Studie- och karriärpodden
Studie- och karriärpodden är en podcast för dig som studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.
Senaste avsnitten
Mångfald och inkludering i rekrytering
Hur vet jag vad som är relevant att fokusera på när jag söker ett jobb? Tillsammans med Martin Sjögren, med mångårig erfarenhet inom rekrytering från Randstad, reder vi ut begreppen i detta avsnitt.
Lyssna på avsnittet: Mångfad och inkludering i rekrytering
Läs transkriberingen av avsnittet: Mångfald och inkludering i rekrytering (pdf) Pdf, 188 kB.

Tillsammanskraft – hur kan vi stärka vår potential som medmänniskor?
Du är inte din prestation - du har ditt värde i din person. I terminens sista avsnitt samtalar vi med den sociala entreprenören, författaren och medmänniskan Mary Juusela. Ett samtal om ”lika olika metoden”. Vi väljer sällan varandra, men ändå ska det fungera. Alla dessa relationer, varje dag. Livet är ingen enmansshow. Vad har vi för mänskliga verktyg inom oss för att klara av att arbeta och leva tillsammans? Hur beter vi oss när vi möter någon och vad kan ett leende leda till? Och vad innebär det egentligen att stå på snällhetssidan?

Engagera dig! Ett samtal om mervärdet i ideella engagemang parallellt med studierna
I detta poddavsnitt möter vi Brendan Rajakumar Joseph som parallellt med sina läkarstudier är volontär för Röda korset i Uppsala. Ett samtal om glädjen av att kunna ge till andra och att med små medel kunna göra stor skillnad i andra människors liv. Men även om att möta likasinnade och med gemensam kraft nå längre och se större resultat. Vi pratar om vikten av ett hållbart engagemang, att hitta sina hjärtefrågor och engagera sig i dem.
Uppsala universitet samverkar med Volontärbyrån, en webbplattform där du som student kan söka ideella uppdrag. Kanske det på www.volontarbyran.org finns ett uppdrag som passar just dig?

Karriärlärande, vardagslärande och livslångt lärande – vad betyder de och varför är det bra att ha koll på?
Och vad är egentligen karriärkompetens? Det är dags för terminens sista poddavsnitt där vi samtalar om just detta (och mycket mer) med Elin Fellers och Jonas Medin från Karriärinstitutet. Elin och Jonas är entreprenörer inom vägledning och jobbar bland annat med utveckling av digitala verktyg för karriärlärande.
Hur kartlägger en sina kompetenser? Och när lär vi oss? Hur skapar vi tid för att hinna reflektera det vi lär oss? Ska vi bara mata på lärande eller är det till och med så att vi ibland behöver vila från att lära? Såklart får du som lyssnare med dig ett par tips från våra karriärlärande-experter inför sommaren. Så klicka på länken och lyssna på ett intressant samtal. Trevlig sommar!
Lyssna på avsnittet: Karriär-, vardags- och livslångt lärande

Karriärmöjligheter inom EU – möt alumnen som hittade rätt
Tänk att det finns arbetsgivare som är så attraktiva att vi aldrig vill kliva vidare till någon annan. I detta avsnitt samtalar vi med alumnen Cecilia Thorfinn om att hon, ända sedan den första praktikterminen i Belgien, valt att stanna kvar inom EUs institutioner i snart 25 år. Hur kan en arbetsgivare vara så attraktiv för en arbetstagare så länge?
Cecilia reflekterar över varför det blev som det blev, och hur ett växande intresse för europagemensamma frågor har format hennes karriärväg. Avsnittet är också fyllt av tips till dig som drömmer om en liknande karriärväg. Är du nyfiken och vill lära mer om rekryteringsprocessen? Det finns mer att läsa på EPSO – European Personel Selection Office samt på EU Careers Sweden facebook-sida (där finns både event, och tillgång till stöd i ansökningsprocessen).

Podden produceras av Madelene Rönnberg, Sara Utas Vestling och Jonathan Schalk. Alla jobbar med studentservice på Uppsala universitet. Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.