Silverbibeln

Silverbibeln

Silverbibeln är en unik handskriven bok och den främsta källan till vad vi vet om det numera utdöda språket gotiska. Boken räknas som Sveriges dyrbaraste bokskatt och är en av världens mest berömda handskrifter. År 2011 blev den ett av Unescos världsminnen.

Från 500-talet

Silverbibeln skrevs för hand, med guld- och silverbläck på purpurfärgat pergament, i Italien i början av 500-talet. Man tror att den från början har tillhört Theoderik den store, som var kejsare över det västromerska riket på 500-talet. Den gjordes som en överdådig symbol för kejsarens och rikets status.

Skrevs på gotiska

Både det gotiska språket och det gotiska folket har idag gått upp i andra språk och folk, och bara få texter efter goterna är bevarade. Den längsta bevarade texten finns i Silverbibeln, och i och med det är den särskilt betydelsefull för att vi ska förstå gotiskan och goterna själva. Genom gotiskan lär vi oss också mer om andra språk som är besläktade med gotiskan, som svenska, tyska och engelska.

Innehåller de fyra evangelierna

Silverbibeln är trots sitt namn inte en fullständig bibel, utan innehåller de fyra evangelierna – fyra berättelser om Jesus liv, död och uppståndelse.

Skänktes till Uppsala universitetsbibliotek på 1600-talet

Många blad har försvunnit under Silverbibelns händelserika, drygt 1000 år långa resa genom Europa. Den bestod från början av åtminstone 336 blad. Av dessa finns i dag 187 i Uppsala.

År 1669 kom Silverbibeln till Uppsala universitetsbibliotek som en gåva av rikskansler Magnus Gabriel De la Gardie, och har varit kvar här sedan dess.

FÖLJ UNIVERSITETSBIBLIOTEKET PÅ

facebook
instagram
Chatten är stängd!