Studie- och karriärpodden

Studie- och karriärpodden är en podcast för dig som studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.

Podden produceras av Madelene Rönnberg, Sara Utas Vestling och Jonathan Schalk. Alla jobbar med studentservice på Uppsala universitet. Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.

Lyssna på avsnitten direkt på webben eller prenumerera på Studie- och karriärpodden i din podd-app. De senaste avsnittet presenteras här, och vill du lyssna på tidigare avsnitt kan du besöka vår spellista! Lyssna på tidigare avsnitt

Engagera dig! Ett samtal om mervärdet i ideella engagemang parallellt med studierna

I detta poddavsnitt möter vi Brendan Rajakumar Joseph som parallellt med sina läkarstudier är volontär för Röda korset i Uppsala. Ett samtal om glädjen av att kunna ge till andra och att med små medel kunna göra stor skillnad i andra människors liv. Men även om att möta likasinnade och med gemensam kraft nå längre och se större resultat. Vi pratar om vikten av ett hållbart engagemang, att hitta sina hjärtefrågor och engagera sig i dem.

Uppsala universitet samverkar med Volontärbyrån, en webbplattform där du som student kan söka ideella uppdrag. Kanske det på www.volontarbyran.org finns ett uppdrag som passar just dig?

Brendan
Rajakumar Joseph. 

Karriärlärande, vardagslärande och livslångt lärande -vad betyder de och varför är det bra att ha koll på?

Och vad är egentligen karriärkompetens? Det är dags för terminens sista poddavsnitt där vi samtalar om just detta (och mycket mer) med Elin Fellers och Jonas Medin från Karriärinstitutet. Elin och Jonas är entreprenörer inom vägledning och jobbar bland annat med utveckling av digitala verktyg för karriärlärande.

Hur kartlägger en sina kompetenser? Och när lär vi oss? Hur skapar vi tid för att hinna reflektera det vi lär oss? Ska vi bara mata på lärande eller är det till och med så att vi ibland behöver vila från att lära? Såklart får du som lyssnare med dig ett par tips från våra karriärlärande-experter inför sommaren. Så klicka på länken och lyssna på ett intressant samtal. Trevlig sommar!

Lyssna på avsnittet: Karriär-, vardags- och livslångt lärande

Porträtt på Elin Fellers och Jonas Medin.

Karriärmöjligheter inom EU – möt alumnen som hittade rätt

Tänk att det finns arbetsgivare som är så attraktiva att vi aldrig vill kliva vidare till någon annan. I detta avsnitt samtalar vi med alumnen Cecilia Thorfinn om att hon, ända sedan den första praktikterminen i Belgien, valt att stanna kvar inom EUs institutioner i snart 25 år. Hur kan en arbetsgivare vara så attraktiv för en arbetstagare så länge?

Cecilia reflekterar över varför det blev som det blev, och hur ett växande intresse för europagemensamma frågor har format hennes karriärväg. Avsnittet är också fyllt av tips till dig som drömmer om en liknande karriärväg. Är du nyfiken och vill lära mer om rekryteringsprocessen? Det finns mer att läsa på EPSO – European Personel Selection Office samt på EU Careers Sweden facebook-sida (där finns både event, och tillgång till stöd i ansökningsprocessen).

Porträtt på Cecilia Thorfinn.

Hjärnan – passion för årets Uppsalastudent 2021

Lyssna till ett samtal om motivation, framtidstro och om att se sin egen potential. Muataz Lafta närmar sig slutet på läkarprogrammet vid UU. Han har parallellt med sista året på programmet påbörjat doktorandstudier inom neurovetenskap på halvtid. Vid sidan av studierna är han dessutom engagerad i föreningen Choice som informatör för grund- och gymnasieelever om risker med alkohol, narkotika, och tobak och varför det är farligt för en hjärna i utveckling. Muataz är en student med många järn i elden. Vad driver och motiverar honom? Och varför är det viktigt att våga prova och att lära av de utmaningar som dyker upp längst vägen?

Lyssna på avsnittet: Årets Uppsalastudent 2021

Porträtt på Årets Uppsalastudent.

Psykometriska tester – hur kan vi förbereda oss för en rekryteringsprocess?

Hur ska vi lyckas knipa drömjobbet? Stå oss i konkurrensen och klara urvalet? Idag kliver AI och machine learning snabbt in i rekryteringsbranschen. Hur påverkar det rekryteringsprocessen? I vårens första poddavsnitt samtalar vi med Linnea Bywall som är Head of People på Alva Labs, ett företag som jobbar med evidensbaserad rekrytering. Linnea reder ut begreppen, vad är egentligen ett psykometriskt test eller en strukturerad intervju och hur kan vi förbereda oss? Och hur kommer det sig att den med lite erfarenhet kan vinna på en urvalsprocess som grundas i psykometriska tester?

Lyssna på avsnittet: Psykometriska tester

Porträtt på Christine Senter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo