Program Mental Health Week 10–14 oktober 2022

Välkommen till Mental Health Week! Under veckan kan du lyssna på föreläsningar och webbinarier, delta i workshoppar och aktiviteter. Alla med syftet att informera och belysa psykisk hälsa och välmående.

En del evenemang äger rum i Uppsala, en del i Visby och en del äger rum online.

Med reservation för ändringar i programmet.

På gång hela veckan

Studenternas träningsverksamhet Campus1477 i Uppsala har öppet hus för dig som är student. Kom och provträna gratis under hela veckan: gym, gruppträning, bollsport och klättring! Du hittar hela utbudet på Campus1477:s webbplats.

Plats: Campus1477, Von Kraemers allé 5, Uppsala

Du som är student är välkommen att provträna gratis under hela veckan, måndag till fredag: gym och gruppträning! Du hittar hela utbudet på Friskis&Svettis webbplats.

Plats: Norra Hansegatan 18, Flexhuset,Visby

Du som är student är välkommena att provträna gratis hela veckan, måndag till fredag: gym och gruppträning. Du hittar hela utbudet på Form Gotlands webbplats.

Plats: Visborgsallén 33, Visby

Plats: Biblioteket, Campus Blåsenhus, Uppsala

Blir du hängig och trött på ­hösten och vintern? På Studenthälsan kan du som student besöka deras ljusrum för att få extra ljus om du känner att du får för lite ljus under dagen.

Från och med måndag 10 oktober öppnar Studenthälsan i Uppsala upp sitt ljusrum för säsongen. Det är drop-in på platserna. Du anmäler dig i receptionen och visar upp din studentlegitimation.

Läs mer om ljusrummet.

Program dag för dag

Måndag 10 oktober

I den är föreläsningen berättar Thomas Ekstrand, docent och lektor i systematisk teologi vid teologiska institutionen, hur det har varit för honom att studera och sedan satsa på en karriär vid universitetet och samtidigt brottas med bipolär sjukdom. I föreläsningen berättar han om vilka strategier han utvecklat för att kunna leva med sjukdomen både som person och i den akademiska miljön. Efter föreläsningen finns det utrymme för frågor och samtal.

Måndag 10 oktober, kl. 12.15–13.00, via Zoom

Kom med på träningspass på Campus1477! På måndagar under hösten håller Studenthälsans gruppträningsinstruktörer gratis pass för dig som är student. Just denna måndag är det danspass med influenser från house och hip hop tillsammans med grym musik!

Måndag 10 oktober, kl. 15.00–15.45, Campus1477, Von Kraemers allé 5, Uppsala

Sexuell lust och ibland även förmåga påverkas ofta när man drabbas av psykisk ohälsa. Sexuella problem kan också leda till sämre psykisk hälsa. Sexualitet, intimitet och närhet är viktiga delar av livet och viktiga aspekter av människors välbefinnande. Vilka vanliga sexuella problem uppkommer när man psykiskt dåligt och hur man kan hantera dessa?

Suzanne Larsdotter är auktoriserad sexolog och auktoriserad socionom. Suzanne är en flitigt anlitad föreläsare och utbildare inom sexuell hälsa och hon figurerar ofta i media kring frågor om sex och relationer. Utöver detta bedriver hon sin egen samtalsmottagning.

Måndag 10 oktober, kl. 16.00–17.00, via Zoom

Suzann Larsdotter.

Forskning visar att körsång gör oss lyckligare och friskare. Den frigör dessutom må bra-hormonet dopamin samt oxytocin, som gör oss lugnare. Sång och musik minskar stressnivån och gör att du sover bättre. Kom och prova på körsång under ledning av Hanna Lindholm och Johan Vegelius från Universitetskyrskans kör. Du behöver inte ha några förkunskaper; kom som du är.

Måndag 10 oktober, kl. 17.15–18.00, Segerstedthuset, Uppsala

Eva Osterman Lind och Mari Pettersson från SPES (suicidprevention och efterlevandestöd) delar med sig av sina erfarenheter att förlora en nära anhörig i självmord. Hur kan vi stötta när en vän mår dåligt? Hur kan vi själva våga prata om vårt eget mående. Eva och Mari hjälper oss att reflektera kring det.

Måndag 10 oktober, kl. 18.00–19.00, via Zoom

Tisdag 11 oktober

Välkommen att ta en fika och prata med oss och testa på mindfullness.

Tisdag 11 oktober kl. 11.30–13.00, Campus Ångström, Uppsala

Civilingenjörsstudenten Nir Teyar delar med sig av sina lärdomar av att ha arbetat på Självmordlinjen. Vad är empati? Hur finns man där för en annan individ? Är det upp till dig att lösa alla andras problem? Är det faktiskt möjligt för dig att hjälpa alla i din omgivning utan att själv gå under? Välkommen till denna föreläsning där du får perspektiv och insikt i hur olika vi kan vara.

Tisdag 11 oktober kl. 12.15–13.00, via Zoom och på Campus Ångström, Uppsala, rum 101132

Den här föreläsningen undersöker akademin ur ett speldesignperspektiv. Att se på universitetsmiljön som ett system med regler som har utformats mot ett specifikt mål, ger tankar om hur systemet påverkar hur människorna inom det kan växa: forskare, lärare och studenter. Vi kommer att ta upp frågan om utbrändhet samt ge tankar och strategier för hur man håller den inre lågan vid liv.

Doris C. Rusch är universitetslektor i speldesign vid Uppsala universitet och forskare med humanistisk bakgrund.

Föreläsningen ges på engelska.

Tisdag 11 oktober kl. 12.15–13.00, via Zoom och på Campus Gotland, rum E48

Hur ärlig ska jag vara mot en framtida arbetsgivare om min mentala hälsa? Vad ska jag skriva i ansökningshandlingarna? Och vad ska jag säga på intervjun? Välkommen på detta skräddarsydda webbinarium för dig som är student på Uppsala universitet och upplever att din mentala hälsa påverkar dina möjligheter att både söka och få ett jobb.

Tisdag 11 oktober kl. 15.15–16.30, via Zoom

Konst lever genom kontemplation och är en kraftfull form av mänskligt uttryck. Genom konsten tänker vi, lär vi oss och kommunicerar vi. Vi upplever. Men hur kan vi rama in konst i ord?

På denna workshop kommer vi att utforska konst genom litterära beskrivningar av konst på Uppsala konstmuseum. Vi kommer att läsa och diskutera dikter från den romantiska perioden för att lära oss om hur konst kan uttryckas genom ord och möjliggöra förmedling. Vi kommer att välja ut konstverk från samlingen och träna på olika skrivtekniker som kan hjälpa oss att koppla samman upplevelserna av att se och känna.

Workshoppen hålls på engelska och hålls av Silvia Riccardi, postdoktor på engelska institutionen.

Tisdag 11 oktober, kl. 15.30-16:30. Uppsala konstmuseeum Drottning Christinas väg 1, ingång E.

Vad är beroende och hur fungerar belöningssystemet? Vilka är de vanligaste drogerna i vårt samhälle och vilka effekter har de på kroppen och på hjärnan? Välkommen till en crash course om ANT (alkohol, narkotika och tobak) och effekterna på fysisk och psykisk hälsa. Vad är vetenskaplig sanning och vilka är de vanligaste myterna?

Muataz Lafta är AT-läkare på Akademiska sjukhuset och doktorand inom neurovetenskap vid institutionen för kirurgiska vetenskaper på Uppsala universitet.

Tisdag 11 oktober kl. 16.15–17.00, via Zoom och Biomedicinskt centrum, Uppsala, sal B7:101a

En workshop för alla som känner sig nervösa när de ska prata i klassen. Du kommer att få möjlighet att träna på att tala engelska i en stödjande, riskfri miljö. Ingen förberedelse behövs.

Workshoppen ges av Språkverkstaden och hålls på engelska.

Tisdag 11 oktober, kl. 16.15–18.00, Engelska parken, sal 16-0043. Uppsala

Onsdag 12 oktober

Träffa ungdomsmottagningen på Gotland och fråga om sex, psykisk hälsa och mer.

Onsdag 12 oktober, Campus Gotllandkl 10.00–12.30

Mer information kommer senare.

Under det här lunchföreläsningen går Universitetsbiblioteket igenom hur du på ett smart och effektivt sätt använder medicinska ämnesord, MeSH-termer, när du ska söka efter forskning om till exempel psykisk hälsa i databasen PubMed. Vi kommer kommer gå genom vad MeSH-termer är, varför de är viktiga och hur du använder dem när du söker.

Onsdag 12 oktober kl. 12.15–12.45, anmälan till föreläsningen via universitetsbibliotekets kalendarium.

Följ med på en stilla vandring med Universitetskyrkan för alla sinnen i Botaniska trädgården. En stund att öva medveten närvaro tillsammans och ta en paus mitt i vardagen

Onsdag 12 oktober kl. 12.30–13.00. Samling utanför Carolina rediviva, Uppsala.

Prokrastinering betyder att medvetet skjuta upp åtaganden fastän det ger upphov till negativa konsekvenser. Trots att det är ett irrationellt beteende tenderar vi alla att fördröja saker vi borde ta tag i. Särskilt utbrett tycks det vara bland studenter. I aktuell föreläsning ges en introduktion till varför vi prokrastinerar och vad vi kan göra för att lättare komma till skott med saker – i tid.

Alexander Rozental är legitimerad psykolog, universitetslektor och docent i psykologi på institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. Han har länge bedrivit forskning kring varför vi prokrastinerar och utvärderat effekterna av olika behandlingsinsatser. Han är även författare till en självhjälpsbok i ämnet, Dansa på deadline (Natur & Kultur).

Onsdag 12 oktober kl. 14.30–15.30, via Zoom och Gunnar Johansson salen, Campus Blåsenhus, Uppsala

Alexander Rozental.

Att skriva är ett sätt att få distans eller perspektiv på stressande ämnen oavsett om de direkt påverkar författaren eller är problem som delas av andra. I kristider som klimatförändringar eller pandemier påverkar frågor som orsakar oro för hela samhällen också varje individ på ett personligt sätt. I den här workshoppen kommer vi att hämta inspiration från samtida fiktion och poesi för att hitta nya idéer för att berätta dina egna historier.

Workshoppen ges på engelska.

Sofia Ahlberg är universitetslektor och docent vid engelska institutionen, Uppsala universitet.

Onsdag 12 oktober kl. 16.00–17.00, via Zoom

Genom historien har psykisk ohälsa och sjukdom varit förknippad med skam och stigmatisering. Forskning visar att negativa attityder fortfarande är vanliga och bristande kunskaper om psykisk ohälsa är en viktig orsak till fördomar. Välkommen att ta del av detta panelsamtal där det kommer diskuteras förekomst och negativa konsekvenser av stigmatisering, och vad vi kan göra åt det. WOMHER bjuder på fika under panelsamtalet.

Paneldeltagare:

  • Emma Frans, författare, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet
  • Åsa Konradsson Geuken, universitetslektor och docent i farmakologi, forskare inom neurovetenskap och neuropsykofarmakologi med fokus på schizofreni, Uppsala universitet
  • Andreas Frick, biträdande universitetslektor och docent vid institutionen för medicinska vetenskaper, psykiatri, Uppsala universitet.

Samtalet leds av Lisa Ekselius, seniorprofessor och före detta överläkare i psykiatri samt senior rådgivare för WOMHER (Women's Mental Health during the Reproductive Lifespan).

Onsdag 12 oktober kl. 15.15–17.00, Eventytan vid trappan, Nya Ångström, Campus

Gå ut i ett skogsområde, park eller trädgård, ensam eller flera tillsammans och följ med på zoom via din mobil! Anna María Pálsdóttir forskar på SLU om hälsofrämjande utomhusmiljöer. Låt dig bli guidad genom en övning där du får prova på medveten närvaro i naturen, och där du sen får berättat om teorierna bakom.

Denna workshop ges på engelska.

Onsdag 12 oktober kl. 16.00–17.15, utomhus i ett grönområden nära dig och via Zoom

I Visby domkyrka S:ta Maria hålls en mässa av domprost Anna Lundgren på temat existentiell hälsa. Hur hittar vi livsmod? Vad är livets mening för just mig? Hur är det med livsglädjen i tid av oro?

Onsdag 12 oktober kl. 18.00, S:ta Maria Domkyrka, Visby

Följ med på en eftermiddag/kväll med korta uppläsningar fokuserade på olika upplevelser av mental hälsa. Kom och läs ditt eget verk eller en favorit skriven av någon annan, eller kom bara för att lyssna. Fem minuters uppläsning av poesi, prosa, rap, manifest och uppträdanden – all är välkommet. Uppläsningar kan vara på vilket språk som helst.

Joel Duncan, universitetslektor och docent vid engelska institutionen, Uppsala universitet

Onsdag 12 oktober kl 18.00–19.00, Engelska parken, rum 7-0042, Uppsala

Separatistiskt transgruppsmöte för alla med funderingar om sin könsidentitet eller med transerfarenhet. Ett slutet rum för umgänge och samtal om att leva som transperson på Gotland. Alla är välkomna!

Gotlands Studentkår Rindi + Fenix Ungkulturhus

Onsdag 12 oktober kl. 16.00-18.00, Rindiborgen, Tage Cervins gata 1 Visby. 

Öppet regnbågscafé för alla inom hbtqia+ eller som bryter mot normer om sexualitet eller identitet. Vi samtalar om att komma ut och leva öppet och här kommer det också gå att få information om hur kåren arbetar för att skydda studenterna mot diskriminering och kränkande särbehandling under skoltid. Alla är välkomna!

Gotlands Studentkår Rindi + Fenix Ungkulturhus

Onsdag 12 oktober, kl. 19.00–20.30, Rindiborgen, Tage Cervins gata 1 Visby. 

Torsdag 13 oktober

Börja dagen med en stilla stund i domkyrkan och fortsätt med frukost i församlingshuset bredvid domkyrkan.

Anmälan för deltagande skickas till: petra.guteskar@svenskakyrkan.se

Torsdag 13 oktober kl. 9.00, Domkyrkan, Visby

Vi ger dig som student som student på farmaceutiska och medicinska fakulteten möjlighet att ställa studierelaterade frågor under en digital drop-in hos våra studievägledare.

Välkommen att även ta del av vår informationsfilm där vi presenterar enkla verktyg och tips för att identifiera och hantera – eller söka hjälp – vid studierelaterad negativ stress: Studierelaterad stress.

Torsdag 13 oktober kl. 11.00–13.00, via Zoom

Välkommen till en föreläsning som handlar om varför det är normalt att vara stressad, orolig och självkritisk, och om hur vi kan hitta andra sätt att vara med oss själva i våra svåra perioder.

Katja Bergsten är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, fil dr och lektor vid institutionen för psykologi och arbetar också privat som psykoterapeut. Hon är författare till boken I befintligt skick, N & K (2018).

Torsdag 13 oktober kl. 11.15–12.00, via Zoom

Följ med på en stilla vandring med Universitetskyrkan för alla sinnen i Botaniska trädgården. En stund att öva medveten närvaro tillsammans och ta en paus mitt i vardagen

Torsdag 13 oktober kl. 12.30–13.00. Samling utanför Carolina Rediviva, Uppsala.

Välkommen att träffas och under enkla förhållanden prata om sorg, saknad och hur en kan leva vidare efter att ha mist någon.

Anmälan till petra.guteskar@svenskakyrkan.se

Torsdag 13 oktober kl. 15.00 Ej klar

Klimatångest är en växande psykisk hälsofråga bland både föreläsare och studenter inom hållbarhetsrelaterade områden vid universitet över hela världen. De senaste årens ökning av klimatångest har bidragit till att utbildningsinstitutioner måste ta itu med den ordentligt. Under föreläsningen presenteras en översikt över de senaste forskningsresultaten, med rekommendationer och öppna diskussionsfrågor relaterade till detta ämne.

Fil dr. Oleksandra Khalaim är forskare vid Centrum för forskning och utbildning om lärande för hållbar utveckling vid Uppsala universitet.

Föreläsningen ges på engelska.

Torsdag 13 oktober kl. 15.00–15.45 via Zoom

Välkommen på denna föreläsning med Atilla Yoldas. Föreläsningen bygger på Atillas bok ”Mansboken – från en kille till en annan”, med frågor som rör bland annat sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi. Under de senaste åren har Atilla Yoldas fokus främst varit på jämställdhetsfrågor och i synnerhet destruktiva maskulinitetsnormer, machokultur och mäns våld mot kvinnor. 

Atilla Yoldas är journalist, aktivist och författare och hans hjärtefrågor är antirasism, jämställdhet och att motverka destruktiva mansnormer.

Torsdag 13 oktober kl. 16.15–17.15, via Zoom och Betty Petterssonsalen Blåsenhus, Uppsala

Attilas Yoldas.

Föreläsningen kommer att utforska frågor om trauma och återhämtning genom biografin, publikationer och brev från den feministiska pionjären Mary Wollstonecraft, författare till A Vindication of the Rights of Woman (1792). Politiska aktivister som Wollstonecraft representeras ofta som ständigt starka och kraftfulla, men hon led av kronisk depression. Kan vi tillåta hjältar och förebilder att vara sårbara? Kan den här historien lära oss något?

Föreläsningen ges på engelska.

Emma Clery är professor i engelsk litteratur vid engelska institutionen.

Torsdag 13 oktober kl. 17.15–18.00, Engelska parken, Uppsala, rum 7-0042

Fredag 14 oktober

Välkommen att ta en fika och prata med oss på Universitetskykan och prova på mindfullness.

Fredag 14 oktober kl. 11.30–13.00, Ångströmslaboratoriet, Uppsala

Fler och fler idag använder människor hjälp av filosofiska rådgivare för att få en känsla av meningen med sitt liv. Att tänka hälsosamt kan vara ett sätt att läka. Så, vad är ditt filosofiska sinne och hur kan det hjälpa dig att utvecklas? Den här föreläsningen hjälper dig att börja ta reda på det.

Föreläsningen ges på engelska.

Dr Luis de Miranda, Centrum för medicinsk humaniora och samhällsvetenskap, institutionen för idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet

Fredag 14 oktober 12:15–13:00, via Zoom

Känner du dig ibland vilsen eller fast i ditt liv? Längtar du efter att bli uppskattad och hörd?

Gestaltterapi fokuserar på dig och dessa frågor, precis som du är "här och nu". Hur man möter världen är ett resultat av många tidigare erfarenheter. Vad händer inom dig när du kämpar i ditt sinne, din kropp och din själ? Vilka berättelser förkroppsligar du och håller du dig till? Att arbeta med en gestaltterapeut som är utbildad i att använda dialog, konst, drama etcetera kan ge viktiga medvetanden och öppna en väg till att förstå dig själv och bli mer ditt sanna jag.

Workshoppen ges på engelska.

Fil. dr. Jill Trenholm, lärare och forskare vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet

Fredag 14 oktober kl. 12.15–13.00, Segerstedthuset, Uppsala, rum 01410 "Kungsmyntan"

Följ med Universitetskyrkan på en stilla vandring för alla sinnen i Botaniska trädgården. En stund att öva medveten närvaro tillsammans och ta en paus mitt i vardagen.

Fredag 14 oktober kl. 12.30–13.00. Samling utanför Carolina rediviva, Uppsala.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo