Biosäkerhet

Information om smittämnen, genetiska modifikationer, skyddsåtgärder, riskbedömning, tillstånd och lagkrav, etc

Biologiska risker

Biologiska risker kan vara smittämnen, genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM), blod & vävnad, försöksdjur, invasiva arter, eller avfall därav, som kan ha en negativ påverkan på människors hälsa eller miljön i stort.

Examples of what can constitute a biorisks: Toxins, Prions, Viruses, Bacteria, Fungi, Parasites, Cell cultures, Blood and tissue, Research animals, Plants, and Laboratory waste

Exempel på vad som kan vara biorisker: Toxiner, Prioner, Virus, Bakterier, Svampar, Parasiter, Cellkulturer, Blod och vävnad, Försöksdjur, Växter, och Laboratorieavfall

Vid arbete med smittrisker och genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) finns det lagkrav specificerade i föreskriftena "Smittrisk" samt "Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer" (särskilt sidan 10-15), över vilka skyddsåtgärder som krävs vid arbete med smittämnen och GMM i olika riskklasser. T.ex. anges när labbrock och handskar måste användas, eller när laboratoriet måste hållas avskilt och ingången märkas med varningsskylt för biologisk fara.

Varningsskylt för biologisk fara Word, 358 kB.

Utöver dessa generella skyddsinstruktioner är det viktigt att de som deltar i arbetet tillsammans genomför en riskbedömning för att identifiera de specifika risker som kan uppstå under projektet och planera lämpliga skyddsåtgärder. Riskbedömningen sparas sedan i laboratoriet där alla kan ta del av den, även myndigheter vid inspektioner. Vissa myndigheter bifogar riskbedömningsmallar i formulären för anmälningar, annars finns här ett generellt bioriskbedömningsformulär.

Riskbedömningsformulär för biologiska risker Word, 722 kB.

Flödesschema vid riskbedömning. Börja med att översiktligt beskriva arbetet, identifiera individuella risker, värdera, och vid behov modifiera skyddsåtgärderna för att sänka risken.

Flödesschema vid riskbedömning. Börja med att översiktligt beskriva arbetet, identifiera individuella risker, värdera, och vid behov modifiera skyddsåtgärderna för att sänka risken.

En del av riskbedömningen är att upprätta instruktioner för hur ett spill med smittämnen skall hanteras. Ladda ned de allmänna instruktionerna, adaptera dem till riskerna i ert laboratorium, och förvara dem i gruppens spill-kit tillsammans med personlig skyddsutrustning och avspärrningsskylt.

Allmänna intruktioner för spill-kit Word, 585 kB.

Avspärrningsskylt Word, 122 kB.

Information om generell riskhantering vid laboratoriearbete

Enligt Smittrisk AFS 2018:4 skall humanprover generellt hanteras på ungefär skyddsnivå-2. För humanprover med högre risk, t.ex. misstänkta Covid-19 patientprover så kan det var lämpligt att lägga till ytterligare skyddsåtgärder. Uppodlat SARS-CoV-2 skall hanteras på skyddsnivå-3. Se information från folkhälsomyndigheten för detaljer.

Det föreligger alltid viss smittrisk vid arbete med vävnad, kroppsvätskor och rena smittämnen, särskilt när aerosoler bildas samt vid arbete med kanyler och skalpeller. Vaccination kan vara ett bra komplement till skyddsåtgärderna vid detta arbete, med det är viktigt att komma ihåg att vaccination inte ger 100% skyddseffekt.

Generellt gäller att de som arbetar med humanvävnad och kroppsvätskor skall vara vaccinerade mot Hepatit A & B. Behovet av vaccination avgörs dock alltid genom att medarbetare och närmsta chef genomför en riskbedömning.

Följande aspekter bör ingå i riskbedömningen:

  • Smittkällan
  • Typ av arbete
  • Laborantens hälsostatus
  • Vaccinets skyddseffekt
  • Vaccinets biverkningar

Om riskbedömningen visar att vaccination är lämpligt så skickas riskbedömningen till prefekt/motsvarande som slutligen godkänner vaccinationen och bokar enligt institutionens rutiner.

Kostnaden för vaccination ska bäras av arbetsgivaren, ej den anställde.

Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att det finns en skriftlig rutin att följa som klart dikterar vad som skall göras vid olika situationer; t.ex. hur du skall hantera kontakt med blod eller smittämne. Vid misstanke om laboratorierelaterad smitta, kontakta din chef och vid behov infektionskliniken på Akademiska sjukhuset, 018-611 56 08. Vidare gäller att arbetsgivaren ska dokumentera när exponering för smittämnen i riskklass 3 eller 4 har konstaterats i samband med tillbud, olyckor eller andra oönskade händelser. Se smittriskföreskrift föreskrift AFS2018:4, 11§ för detaljer.

Information från Arbetsmiljöverket om vad göra om du kommit i kontakt med blod Pdf, 5 MB.

 

Arbete med human-smittämnen och genetiskt modifierade mikroorganismer regleras främst av Arbetsmiljöverket och skall anmälas eller sökas tillstånd för innan användning startar. Kontakta universitetets biosäkerhetssamordnare för hjälp med detta.

Användning av andra genetiskt modifierade organismer (GMO), till exempel växter eller försöksdjur, regleras av andra myndigheter, se information från Gentekniknämnden till höger.

Översikt av vilken typ av arbete som kräver anmälan respektive tillstånd från Arbetsmiljöverket. För vildtyp gäller att riskklass 2-4 måste anmälas. För genetiskt modifierade mikroorganismer gäller att riskklass 1-2 måste anmälas, och riskklass 3-4 måste det sökas tillstånd för.

Översikt av vilken typ av arbete som kräver anmälan respektive tillstånd från Arbetsmiljöverket. För vildtyp gäller att riskklass 2-4 måste anmälas. För genetiskt modifierade mikroorganismer gäller att riskklass 1-2 måste anmälas, och riskklass 3-4 måste det sökas tillstånd för.

Mindre uppdateringar och ändringar i befintliga anmälningar om arbete med GMM och smittämnen skickas via prefekt in till universitetets biosäkerhetssamordnare under april månad varje år. Vad som räknas som en mindre uppdatering och ändring definieras på sidan 28-31 i föreskrift om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer AFS 2011:2 till höger.

Tillstånd för import och användning av icke human-patogena biologiska prover för forskning och utbildning hanteras oftast av Jordbruksverket. För att minska administration och kostnad för enskilda forskningsgrupper har Uppsala universitet ett samlingstillstånd för import och användning av vissa* biologiska prover för forskning och undervisning från Jordbruksverket.

De olika forskningsgrupperna behöver alltså inte själva ansöka om dessa tillstånd från Jordbruksverket, utan fyller i formuläret nedan och mejlar till biosäkerhetssamordnaren innan varje import. Forskargruppen får sedan ett internt tillstånd av biosäkerhetssamordnaren och det tillståndsnummer som ibland krävs av leverantörerna innan de skickar er beställning. Universitetet skickar sedan halvårsvis in en central sammanställning till Jordbruksverket.

Formulär för begäran om kopia av samlingstillstånd för import och användning av vissa biologiska prover för forskning och undervisning från Jordbruksverket Word, 18 kB.

*

  • Animaliska biprodukter
  • Döda lägre animalier som ej är utrotningshotade.
  • OBS. Human-patogener behöver ej registreras här då importtillstånd för dessa ingår i godkänd anmälan av arbete med smittämnet/GMM till Arbetsmiljöverket.

För att fastställa övergripande riktlinjer för arbete med biologiska risker finns Uppsala universitets bioriskkommitté. Forskare uppmuntras att kontakta bioriskkommittén med eventuella frågor rörande biorisker, t.ex. hantering av smittämnen, genetiskt modifierade organismer, invasiva arter, myndighetskontakt etc.

Bioriskkommitténs medlemmar:

  • Magnus Essand, Professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi
  • Henrik Gradstedt (sekreterare och kontaktperson), Biosäkerhetssamordnare vid enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö
  • Peter Lindblad, Professor vid institutionen för kemi - Ångström
  • Anna Maria Näslund, Arbetsmiljöingenjör vid enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö
  • Stefan Schwartz, Professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi
  • Mikael Sellin, Docent vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi
  • Staffan Svärd, (ordförande) Professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi
  • Irene Söderhäll, Professor vid institutionen för organismbiolog
  • Joakim Holmdahl, Centrumchef CFVUU

För de som inte har erfarenheten eller inte är bekanta med de svenska reglerna kring arbetet med smittämnen och GMM hålls en endagsutbildning "Working with Biorisks: Infectious Substances and Genetically Modified Microorganisms" vid ett flertal tillfällen varje termin. 09:00-16:45 på BMC C6:109a.

Under denna utbildning går vi igenom Uppsala universitets organisation, svenska lagar och förordningar, arbete med riskklass-2 smittämnen, tillbud och olyckor, samt praktiska riskbedömningar och en övning med sanering av simulerat infektiöst spill, samt hantering av stickade och skärande. Fika och lunch ingår.

Kursen är gratis för de som arbetar vid Uppsala universitet (2.000:- för externa deltagare), och riktar sig främst till examensarbetare, doktorander, post-doktorer, laboratorieassistenter, samt nya gruppledare. För doktorander inom Uppsala universitet kan kursen ofta ge doktorandpoäng, fråga din kursadministratör om förutsättningarna för detta på din institution. Kursen riktar sig ej till studenter i grundutbildning då den ej ger högskolepoäng.

Vid bristande underlag (min 3, max 7) ställs kursen in, och du erbjuds att deltaga vid annat tillfälle.

Om inget av datumen nedan fungerar så finns möjligheten att samla upp minst 3 deltagare och boka ett separat tillfälle genom att kontakta henrik.gradstedt@uu.se

Anmälan stänger 2 dagar innan kursdatum, eller när fullt.

Working with Biorisks: Infectious Substances and Genetically Modified Microorganisms. 09:00-16:45 Wednesday 2024/01/17 FULLY BOOKED

Working with Biorisks: Infectious Substances and Genetically Modified Microorganisms. 09:00-16:45 Friday 2024/02/16

Working with Biorisks: Infectious Substances and Genetically Modified Microorganisms. 09:00-16:45 Friday 2024/03/15

Working with Biorisks: Infectious Substances and Genetically Modified Microorganisms. 09:00-16:45 Wednesday 2024/05/22 Fully booked

Working with Biorisks: Infectious Substances and Genetically Modified Microorganisms. 09:00-16:45 Friday 2024/06/11

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin