Föreläsningar och grupper

Tycker du att det känns jobbigt att hålla presentationer? Känner du dig stressad? Eller skjuter du upp saker och ting? Vill du veta mer om träning och hälsa? Vi ger dig verktyg att förbättra din situation och hitta en bättre balans i tillvaron.

Du som är student vid Uppsala universitet, SLU i Uppsala eller Johannelunds teologiska högskola är välkommen att delta på Studenthälsans föreläsningar och grupper. Vårt utbud är anpassat för vad ni som studenter brukar efterfråga och önska stöd i. Vi erbjuder föreläsningar och grupper både på svenska och engelska. Är du intresserad av något av våra engelskspråkiga tillfällen är du varmt välkommen även där.

Onsdagsföreläsningar

Välkommen på våra öppna föreläsningar på onsdagar kl. 15.15–16.00 via Zoom. Ingen föranmälan krävs. 

Under den här föreläsningen lär du dig mer om vad stress är, och hur du kan förebygga och hantera stress på ett funktionellt sätt, för att skapa en mer hållbar studietid!

Onsdag 28 september kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Många brottas med en oro att inte nå upp till sina eller andras krav, och ofta när vi jämför oss med andra kan vi känna oss otillräckliga. Vi hoppas att den här föreläsningen ska vara dig till hjälp i att förstå och att ta hand om din prestationsångest och rädsla att misslyckas.

Onsdag 5 oktober kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

På den här föreläsningen får du lära dig mer om varför och på vilket sätt sömnen är viktigt för oss, vad som händer när du sover och vad du kan göra för att få bättre sömnvanor.

Onsdag 19 oktober kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Få konkreta tips kring hur du kan få både energi och näring för att klara studiedagen, budgetgenvägar för studentplånboken och tankar om mat- och hälsotrender.

Onsdag 26 oktober kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Lär dig hur du kan underlätta för fysisk aktivitet, vad som menas med fysisk aktivitet & hälsa och varför fysisk aktivitet kan vara ett stöd i dina studier.

Onsdag 2 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Tankar och känslor är en del av att vara människa, men kan också orsaka bekymmer i våra liv. Kom och lär dig mer om strategier för att förstå, hantera och leva med tankar och känslor på ett funktionellt sätt.

Onsdag 9 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Det är vanligt och normalt att känna sig nedstämd under perioder i livet. Men vad är nedstämdhet och hur vet man om man har en depression? Lär dig mer om vad du själv kan göra för att motverka nedstämdhet och när du bör söka hjälp.

OBS! Nytt datum! Onsdag 23 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Föreläsningen handlar om den kroniska stressen och oron man kan uppleva i sin vardag när man tillhör en grupp (minoritetsgrupp) som riskerar att utsättas för strukturell ojämlikhet, diskriminering och kränkningar i samhället. Kom och lyssna på en föreläsning om minoritetsstress, vad det innebär, vad du kan göra för att hantera det och undvika vara en del av problemet.

OBS Nytt datum! Onsdag 16 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Öka din lycka och glädje i vardagen med positiv psykologi. Vad gör människor lyckliga och hur kan vi öka upplevelsen av tillfredställelse och meningsfullhet i våra liv? Vi går igenom tips och övningar.

Onsdag 30 november kl. 15.15–16.00. Plats: Zoom

Studentgrupper

Grupper träffas en gång i veckan under en period under terminen. Vissa kräver anmälan, medan till exempel Mindfulness på torsdagar har drop-in. Kom med på alla eller bara någon enstaka gång!

Välkommen till en studentgrupp i ämnet perfektionism! Vi utgår från KBT där vi undersöker tankar, beteenden och känslor kopplade till prestation. Vi träffas och delar erfarenheter kring fördelar och nackdelar med perfektionism. Vi kartlägger tillsammans perfektionistiska tankar och beteenden och utforskar alternativa sätt att agera på i vardagliga situationer.

Måndagar kl. 15.00–17.00. Tre tillfällen, 17 oktober, 24 oktober och 7 november. Plats: Studenthälsan i Uppsala.

Anmälan sker via webbformulär.

Gruppen ”Vägen tillbaka” är till för dig som är, nyligen har varit eller kanske är på väg att bli sjukskriven från dina studier för utmattning/depression. Syftet med gruppen är att genom varandra få stöd i att komma tillbaka till studierna.

Tisdagar kl. 10.00–11.00. Första träff 6 september, pågår till och med 6 december. Plats: Zoom.

Om du är intresserad av att delta så mejla en intresseanmälan till halsopedagog‑sh@uu.se. Ange namn och telefonnummer så ringer vi upp dig för en första kontakt. Intag till gruppen sker löpande.

Gör det nu! riktar sig till dig som har svårt att organisera studierna eller som gång efter gång skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att komma igång med studierna.

Tisdagar kl. 15.15–16.45. Första träff 4 oktober, pågår till och med 20 december. Plats: Zoom

Om du är intresserad av att delta så mejla en intresseanmälan till gordetnu-sh@uu.se. Intag till gruppen sker löpande.

Gruppen erbjuds även på engelska där du som svensktalande också är välkommen. Se vår engelska webbsida.

Många studenter tycker att det är svårt och ångestfyllt att tala inför andra. Att hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller bara vara aktiva vid seminarier kan bli så jobbigt att man får kroppsliga symtom och det kan bli svårt att klara av studierna.

I gruppen Våga Tala får du kunskap om vad som sker i en när talängslan slår till och du får träna på att göra presentationer inför andra.

Om du redan är en skicklig talare och vill utvecklas inom det kommer kursen inte att vara till någon hjälp, utan då hänvisar vi i stället till en kurs i retorik.

Onsdagar kl. 14.30–17.00. Första tillfället 28 september, pågår till och med 26 oktober. Plats: Studenthälsan i Uppsala.

Du anmäler dig genom ett personligt besök i receptionen på Studenthälsan i Uppsala, Övre Slottsgatan 7, 2 tr., senast den 21 september.

Vi befinner oss i kölvattnet efter en pandemi och i en orolig världssituation. Det skakar om vår tillvaro och tvingar oss att se över hur vi lever våra liv. Frågor väcks som annars hade vilat.

I denna grupp träffas vi och funderar tillsammans över livets existentiella villkor. Villkor som ramar in livet, utmanar och berör – som vi inte kan förändra utan endast hitta ett sätt att möta och förhålla oss till.

Vi träffas och delar reflektioner kring tillvarons mening och existensens gränser. Vi kommer göra det på olika sätt och tillsammans hitta en form för samtal som passar alla deltagare.

Gruppen träffas på torsdagar ojämna veckor kl. 14.30–16.00: 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november och 8 december. Plats: Studenthälsan i Uppsala, Övre Slottsgatan 7, 2 tr.

Anmälan sker via webbformulär.

En stunds mindfulness ger din hjärna och kropp en stunds paus i bruset. Mindfulness kan hjälpa dig att minska stress, ångest och nedstämdhet, hantera tankar och känslor, öka ditt fokus och förbättra ditt minne.

Välkommen till våra guidade mindfulnessövningar. Kom på alla tillfällen eller bara någon enstaka gång, ingen tidigare erfarenhet krävs. Träffarna innehåller en kort information om mindfulness, följt av en guidad mindfulnessövning. Övningarna tar cirka 20 minuter. Efteråt finns tid för reflektion eller frågor.

Torsdagar kl. 15.30–16.00. Första tillfället 10 november, pågår till och med 15 december. Plats: Zoom.

Drop-in. Ingen anmälan krävs.

Fysisk hälsa och välmående

Välkommen att testa på gruppträning! Det här är gruppen för dig som vill bli fysiskt aktiv och träna med andra studenter. Varje vecka får du möjlighet att prova på olika typer av träning tillsammans med Studenthälsan i Uppsala och Campus1477. Kom ombytt med inneskor och vattenflaska.

Måndagar kl. 15.00–15.45. Första tillfället är 19 september och pågår till och med 28 november. Plats: Campus1477 i Uppsala.

Drop-in. Ingen anmälan krävs. Inga förkunskaper krävs. Deltagandet är gratis.

Schema:

19 september


Styrka med egen kroppsvikt och enkla redskap, ”Träna var du vill”

26 september


Step & Strength

3 oktober


Yoga soft - Yin-inspirerad, långsam, stretchande Yoga

10 oktober


BodyJam (dans)

17 oktober


Styrka ”för löpare, längdåkare och alla andra”

24 oktober


Spinning

31 oktober


Cirkelträning, styrka och kondition med redskap

7 november


BodyPump (skivstång)

14 november


Yoga flow – Hathainspirerad, flödande yoga

21 november


Core

28 november


Cirkelträning

En timme av prat och träning för dig som vill komma igång med styrkeinriktad träning. Testa på hur du kan träna styrka och lär dig varför du ska göra det. Du får övningar som ger effekt i vardagen. Kom ombytt med inneskor och vattenflaska. Du får med dig ett träningsprogram efter tillfället.

Torsdag 15 september kl. 16.00–17.00. Plats: Campus1477 i Uppsala, MX4-salen. Anmälan sker via webbformulär.

Hur tränar du kondition utan att springa? Och varför ska du träna kondition? En timme av prat och träning för dig som vill komma igång med konditionsträning. Du får lära dig om kondition, från promenader till snabba intervaller och annat pulshöjande i gymmet. Kom ombytt med inneskor och vattenflaska. Du får med dig träningstips efter tillfället.

Torsdag 6 oktober kl. 16.00–17.00. Plats: Campus1477 i Uppsala, MX4-salen. Anmälan sker via webbformulär.

Lär dig om mat som bygger upp och återhämtar kroppen för hälsa, träning och vikten. Vi pratar om matens påverkan i kroppen, matens kemiska uppbyggnad och får en inblick i maten och trenderna.

Torsdag 27 oktober kl. 16.00–17.00. Plats: Campus1477 i Uppsala, MX4-salen. Anmälan sker via webbformulär.

Övriga föreläsningar och utbildningar

Välkommen på föreläsning med Studenthälsan och Röda korsets ungdomsförbund Uppsala . En föreläsning med tips om hur du kan skapa hanterbarhet och återhämtning i din vardag. Vi ger dig en liten verktygslåda för psykisk hälsa.

Föreläsare Viktoria Rick, psykolog, och Lotta Hertzberg, hälsopedagog, Studenthälsan.

Torsdag 29 september kl. 17.00–18.00. Plats: Digitalt via Zoom. Ingen anmälan krävs.

Som mottagningsansvarig för din kår, nation eller förening har du en viktig uppgift att få de nya studenterna att känna sig välkomna och trivas. Studenthälsan erbjuder utbildning i samverkan med Universitetskyrkan, samtliga kårer, Uppsala universitet och Kuratorskonventet.

Målgruppen för utbildningen är alla som är mottagnings-, recce- och insparksansvariga vid nationer, kårer och programföreningar knutna till Uppsala universitet.

Utbildningen innehåller:

  • Normer och värderingar
  • Likabehandling och diskriminering
  • Grupputveckling och kommunikation
  • Om något händer:
    • Krishantering
    • Alkoholens effekter

Måndag 28 november och måndag 5 december kl. 15.45 till cirka 20.00. Plats: lokal Plantskolan, Segerstedthuset i Uppsala.

Länk till anmälan kommer senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo