Miljötips för specifika produktgrupper

Ska ett inköp (avrop) genomföras? Starta i produktwebben eller via ett upphandlat avtal.

Inköpsprocessen - En översikt

Produktwebben

Därefter, för att göra ett aktivt, miljöbra val, ta hjälp av nedanstående. Det enklaste sättet att välja miljöanpassade produkter är att ta hjälp av miljömärkning.

Köpa, leasa och hyra

Idag är det krav på att statliga myndigheter ska köpa, leasa eller hyra bilar som uppfyller vissa miljö- och säkerhetskrav. Kraven är implementerade i universitetets verksamhet genom fastställda rutiner.

Rutin för köp, leasing och användning av tjänstebilar

Blomsterodling är mycket energi- och vattenkrävande. I konventionella odlingar i utvecklingsländer används ofta kemikalier som är förbjudna i Europa. Arbetarna lever med otrygga anställningsförhållanden, låga löner och hälsoproblem på grund av kemikalieanvändningen.

Fairtrademärkning

Det finns också Fairtrademärkta rosor. Fairtrade tar hänsyn till odlarnas arbetsförhållanden samtidigt som ekologisk produktion främjas.

Holländsk miljömärkning

Holländska blommor kan vara märkta med miljömärkningen MPS A.

Efterfråga miljömärkt och svensk-/lokalodlat

Efterfråga gärna Fairtrade eller MPS A-märkta snittblommor och krukväxter vid inköp av snittblommor och krukväxter. Alternativt, fråga efter svenska eller närodlade blommor. Under vårsäsongen finns KRAV-märkta tulpaner och tulpaner märkta med Svenskt sigill. Svenska rosor kan köpas under hela året.

Det vi äter och dricker påverkar miljön på många sätt. Det har betydelse hur långt maten vi äter har transporterats, odlingsförhållanden (förekomst av konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel etc.), vilken fisk och vilket kött vi väljer (nötkött har större miljöpåverkan är kyckling, lamm och vilt, svenskt naturbeteskött hjälper till att hålla landskapet öppet).

Ge önskemål vid beställning

Vid catering/matbeställning kan ett antal önskemål ges till restaurangen/ cateringfirman på den mat som ska serveras. Ta stöd av UU:s lista om önskemål:

Instruktion för konferenser och måltider – mat och miljö Pdf, 80 kB.

  • Önska kranvatten och hemmabubblat vatten. Inget flaskvatten.
  • Önska ekologiskt och Fairtrademärkt kaffe och te.
  • Önska ekologisk, Fairtrademärkt och/eller lokalproducerad frukt.
  • Önska att ingen servering sker av fisk som hotas av utfiskning eller är rödlistad
  • Önska grönlistat kött för minsta miljöpåverkan.
  • Önska lokalproducerad och säsongsbetonad mat och dryck. Svenska råvaror är alltid eftersträvansvärt.
  • Efterfråga möjligheten att få en vegetarisk måltid som kan passa alla.
  • Inget engångsmaterial/engångsporslin etc. ska användas om det inte är absolut nödvändigt.

Ibland behövs engångsmaterial i verksamheten, t.ex. engångsporslin och engångsbestick. Välj då miljöanpassat engångsmaterial i majsstärkelse, papper eller trä, före engångsmaterial i plast.

Många institutioner/motsvarande prenumererar på fruktkorgar. Välj gärna en fruktkorg som innehåller ekologiskt odlad frukt och anpassar utbudet efter säsong. Ekologiskt odlad frukt innebär att konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte är tillåtna i odlingen.

Efterfråga också gärna lokalt odlad/svensk frukt.

De miljömärkningar som används för frukt är KRAV (märkning för ekologisk hänsyn) och Fairtrade (märkning för social hänsyn).

Val av hotell och konferensanläggningar kan ha stor betydelse för vilken miljöpåverkan som vistelsen/konferensen ger upphov till. För en miljöanpassad vistelse/konferens:

  • Välj hotell och konferensanläggningar som kan nås med kollektiva färdmedel.
  • Välj anläggningar som bedriver aktivt miljöarbete, till exempel är miljöcertifierade enligt ISO 14001, EMAS, Svanen eller EU Ecolabel.
  • Ge önskemål till hotellet/konferensanläggningen i samband med bokning av maten. I samband med er bokning kan ni använda er av följande bilaga som hjälp att ställa krav.

Universitetet köper varje år en stor mängd IT-utrustning och andra kontors-maskiner. Den största miljöpåverkan från IT-utrustning och kontorsmaskiner, sett utifrån ett livscykelperspektiv, är energianvändningen under användningsfasen.

Livscykelkostnad

Inför inköp av IT-utrustning är livscykelkostnad ett bra hjälpmedel. Med livs-cykelkostnad avses totala kostnaden för en produkt under hela dess livscykel. Genom att ta hänsyn till livscykelkostnad kan en produkt med högt inköpspris och låg energianvändning bli totalekonomiskt mer fördelaktig än en billig produkt med hög energianvändning. Dessutom blir miljöpåverkan mindre från en produkt med låg energianvändning.

Energianvändning i vänteläge och fulldrift

När livscykelkostnad används för att bedöma elektronik är det viktig att ta hänsyn till energianvändning både i vänteläge, med andra ord "stand-by", och fulldrift. Livscykelkostnad är särskilt relevant vid inköp av produkter med hög energianvändning, t.ex. laboratoriefrysar och vissa IT-produkter.

Miljömärkning för IT-utrustning

För IT-utrustning, t.ex. datorer, skärmar, skrivare och kopiatorer finns vägledning genom miljömärkningarna Svanen, EU Ecolabel, Energy star (energieffektivitet) och TCO (kvalitet och miljöpåverkan).

Miljömärkning för vitvaror

Vitvaror är energimärkta där A+++ är den bästa märkningen.

Flamskyddsmedel

Vid inköp av elektronik bör bromerade flamskyddsmedel undvikas. Fråga gärna om detta inför köp.

Universitetets produktwebb

I universitetets produktwebb finns både ”miljöbättre” och sämre produkter. Det kan vara svårt att hitta miljömärkta produkter i produktwebben. Ta gärna hjälp av datoransvarige, miljösamordnaren eller IT-avdelningen för att hitta de miljöbästa produkterna inom respektive kategori.

Valet av kaffe styrs ofta av smak, pris och vana. Vid inköp av kaffe finns två märkningar till vägledning, KRAV (märkning för ekologisk hänsyn) och Fairtrade (märkning för social hänsyn). Idag finns ekologiskt kaffe hos alla kaffeleverantörer. Ett flertal kaffesorter är både KRAV- och Fairtrademärkta.

Te finns i ett stort urval som är KRAV- och Fairtrademärkta.

De ramavtal som universitetet har att utnyttja för kontorsmaterial innehåller ett stort utbud av att välja mellan. Miljömärkning är till god hjälp.

Förutom de vanliga miljömärkningarna har flera kontorsmaterialföretag egna, interna miljömärkningar. Fråga gärna vad dessa märkningar innebär och vad som skiljer från etablerade märkningar som Svanen, FSC med flera.

Anteckningspapper (kollegieblock, skrivblock, blädderblock etc.)

Välj miljömärkt (Svanen). Undvik papper som är färgat, vaxat, plastat eller försett med icke vattenlösligt lim då det försvårar för återvinningen.

Pennor

Välj miljömärkta (Svanen) pennor för whiteboard, överstrykning och blädderblock. Påfyllningsbara pennor är ett bra alternativ. Behövs engångspennor, välj pennor med pennkropp i returpapper eller kulspetspenna i återvunnen polypropylenplast. Svenskt Arkiv kulspetspenna är ett exempel på penna med pennkropp i returmaterial.

Pärmar

Pärmar finns i returmaterial, både returpapper och återvunnen polypropylenplast. Fråga efter dessa vid inköp.

Kopieringspapper

Vid inköp av kopieringspapper är det flera faktorer som måste tas hänsyn till; kvalitet, funktion, pris och miljö. Miljömärkning är det enklaste sättet att veta att pappret är miljöanpassat.

För kopieringspapper används miljömärkningarna Svanen och EU Ecolabel. Papper kan också vara TCF-märkt (Total Chlorine Free), vilket innebär att pappret är blekt helt utan klor. Fråga gärna om pappret kommer från hållbart skogsbruk, FSC-märkt, eller returpapper.

För kopieringspapper finns också Paper Profile, vilket är miljödeklarationer för produktionen av papper och inte en miljömärkning. Tillverkarna behöver inte uppfylla specifika utsläppskrav etc. utan Paper Profile redovisar endast vilka utsläpp, vilken energiförbrukning etc. papperstillverkningen gett upphov till.

Kuvert

Det enklaste sättet att vara säker på att ett kuvert är miljöanpassat är att välja miljömärkta kuvert (Svanen). Svanenmärkningen innebär att produkten har granskats utifrån miljöpåverkan under hela dess livscykel, från råvara till avfall, av en tredje part.

Välj adressetiketter med vattenbaserade häftämnen.

Miljömärkta möbler börjar bli allt vanligare på marknaden. Den miljömärkning som används för möbler, och kan efterfrågas, är Svanen. För textilier används märkningarna Svanen, Bra miljöval och EU Ecolabel.

Livsmedel påverkar miljön på många olika sätt. Välj gärna varor som är lokal-producerade, ekologiska och/eller Fairtrademärkta. Välj varor efter säsong. Idag finns de flesta livsmedel, t.ex. kaffe, te, mjölk, socker, frukt och smör som ekologiska alternativ.

De miljömärkningar som används för livsmedel är KRAV, EUs märkning för ekologiskt jordbruk och MSC (fisk).

För textilier finns en relativt ny märkning, GOTS (Global Organic Textile Standard). Märkningen innehåller krav på att tyget ska innehålla minst 95 procent ekologiskt material och att miljömässigt och socialt ansvar tagits vid produktionen.

Textilier och tygprodukter kan också vara märkta med bra Miljöval, Svanen, EU Ecolable, KRAV och Fairtrade.

Dryckes- och varuautomater är i full drift dygnet runt. Miljöpåverkan från användning, och driftskostnad, bestäms i huvudsak av automatens elförbrukning.

Jämför elförbrukningen mellan olika automater och välj en energisnål automat.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin