härifrån.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo