Sanna Börjesson deltidsrapport

Hej där! Redan halvtid!

För lite drygt en månad sedan lämnade jag Uppsala för att bege mig till Mbale, Uganda. En stad i östra Uganda med drygt 200 000 invånare i centralorten. Här har jag besökt olika byar på landsbygden för att intervjua kvinnor som är med i så kallade Saving Groups om hur denna typ av mikrofinansprogram har förändrat deras vardagsliv. Resultatet kommer att bli min C-uppsats i kulturgeografi. Att få ägna åtta veckor till att få följa kvinnors kamp för att stärka sin sociala och ekonomiska status i hushållet såväl som i samhället är otroligt spännande. Mina största insikter hittills:

En apa sitter på en sten med ett vattenfall längre bort.

Sipi falls, en timme från Mbale.

1. Uganda är grönt och lummigt.
Mbale ligger vackert beläget vid foten av Mount Elgon. Här finns goda vandringsmöjligheter. För några helger åkte jag en knapp timme bort från Mbale Town för att vandra vid Sipi falls. Härligt var det, men om jag åker hit igen ska jag ta med bättre skor. När regnet kommer blir bergssluttningarna leriga och hala. Det var väldigt skönt att komma ifrån stan som ibland kan kännas lite för intensivt. Jag har också haft möjligheten att göra intervjuer med kvinnor uppe i bergen i ett distrikt som heter Bududa. Trots att vi i över en timme hade lämnat the main road och åkt på slingrande lervägar mellan berg och dalar, möttes vi av människor, marknader och vinkande barn exakt överallt.

2. Tidsuppfattning
Bussar går inte enligt tidschemat. Bussen går när bussen är fylld. Ibland innebär det att du får vänta i timmar efter utsagd avgångstid. Men det innebär också att ingen förväntar sig att du kommer i tid. Och du bör inte heller förvänta dig att någon annan gör det. Det är inte ovanligt att någon du har planerat träff med anländer en timme sen, ursäktar sig lite i förbifarten och blir bemött utan några invändningar, med en stämning på topp. Och självklart kan det vara utmanade att försöka planera sin fältstudie under dessa premisser. Men att stress eller någon form av tidspress överhuvudtaget inte verkar existera i Uganda är framförallt något jag uppskattar under min tid här. Jag tar dagen som den kommer, och hittills har det gått riktigt bra!

En väg av rödbrun jord leder bort mot berg i bakgrunden. Till höger skymtar verandan på ett hus.

Östra Uganda är grönt och lummigt.

3. Ugandierna är vänliga och hjälpsamma, men man ska också vara beredd på att sin närvaro som ”mzungu” kommer att väcka stor uppmärksamhet.

4. Barn finns exakt överallt. I Uganda består över 50% av populationen av barn under 18 år.

5. Maten i Uganda i jättegod. Bananer, mango, avokado och kaffe finns det gott om. Det är inte heller något problem att hitta bra vegetarisk eller vegansk mat. Under mina följande veckor hoppas jag att jag ska få ser mer av andra delar av Uganda. Innan hemfärd planerar jag att åka till Jinja vid Lake Victoria, Fort Portal och Kabale vid Lake Bunyonyi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo