Egyptologi

Gustavianum förvaltar två samlingar med anknytning till ämnet Egyptologi. Redan under 1600-talet nämns det att ett antal egyptiska fornsaker finns vid Uppsala universitet. Samlingen som under det sena 1800-talet fick namnet Victoriamuseet för Egyptiska fornsaker består idag av ca 5,000 föremål. De flesta av dem härstammar från den samling som drottning Victoria, Gustav V’s gemål, donerade till Uppsala universitet mellan 1890 och 1930. Samlingen inkluderar föremål av sten och keramik, relieffragment från tempel- och gravbyggnader, mumifierade kvarlevor av människor och djur, bemålade mumiekistor, textiler, samt en världsunik samling av keramikskärvor med inskriptioner, så kallade ostraka.

Gustavianum förvaltar även en stor del av fynden från Samnordiska expeditionen till Nubien 1960-1964 som grävde ut ett stort område i samband med att Höga dammen byggdes vid staden Assuan. I samlingen ingår keramik från tidig till sennubisk tid, smycken och bruksföremål av sten och metall samt en stor samling av sennubiska textilier.

Många av föremålen från samlingarna kommer att visas i Gustavianum, när universitetsmuseet öppnar igen efter den pågående renoveringen. Delar av samlingarna är dessutom tillgängliga för forskare och studenter vid Historiska samlingarna vid EBC, Evolutionsbiologiskt centrum.

Bemålad kista i trä

Bemålad kista i trä. VM 152. Egypten, 21 dynastin (ca. 1077 - 943 f.Kr).

Besöka oss

Vill du besöka föremålsarkivet i samband med din forskning eller undervisning? Kontakta oss och boka ett besök via Historiccollections@gustavianum.uu.se. Vi tar inte emot besök från privatpersoner.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin