Studie- och karriärpodden

Studie- och karriärpodden är en podcast för dig som studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.

Senaste avsnitten

Karriär, lön och jämställdhet

Är vår jobbsökarstrategi formad av vår bakgrund? Och vilka mekanismer styr den ojämlika lönebildningen på arbetsmarknaden? I terminens sista poddavsnitt samtalar vi om ekonomiteman som engagerar med Lena Hensvik, professor i Arbetsmarknadsekonomi vid Uppsala universitet.

Lyssna på avsnittet: Karriär, lön och jämställdhet

Läs transkriberingen av avsnittet: Karriär, lön och jämställdhet Pdf, 149 kB.

Porträtt på Elin Fellers och Jonas Medin.

När drömmen om en doktorandtjänst blev sann

Hur sticker du ut i mängden av 200 sökanden till en doktorandtjänst? Vi samtalar med Dolores Fors, doktorand i Engelsk språkvetenskap, om konkurrenskraft och nördighet som doktorand. Dolores ger dig också handfasta tips på vad du kan göra för att knipa doktorandtjänsten.

Porträtt på Cecilia Thorfinn.

Mångfald och inkludering i rekrytering

Hur vet jag vad som är relevant att fokusera på när jag söker ett jobb? Tillsammans med Martin Sjögren, med mångårig erfarenhet inom rekrytering från Randstad, reder vi ut begreppen i detta avsnitt.

Lyssna på avsnittet: Mångfad och inkludering i rekrytering

Läs transkriberingen av avsnittet: Mångfald och inkludering i rekrytering (pdf) Pdf, 188 kB.

Porträtt på Årets Uppsalastudent.

Tillsammanskraft – hur kan vi stärka vår potential som medmänniskor?

Du är inte din prestation - du har ditt värde i din person. I terminens sista avsnitt samtalar vi med den sociala entreprenören, författaren och medmänniskan Mary Juusela. Ett samtal om ”lika olika metoden”. Vi väljer sällan varandra, men ändå ska det fungera. Alla dessa relationer, varje dag. Livet är ingen enmansshow. Vad har vi för mänskliga verktyg inom oss för att klara av att arbeta och leva tillsammans? Hur beter vi oss när vi möter någon och vad kan ett leende leda till? Och vad innebär det egentligen att stå på snällhetssidan?

Porträtt på Mary Juusela.

Engagera dig! Ett samtal om mervärdet i ideella engagemang parallellt med studierna

I detta poddavsnitt möter vi Brendan Rajakumar Joseph som parallellt med sina läkarstudier är volontär för Röda korset i Uppsala. Ett samtal om glädjen av att kunna ge till andra och att med små medel kunna göra stor skillnad i andra människors liv. Men även om att möta likasinnade och med gemensam kraft nå längre och se större resultat. Vi pratar om vikten av ett hållbart engagemang, att hitta sina hjärtefrågor och engagera sig i dem.

Uppsala universitet samverkar med Volontärbyrån, en webbplattform där du som student kan söka ideella uppdrag. Kanske det på www.volontarbyran.org finns ett uppdrag som passar just dig?

Brendan
Rajakumar Joseph. 

Podden produceras av Madelene Rönnberg, Sara Utas Vestling och Jonathan Schalk. Alla jobbar med studentservice på Uppsala universitet. Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss