Planera din framtid

Idag är första dagen på din framtida karriär! Oavsett var du befinner dig i dina studier finns det mycket du kan göra för att bygga på din kompetens och komma närmare drömjobbet.

Hur kan du utveckla viktiga färdigheter? Hur planerar du strategiskt så att utbildningen tar dig dit du vill? Vad är viktigt att tänka på? Här är våra tips.

Kompetens är ett brett grepp som omfattar allt från dina ämneskunskaper, färdigheter och erfarenheter till dina personliga egenskaper. En kartläggning av dina kompetenser går ut på att du funderar över vilka egenskaper, erfarenheter och kunskaper du har som är relevanta för det du vill göra.

Tänk på att färdigheter du har fått med dig från din utbildning i många fall är minst lika viktiga för en arbetsgivare som dina ämneskunskaper. Passa också på att använda studietiden till att reflektera kring dig själv och vad karriär innebär för just dig. Finns det kanske någonting du känner att du vill utveckla och hur kan du i så fall göra det?

Lär känna din arbetsmarknad för att veta vilka jobb som finns och vilken kompetens som efterfrågas. Det gör du genom att hålla koll på branschtidningar, platsannonser och de företag och organisationer som du är intresserad av att jobba hos.

Ett annat tips är att ta kontakt med personer som har just det jobb som du tycker låter intressant. Ta reda på hur deras karriärväg sett ut, vilka för- och nackdelar jobbet har och vilka kompetenser det kräver.

Genom att ställa frågor får du få mer information om jobbet och gör det lättare att klura ut om det är ett jobb för dig. Dessutom är det ett smart sätt att bygga nätverk i olika branscher redan under utbildningen.

Undersök möjligheterna till att bredda eller specialisera dig genom dina studieval. Om du kan styra innehållet i din utbildning, välj gärna kurser utifrån vad du vill jobba med. Vilka ämneskunskaper behöver du, och vad mer än ämneskunskaper kan vara värdefullt för det jobb du önskar?

Om du är osäker på vad som är viktigt och meriterande för ditt drömjobb, gör research. Titta exempelvis på jobbannonser och arbetsgivares karriärsidor för att se vad som efterfrågas eller kontakta någon i branschen och fråga.

När du väl söker jobb kan du genom att lyfta specifika kurser visa på att du har gjort genomtänkta val under studietiden. Det är ett tecken på att du är engagerad och aktiv.

Nästan 80 % av alla jobb tillsätts genom kontakter. Ditt nätverk är alltså en otroligt viktig resurs i karriären.

Det personliga nätverket du har som student inkluderar redan studiekamrater, familj och vänner, men också handledare och föreläsare. Har du dessutom arbetat eller gjort praktik så har du ännu fler viktiga kontakter i ditt nätverk.

Som student finns oändliga möjligheter till att redan tidigt utveckla ditt professionella kontaktnät. Du kan göra det genom att engagera dig i föreningar, kårer och nationer samt deltagande i karriärevenemang. Arbetsmarknadsdagar, karriärmässor, alumnträffar och branschkvällar är exempel på tillfällen där du kan möta potentiella arbetsgivare.

UU Karriär erbjuder regelbundet webbinarier på temat strategiskt nätverkande för dig som vill ha mer tips och inspiration. I karriärportalen UU CareerGate hittar du aktuellt program.

Alla studenter vid Uppsala universitet har goda möjligheter att förlägga delar av sin utbildning utomlands. Det kan avse både studier och praktik utomlands.

Förutom den personliga utvecklingen som utlandsstudier ger, får du ett vassare CV med din internationella erfarenhet. Att åka utomlands visar på att du kan ta initiativ, samarbeta och vågar utvecklas. Dessutom kan det ge dig en chans att slipa på språkkunskaperna.

I dagens globaliserade samhälle är goda språkkunskaper mycket relevant och något som många arbetsgivare ser som fördelaktigt. Att vara flerspråkig gör dig alltså mer attraktiv på arbetsmarknaden och underlättar dina chanser till jobb, både på hemmaplan och utomlands.

Utlandsstudier vid Uppsala universitet.

Att sommarjobba eller jobba extra under studietiden ger dig alltid nya erfarenheter – speciellt om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet sedan tidigare.

Även om du inte får jobb inom området för din utbildning på en gång så kan du ändå lära dig mycket. Ett jobb, oavsett titel och roll, innebär alltid möjligheter till att träna färdigheter och att utveckla dig som person. Det ger dig även kontakter och referenser som du kan använda i ditt framtida jobbsökande.

Praktik, inom eller utanför Sverige, är en annan väg till arbetslivserfarenhet, personlig utveckling och nätverksbyggande. Praktikplatser kan du hitta exempelvis genom din utbildning, i karriärportalen UU CareerGate, eller varför inte genom det nätverk du redan har? Och du, ju mer du söker jobb, desto bättre blir du på det!

Att engagera sig i till exempel studentföreningar eller studentkårer ger unika möjligheter för att redan under studierna prova på att jobba. Det kan vara jobb med frågor kopplade till det du studerar eller så kan det innebära att du provar på något helt annat. Du kanske vill se hur det är att jobba med kommunikations-, personal- eller organisationsfrågor i praktiken? Du kan exempelvis arrangera arbetsmarknadsdagar, driva en pub, genomföra projekt och sociala event eller driva utbildningspolitiska frågor.

Engagemang i och utanför studierna ger dig dessutom ett viktigt nätverk inför framtiden och tungt vägande erfarenhet som du kan lyfta i ditt CV.

Ditt CV är ett väldigt viktigt verktyg när du sätter igång med att söka jobb. Ett CV ska ge en tydlig och snabb översikt av din utbildning, erfarenheter och kompetenser. Det finns mängder av CV-mallar att hitta på nätet, både gratis- och betalalternativ.

Är du osäker på hur du ska skriva CV och ansökningsbrev på bästa sätt? UU Karriär ordnar regelbundet webbinarier där du kan lära dig mer och ställa frågor till våra karriärvägledare. Du ser aktuella webbinarier i karriärportalen UU CareerGate.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin