Etisk kompetens

Vår forskning utvecklar kunskap om vilken etisk kompetens som behövs och vilka värden som står på spel. Genom vårt samarbete med Region Uppsala stöttar vi beslutsfattare och kliniskt verksamma genom etikrådsarbete och falldiskussioner.

Bygga etisk kompetens

Våra forskningsfrågor uppstår i mötet med läkare, sjuksköterskor, ledare och handläggare. Vi använder empiriska metoder för att undersöka hur olika grupper ser på etiska utmaningar och skapar verktyg för att bygga upp etisk kompetens i olika professioner. Våra forskare bidrar med sin expertis som rådgivare för olika myndigheter och organisationer och bidrar med kunskap direkt in i sjukvårdsorganisationen.

Samarbete med Region Uppsala

Sedan 2009 har Centret arbetat med etikfrågor inom Region Uppsala. Från 2022 har Region Uppsala ett etikråd med Professor Niklas Juth som ordförande. Rådets roll är att stärka den etiska kompetensen i regionen och erbjuda stöd för att hantera de etiska frågor som uppstår i hälso- och sjukvårdssektorn, både i primärvården och den specialiserade tand- och sjukvården. Rådet hanterar regelbundet etiska frågor som väcks i olika delar av organisationen och organiserar falldiskussioner, seminarier och utbildning i hälso- och sjukvårdsetik.

 

Forskaren som expert

Våra forskare bidrar med expertis i utredningar, svarar på remisser och ingår i arbetsgrupper som tillsatts av olika myndigheter och organisationer.

  • Niklas Juth är ordförande för Akademiska sjukhusets etikråd, medlem i Socialstyrelsens etiska råd och Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik
  • Stefan Eriksson är rektorsråd för god forskningssed vid Uppsala universitet och verkställande ledamot i SUHFs Expergrupp för etikfrågor.
  • Deborah Mascalzoni är medlem av WHO:s Technical Advisory Group on Genomics (TAG-G)
  • Kathinka Evers är extern medlem i kommissionen för forskningsetik (Redelighetsutvalget) vid Norges idrettshøgskole. Internationell rådgivare för Neuroetik Initiativet vid University of Chile, Santiago, inom ramen för Access Chile-Sverige akademiska samarbete.
  • Sylvia Martin medlem i den franska föreningen för KBT, och Groupes d’intérêt et d’étude (GIE) för klimatförändring, fransk representant för radikalt öppen dialektisk beteendeterapi (RO DBT) och expert i KBT för personlighetsstörningar och impulsivitet (ECCCLORE©)
  • Tove Godskesen är ledamot i Region Skånes Etiska Råd och ledamot i Skaraborgsinstitutets vetenskapliga råd 

Vår forskning i samhället

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin