Program och nätverk

Här listar vi program och nätverk som finns vid, eller har koppling till Centrum för genusvetenskap.

Program

Gender Mainstreaming

Centrum för genusvetenskap är partner i SIDA-programmet, Gender Mainstreaming: Developing Competencies in Higher Education for Gender Equality, Peace-building and Gender-Sensitive Research Coordinators, som leds av Eduardo Mondelane University (EMU), Moçambique. Programmet startade 2018 och innefattar bland annat att utbilda Masterstudenter och doktorander från EMU i genusforskning.

Nätverk

MotherNet

MotherNet är ett projekt som finansieras av forsknings- och innovationsprogrammet EU:s Horizon 2020 enligt överenskommelse No 952366. Det involverar Vilnius universitet (Litauen), Uppsala universitet, och Maynooth univeristet (Irland).

Det övergripande målet för MotherNet är att, genom samarbete med experter från partneruniversiteten, utveckla innovativ, tvärvetenskaplig och policy-relevant forskning om moderskap i Europa.

Läs mer om MotherNet

Heritage Transformations

Nätverket "Heritage Transformations" (finansierat av CIRCUS 2022-2023) består av forskare från olika discipliner som är intresserade av transformation av kulturarv på olika sätt. Syftet med nätverket är att skapa en ökad dialog kring kuturarv mellan forskare, forskargrupper och institutioner och att främja tvärvetenskapliga diskussioner.

Nätverket utforskar transformationer av kulturarv ur olika teoretiska och metodologiska perspektiv. Centralt i diskussionerna är spänningen mellan bevarande och förändring, samt diskussion om vad kulturarv är, och skulle kunna vara, om man bortser från den förutsatta moraliska plikten att vårda och bevara. I utforskandet av transformationer av kulturarv undersöker vi kopplingar och avstånd mellan människor, det förflutna och framtiden och ser kulturarv som politiskt med kamper kopplade till kön, ras, etnicitet, funktionalitet, sexualitet, religion etcetera.

För mer information, kontakta nätverkets koordinator, Cecilia Rodéhn.

Transformerande spel: beteende, identitet, kultur och gemenskap (TAG)

Forskarnätverket TAG samlar forskare från speldesign, genusvetenskap och psykologi för att utforska hur genus, sexualitet, mental hälsa och prosocialt/antisocialt beteende tar sig uttryck genom spel och spelande. Av särskilt intresse är hur spel kan designas och spelas med avseende att främja positiv förändring hos individen och i förlängningen i samhället i stort.

Målet med nätverket är att skapa en tvärvetenskaplig kommunikationsplattform baserat på medlemmarnas egen forskning och de arrangerar evenemang som föreläsningar, paneler och seminarier. Nätverket anordnar även workshops i form av “game jams” där deltagarna (forskarna) tillsammans skapar spel.

För mer information, kontakta nätverkets koordinator, Sarah Bowman.

The Nordic Human-Animal Studies Network (Nordic HAS)

Nordic HAS är ett nätverk som syftar till att diskutera, samarbeta och dela information kring konferenser, seminarier och akademiska evenemang inom det multidisciplinära fältet för Human-Animal Studies.

För mer information, kontakta nätverkets koordinator, Jacob Bull.

Swedish Network for Family and Kinship Studies

Nätverket "Swedish Network for Family and Kinship Studies" samlar cirka 70 medlemmar inom familj och/eller släktskapsstudier. Nätverket finansierades av Forte 2016-2018.

För mer information, kontakta nätverkets koordinator, Helena Wahlström Henriksson.

NORDWIT

NORDWIT var ett Nordic Centre of Excellence, etablerat 2017, med syfte att undersöka och förbättra kvinnors karriärvägar och möjligheter inom teknikdriven forskning och innovation inom och utanför akademin

Tre forskargrupper placerade vid Uppsala universitet, Tampere University och Western Norway Research Institute fokuserade på fyra olika forskningsområden:

  • Kvinnors teknikdrivna karriärer på landsbygden
  • Forskningsintensiva vetenskaps- och innovationsområden
  • eHälsa
  • Digital humaniora

NORDWIT hade även samarbeten med 24 externa partners i Sverige, Norge, Finland, USA och Kanada.

Koordinator: Gabriele Griffin
Finansierat av Nordforsk

Nature as Culture

Nätverket "Nature as Culture: The (Re)production of Common Sense" (NaC) syftade till att undersöka och diskutera hur begreppen natur och kultur figurerar och artikuleras i olika disciplinära sammanhang samt hur dessa begrepp, ofta genom att tas som sunt förnuft, bidrar till att etablera sanningsanspråk inom olika vetenskapliga kulturer.

Detta CIRCUS-finansierade tvärvetenskapliga nätverk koordinerades av professor Ulrika Dahl och bestod av 13 forskare från 5 fakulteter.

Excellensprogrammet GenNa

År 2006 fick Centrum för genusvetenskap tillsammans med Genuscentrum vid Umeå och Linköpings universitet dela på 60 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att under en femårsperiod stärka sina genusforskningsmiljöer samt internationalisering.

Det internationella forskningsprogrammet "GenNa: Nature/Culture Boundaries and Transgressive Encounters" leddes av professor Margaretha Fahlgren och koordinerades först av Tora Holmberg och sedan av Anita Hussénius.

Excellensprogrammet pågick fram till 2012, men många av de starka forskningsgrupper, intressanta projekt och internationella samarbeten som kom till under GenNa-tiden lever vidare vid Centrum för genusvetenskap.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin