Studie- och karriärpodden

Studie- och karriärpodden är en podcast för dig som studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.

Lyssna på avsnitten direkt här på sidan eller prenumerera på Studie- och karriärpodden i din podd-app.

Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.

Podden produceras av Madelene Rönnberg, Sara Utas Vestling och Jonathan Schalk. Alla jobbar med studentservice på Uppsala universitet. Tidigare avsnitt av podden spelades in i teknisk-naturvetenskapliga fakultetens regi.

Vad påverkar våra karriärval?

Vad är att göra gott? Kan jag välja att göra gott på ett effektivt sätt i mitt framtida yrkesliv? Det är några av frågorna vi samtalar om i höstens sista poddavsnitt tillsammans med alumnen Vilhelm Skoglund och studenten Jonas Hallgren. Vilhelm och Jonas är båda engagerade i föreningen Effektiv Altruism Sverige. En förening som verkar för att hjälpa individer att hitta ett yrkesliv som fokuserar på hur en kan nyttja sina resurser på bästa sätt. Välkommen att lyssna till ett samtal på ett spännande och utmanande tema.

Avsnitt 30: Vad påverkar våra karriärval?

Vilhelm Skoglund och Jonas Hallgren

Karriärvägar – är de spikraka eller slingriga?

Hur blir karriären, verkligheten, efter våra studier? I detta avsnitt samtalar vi om just karriärvägar med alumnen David Näsvall. David jobbar idag som utbildare för Teach for Sweden – ledarskapsprogrammet för den som vill bli en duktig ledare i klassrummet och en skicklig lärare. Med en titt i backspegeln reflekterar David över hur det blev som det blev, vad var det för beslut som togs och varför. Resan började med en ingenjörsexamen, innan David bytte riktning, satsade på drömmen och blev lärare. Idag är han en av dem som inspirerar, coachar och utbildar andra i sina drömmar att bli en bra lärare. Och det där med att satsa på sin dröm – det är kanske den bästa karriärvägen trots allt?

Avsnitt 29: Karriärval – är de spikraka eller slingriga?

Porträtt på Andreas Thor.

Språkverkstaden hjälper dig att skriva bättre!

Så var det uppsatstider igen – behöver du bolla med någon hur du planerar och disponerar ditt skriftliga arbete eller pepp när du kört fast i ditt skrivande? Ska du hålla en föreläsning eller presentation och känner dig osäker på hur du ska formulera dig? Vill du ha några konkreta tips från en riktig språknörd? I detta poddavsnitt samtalar vi med Andreas Thor, lektor i Språkvetenskap vid institutionen för nordiska språk, om språkbruk och struktur i det akademiska skrivandet. Andreas jobbar på Språkverkstaden där du som student kan få individuell handledning i skriftlig och muntlig framställning. Med andra ord är han och hans kollegor en fantastisk resurs för dig som vill ha stöd och vägledning för att utveckla dina språkliga färdigheter. Vi lär oss hur en handledning går till och vad det ger dig som student. Du är välkommen redan första terminen du läser på universitetet.

Avsnitt 28: Språkverkstaden hjälper dig att skriva bättre!

Porträtt på Andreas Thor.

Internationalisering på hemmaplan, vad är det

Vad menar man egentligen när man pratar om internationalisering av utbildning och vad ska det vara bra för? Vi har träffat Camilla Ekwall, lärare på Fysioterapeutprogrammet, som berättar hur de arbetat med att öka det internationella inslaget på utbildningen för att förbereda sina studenter på ett arbetsliv som till högre grad erbjuder möjlighet till internationella samarbeten och interkulturell kommunikation. Camilla berättar hur de gått från ett litet internationellt engagemang till att skicka studenter på ett flertal olika utlandsstudieformer och hur utbildningen på hemmaplan får allt mer internationella inslag.

Avsnitt 27

Porträtt på Camilla Ekwall.

Meningsfullhet – grogrund för årets Uppsalastudent 2020

Varför är det viktigt för vårt mående att känna meningsfullhet? Räcker det inte att vi kan känna glädje? Och vilka effekter får det när sociala medierna ger oss ”fel” typ av bekräftelse från vår omgivning? Detta och mycket mer samtalar vi om med Mamduh Halawa i vårens första avsnitt av Studie- och karriärpodden. Mamduh läser sista året på Psykologprogrammet. Parallellt med sina studier har han skrivit boken Like, och utvecklat Zeeds, en självreflektions-app baserad på ACT – Acceptance and Commitment Therapy. Hur hinner han med allt? På vilket sätt spelar studieteknik in i det hela? Och vad menar han med att ”som student är jag djupt priviligierad”?

Avsnitt 26: Meningsfullhet – grogrund för årekts Uppsalastudent 2020

Porträtt på Mamduh Halawa.

Hjälp - jag har skrivkramp!

Decembermörker i uppsatstider kan vara utmanande även utanför en pandemi. Håll ut, i årets sista avsnitt samtalar vi med Julie Hansen om pomodorometoden – en metod för att hitta struktur och ta hjälp av andra i skrivprocessen, särskilt i tider av ensamhet. Metoden täcker in alla fyra dimensioner av akademiskt skrivande: våra vanor, våra färdigheter, våra sociala och våra emotionella behov. Julie är docent i slaviska språk och leder LILAe:s skrivjunta på språkvetenskapliga fakulteten. I avsnittet pratar vi om att låta skrivprocessen ta tid, att skapa förutsättningar för att hitta flow och om mervärdet av att dela skrivkrampen med andra.

Två litteraturtips från Julie:

  • Helen Sword. Air & Light & Time & Space: How Successful Academics Write. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2017. https://www.helensword.com/
  • Mihály Csíkszentmihályi. Flow: The Psychology of Optimal Experience. New York: Harper, 1990.

Avsnitt 25: Hjälp – jag har skrivkramp!

Porträtt på Julie Hansen.

Nyfiken på en karriär som forskare?

Vad innebär det egentligen att doktorera? I det här avsnittet möter vi Christine Senter, doktorand vid Institutionen för Informatik och media på Campus Gotland. Christine är en så kallad professionsdoktorand och delar sina dagar mellan att forska om digitalisering vid Uppsala universitet och arbeta som verksamhetsledare vid Region Gotland. Vi hör Christine berätta om hur det kom sig att hon tog steget in i forskarvärlden, vad hon tycker är det roligaste med att doktorera och varför man inte ska vara så rädd för att misslyckas.

Avsnitt 24: Nyfiken på en karriär som forskare?

Porträtt på Christine Senter.