Föreläsningar och grupper
Tycker du att det känns jobbigt att hålla presentationer? Känner du dig stressad? Eller skjuter du upp saker och ting? Vi ger dig verktyg att förbättra din situation och hitta en bättre balans i tillvaron.
Du som är student vid Uppsala universitet, SLU i Uppsala eller Johannelunds teologiska högskola är välkommen att delta på Studenthälsans föreläsningar och grupper. Vårt utbud är anpassat för vad ni som studenter brukar efterfråga och önska stöd i. Vi erbjuder föreläsningar och grupper både på svenska och engelska, och utbudet kan skilja sig åt något. Är du intresserad av något av våra engelskspråkiga tillfällen är du varmt välkommen även där.
Föreläsningar
Alla föreläsningar hålls på onsdagar kl. 15.15–16.00 via Zoom. Ingen föranmälan krävs.
Hantera din stress och skapa en hållbar studietid
Under den här föreläsningen lär du dig mer om vad stress är, och hur du kan förebygga och hantera stress på ett funktionellt sätt, för att skapa en mer hållbar studietid!
Onsdag 28 september kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Våga misslyckas!
Många brottas med en oro att inte nå upp till sina eller andras krav, och ofta när vi jämför oss med andra kan vi känna oss otillräckliga. Vi hoppas att den här föreläsningen ska vara dig till hjälp i att förstå och att ta hand om din prestationsångest och rädsla att misslyckas.
Onsdag 5 oktober kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Levnadsvanor: Sova på natten, studera på dagen
På den här föreläsningen får du lära dig mer om varför och på vilket sätt sömnen är viktigt för oss, vad som händer när du sover och vad du kan göra för att få bättre sömnvanor.
Onsdag 19 oktober kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Levnadsvanor: Mat, studier och hälsa
Få konkreta tips kring hur du kan få både energi och näring för att klara studiedagen, budgetgenvägar för studentplånboken och tankar om mat- och hälsotrender.
Onsdag 26 oktober kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Levnadsvanor: Fysisk aktivitet - hur, vad och varför?
Lär dig hur du kan underlätta för fysisk aktivitet, vad som menas med fysisk aktivitet & hälsa och varför fysisk aktivitet kan vara ett stöd i dina studier.
Onsdag 2 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Hantera tankar och känslor
Tankar och känslor är en del av att vara människa, men kan också orsaka bekymmer i våra liv. Kom och lär dig mer om strategier för att förstå, hantera och leva med tankar och känslor på ett funktionellt sätt.
Onsdag 9 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Nedstämdhet och depression
Det är vanligt och normalt att känna sig nedstämd under perioder i livet. Men vad är nedstämdhet och hur vet man om man har en depression? Lär dig mer om vad du själv kan göra för att motverka nedstämdhet och när du bör söka hjälp.
Onsdag 16 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Att bryta mot normen
Föreläsningen handlar om den kroniska stressen och oron man kan uppleva i sin vardag när man tillhör en grupp (minoritetsgrupp) som riskerar att utsättas för strukturell ojämlikhet, diskriminering och kränkningar i samhället. Kom och lyssna på en föreläsning om minoritetstress, vad det innebär, vad du kan göra för att hantera det och undvika vara en del av problemet.
Onsdag 23 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Positiv psykologi
Öka din lycka och glädje i vardagen med positiv psykologi. Vad gör människor lyckliga och hur kan vi öka upplevelsen av tillfredställelse och meningsfullhet i våra liv? Vi går igenom tips och övningar.
Onsdag 30 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom
Studentgrupper
Grupper träffas en gång i veckan under en period under terminen. Vissa kräver anmälan, medan till exempel mindfulness online på torsdagar har drop in. Kom med på alla eller bara någon enstaka gång!
Konsten att vara tillräcklig
Välkommen till en kurs i ämnet perfektionism! Vi utgår från KBT där vi undersöker tankar, beteenden och känslor kopplade till prestation. Vi träffas och delar erfarenheter kring fördelar och nackdelar med perfektionism. Vi kartlägger tillsammans perfektionistiska tankar och beteenden och utforskar alternativa sätt att agera på i vardagliga situationer.
Måndagar kl. 15.00–17.00. Tre tillfällen, 17 oktober, 24 oktober och 7 november. Plats: Studenthälsan i Uppsala.
Vägen tillbaka
Gruppen ”Vägen tillbaka” är till för dig som är, nyligen har varit eller kanske är på väg att bli sjukskriven från dina studier för utmattning/depression. Syftet med gruppen är att genom varandra få stöd i att komma tillbaka till studierna.
Tisdagar kl. 10.00–11.00. Första träff 6 september, pågår till och med 6 december. Plats: Zoom.
Om du är intresserad av att delta så mejla en intresseanmälan till halsopedagog‑sh@uu.se. Ange namn och telefonnummer så ringer vi upp dig för en första kontakt. Intag till gruppen sker löpande.
Gör det nu!
Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.
Tisdagar kl. 15.15–16.45. Första träff 4 oktober, pågår till och med 20 december. Intag till gruppen sker löpande. Plats: Zoom
Om du är intresserad av att delta så mejla en intresseanmälan till gordetnu-sh@uu.se. Ange namn och telefonnummer så kontaktar vi upp dig för en första kontakt. Intag till gruppen sker löpande.
Gruppen erbjuds även på engelska där du som svensktalande också är välkommen. Se vår engelska webbsida.
Våga tala
Många studenter tycker att det är svårt och ångestfyllt att tala inför andra. Att hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller bara vara aktiva vid seminarier kan bli så jobbigt att man får kroppsliga symtom och det kan bli svårt att klara av studierna.
I gruppen Våga Tala får du kunskap om vad som sker i en när talängslan slår till och du får träna på att göra presentationer inför andra.
Om du redan är en skicklig talare och vill utvecklas inom det kommer kursen inte att vara till någon hjälp, utan då hänvisar vi i stället till en kurs i retorik.
Onsdagar kl. 14.30–17.00. Första tillfället 28 september, pågår till och med 26 oktober. Plats: Studenthälsan i Uppsala.
Ingen föranmälan krävs. Anmäl dig i receptionen på Studenthälsan i Uppsala vid ankomst.
Rusta dig för livet
Vi befinner oss i kölvattnet efter en pandemi och i en orolig världssituation. Det skakar om vår tillvaro och tvingar oss att se över hur vi lever våra liv. Frågor väcks som annars hade vilat.
I denna grupp träffas vi och funderar tillsammans över livets existentiella villkor. Villkor som ramar in livet, utmanar och berör – som vi inte kan förändra utan endast hitta ett sätt att möta och förhålla oss till.
Vi träffas och delar reflektioner kring tillvarons mening och existensens gränser. Vi kommer göra det på olika sätt och tillsammans hitta en form för samtal som passar alla deltagare.
Onsdagar kl. 15.15–16.45. Första tillfället 5 oktober, pågår till och med 12 december. Plats: Studenthälsan i Uppsala.
Anmälan öppnar 13 september, och sker via webbformulär.
Mindfulness
En stunds mindfulness ger din hjärna och kropp en stunds paus i bruset. Mindfulness kan hjälpa dig att minska stress, ångest och nedstämdhet, hantera tankar och känslor, öka ditt fokus och förbättra ditt minne.
Välkommen till våra guidade mindfulnessövningar. Kom på alla tillfällen eller bara någon enstaka gång, ingen tidigare erfarenhet krävs. Träffarna innehåller en kort information om mindfulness, följt av en guidad mindfulnessövning. Övningarna tar cirka 20 minuter. Efteråt finns tid för reflektion eller frågor.
Torsdagar kl. 15.30–16.30. Första tillfället 10 november, pågår till och med 15 december. Plats: Zoom.
Drop in. Ingen anmälan krävs.
Fysisk hälsa och välmående
Träna med Studenthälsan och Campus 1477
Det här är gruppen för dig som vill bli fysiskt aktiv och träna med andra studenter. Varje vecka får du möjlighet att prova på olika typer av träning tillsammans med Studenthälsan och Campus 1477. Kom ombytt med inneskor och vattenflaska.
Måndagar kl. 15.00–15.45. Första tillfället är 19 september och pågår till och med 28 november. Plats: Campus 1477 i Uppsala
Drop in. Ingen anmälan krävs. Inga förkunskaper krävs. Deltagandet är gratis.
Styrka – Hur och varför?
En timme av prat och träning för dig som vill komma igång med styrkeinriktad träning. Testa på hur du kan träna styrka och lär dig varför du ska göra det. Du får övningar som ger effekt i vardagen.Kom ombytt med inneskor och vattenflaska. Du får med dig ett träningsprogram efter tillfället.
Torsdag 15 september kl. 16.00–17.00. Plats: Campus 1477 i Uppsala, MX4-salen. Anmälan sker via webbformulär.
Kondition – Hur tränar jag kondition utan att springa?
Hur tränar du kondition utan att springa? Och varför ska du träna kondition? En timme av prat och träning för dig som vill komma igång med konditionsträning. Du får lära dig om kondition, från promenader till snabba intervaller och annat pulshöjande i gymmet.Kom ombytt med inneskor och vattenflaska. Du får med dig träningstips efter tillfället.
Torsdag 6 oktober kl. 16.00–17.00. Plats: Campus 1477 i Uppsala, MX4-salen. Anmälan sker via webbformulär.
Maten, studentlivet & träningen
Lär dig om mat som bygger upp och återhämtar kroppen för hälsa, träning och vikten. Vi pratar om matens påverkan i kroppen, matens kemiska uppbyggnad och får en inblick i maten och trenderna.
Torsdag 27 oktober kl. 16.00–17.00. Plats: Campus 1477 i Uppsala, MX4-salen. Anmälan sker via webbformulär.
Övriga föreläsningar och utbildningar
Ta hand om dig!
Välkommen på föreläsning med Studenthälsan och Röda korset. En föreläsning med tips om hur du kan skapa hanterbarhet och återhämtning i din vardag. Vi ger dig en liten verktygslåda för psykisk hälsa.
Föreläsare Viktoria Rick, psykolog och Lotta Hertzberg, Hälsopedagog, studenthälsan.
Torsdagen 29 september kl. 17.00. Plats: Digitalt via Zoom. Ingen anmälan krävs.