Personalutbyten inom Europa

Alla medarbetare vid Uppsala universitet, även doktorander, kan få stipendiemedel till sin institution eller enhet för att göra någon form av medarbetarutbyte i något av EU-länderna eller partnerländerna till Erasmus+.

Det här kan du göra

Resan ska vara mellan 2 och 60 dagar lång och vara någon av följande typ av aktivitet:

1. Jobbskuggning

Jobbskugga en medarbetare vid ett företag, organisation eller universitet i ett av partnerländerna. Det krävs inget utbytesavtal med det universitet eller företag du gör jobbskuggningen på men ni ska komma överens om ett Training Programme i förväg.

2. Fortbildningsprogram

Ett medarbetarutbyte kan också innebära att värduniversitetet arrangerar ett fortbildningsprogram åt dig under några dagar. Då kan du t.ex. utbildas i att använda viss utrustning eller lära dig nya arbetsmetoder.

3. Läsa en kurs

Läs en kurs som har koppling till dina arbetsuppgifter vid ett universitet i något av partnerländerna. Det krävs inget utbytesavtal med det universitet du läser kursen vid, men ni ska komma överens om ett Training Programme i förväg.

4. Lärarutbyte

Lärarutbyten kan göras vid ett annat universitet. De har två krav som särskiljer dem från övrig medarbetarutbyte inom Europa:

  1. Det måste finnas ett avtal mellan Uppsala universitet och det mottagande lärosätet. Fråga Erasmuskoordinatorn på din institution eller fakultet om du är osäker.
  2. Under lärarutbytet måste medarbetaren som åker arbeta med undervisning i minst åtta timmar per vecka.

5. Lärarutbyte kombinerat med annan typ av medarbetarutbyte

Det går att kombinera lärarutbyte med annan medarutbyesaktivitet om utlandsvistelsen handlar om att stärka undervisningens kvalitet, genom att t.ex. undervisningsmetoder diskuteras under vistelsen. Undervisningskravet sänks då till minst fyra timmar per vecka.

6. Staff Weeks

Under så kallade Staff Training Weeks eller Staff Weeks anordnar universitet ett tematiskt program för flera besökare samtidigt. Att åka på Staff Week kan innebära att man inte får lika mycket personligt utbyte, men istället ges en större chans att nätverka med personer från flera olika europeiska universitet.

Du kan hitta Staff Weeks på staffmobility.eu.

Landskapsbild från stad i Österrike som ligger vid en sjö.

Hit kan du åka

Du kan åka på medarbetarutbyte vid ett universitet, på ett företag eller i en organisation i något av medlemsländerna i EU samt Norge, Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Turkiet och Serbien.

Försäkring

Eftersom aktiviteten sker inom ramen för din tjänst är du under resan försäkrad av Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring. Andra försäkringar som Uppsala universitet har skulle också kunna gälla.

Mer om Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring på deras hemsida

En läkare pratar med en patient.

Ekonomisk ersättning

Utbetalning till din institution eller enhet

Den institution eller enhet som du arbetar vid blir ersatt ekonomiskt genom stipendiemedel från Erasmus+. Ersättningen kommer i två olika delar:

  1. en del för ersättningen per dag
  2. en del för resebidraget

Tillsammans bildar delarna ett schablonbelopp som förs över till institutionen eller enheten efter genomförd aktivitet. Beloppet baseras på antal heltidsdagar som utlandsaktiviteten ska pågå enligt det som är angivet i ansökan samt eventuella resdagar. Om antalet dagar ändras kommer även stipendiebeloppet att ändras.

Spara kvitton för återbetalning av utlägg

Växelkursen som används för stipendiebeloppet sätts av EU-kommissionen och anges i beviljandet av stipendieansökan. Växelkursen kan komma att ändras och då ändras också beloppet i SEK. Berörd institution eller enhet ska vara beredd att medfinansiera de kostnader som uppkommer i samband med aktiviteten om stipendiemedlen inte täcker alla kostnader. Därför måste du som åker på medarbetarutbytet spara alla kvitton för att kunna bli ersatt efter hemkomst.

Mottagarland

Ersättning per dag de första 14 dagarna

Ersättning per dag fr.o.m. dag 15 t.o.m. dag 60

Grupp 1: Danmark, Finland, Irland, Island, Lichtenstein, Luxemburg, Norge

180 EUR

126 EUR

Grupp 2: Belgien, Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland, Österrike

160 EUR

112 EUR

Grupp 3: Bulgarien, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Turkiet, Ungern

140 EUR

98 EUR

Räkna ut avtsåndet

Ersättningsnivåerna baseras på avståndet fågelvägen mellan avreseorten och orten där aktiviteten äger rum. För att räkna ut avståndet ska Distance Calculator på EU-kommissionens hemsida användas.

Miljövänligt resande

Den institution/enhet/avdelning du arbetar vid kan få extra mycket bidrag om ni väljer miljövänliga transportmedel till din resa. Till miljövänliga transportmedel räknas tåg, buss och samåkning i bil.


Avstånd enkel resa

Bidrag icke miljövänligt resande

Bidrag miljövänligt resande

Resa från avreseort till platsen där fortbildningen äger rum (enkel resa)

Bidrag per resenär för resa tur och retur

Bidrag per resenär för resa tur och retur

Resor mellan 10 och 99 km

23 EUR

N/A

Resor mellan 100 och 499 km

180 EUR

210 EUR

Resor mellan 500 och 1999 km

275 EUR

320 EUR

Resor mellan 2000 och 2999 km

360 EUR

410 EUR

Resor mellan 3000 och 3999 km

530 EUR

610 EUR

Resor mellan 4000 och 7999 km

820 EUR

N/A

Resor som är 8000 km eller längre

1500 EUR

N/A

Ansökan

Ansökan om ekonomisk ersättning är öppen 1 januari–15 juni och 1 september–30 november och består av två delar:

  1. Ett ansökningsformulär i PDF-format kallat Mobility Agreement (PDF) Pdf, 720 kB.. Ladda ned formuläret, fyll i det digitalt och få det signerat av alla tre parter (den sökande, den sökandes prefekt eller enhetschef och mottagande värd).
  2. Ansökningsportalen i MoveON. Där laddar du upp ditt ifyllda och signerade Mobility Agreement.

För att kunna fylla i ett Moblity Agreement behöver du först följa instruktionerna under rubriken "Så ansöker du steg för steg" nedan.

1. Definiera syftet

Börja med att fundera över vad du vill med din utlandsvistelse. Vilka målsättningar och förväntningar har du? Hur stärker detta ditt arbete vid UU? Har du/din institution/enhet/avdelning redan idag samarbete med mottagande organisation/universitet?

2. Hitta mottagare eller anordnare

Du måste själv hitta en lämplig mottagare/anordnare för ditt medarbetarutbyte. Det kan du hitta t.ex. genom nätverk du eller din enhet/institution/avdelning är medlem i eller de partneruniversitet som din enhet/institution/avdelning har goda kontakter med.

För lärarutbyten:

Det måste finnas ett avtal mellan Uppsala universitet och det mottagande lärosätet. Avdelningen för internationalisering rekommenderar att först kontrollera med Erasmuskoordinatorn på din institution/enhet vilka Erasmusavtal som finns. Det är bra om befintliga avtal utnyttjas, men om det inte finns något lämpligt avtal kan det eventuellt tecknas. Det är prefekten som beslutar om och undertecknar Erasmusavtal.

3. Förankra med din chef

Förankra utlandsvistelsen med din prefekt/chef/motsvarande. Du ska åka som representant från Uppsala universitet, med lön från Uppsala universitet. Berörd institution/enhet/avdelning ska vara beredd att medfinansiera de kostnader som uppkommer i samband med aktiviteten om stipendiemedlen inte täcker alla kostnader.

4. Organisera utbytet med motparten

Ta kontakt med den mottagande företag/organisation/universitet och planera din vistelse.

5. Ansök om ekonomisk ersättning

Sökanden måste ansöka om ekonomisk ersättning minst en månad innan medarbetarutbytet börjar. Ansökningar kan godkännas endast om de inkommit innan starten på medarbetarutbytet. Mejla erasmus@uu.se när du skickat in din ansökan.

Ansökningar behandlas av avdelningen för internationalisering löpande. Ansökningar beviljas tills alla lärosätets tilldelade medel är förbrukade, så ju tidigare på läsåret som du söker desto större är chansen att bli beviljad medel. Hittills har alla som ansökt och uppfyllt kraven beviljats bidrag, men ju längre i förväg du kan planera desto bättre. I beviljandet anges hur mycket ekonomisk ersättning din institution eller enhet tilldelas för ditt medarbetarutbyte.

Att göra under och efter medarbetarutbytet

Under

  1. Confirmation Form (PDF) Pdf, 116 kB. underskriven av mottagande företag/organisation/universitet.
  2. Mejla erasmus@uu.se om det sker någon förändring som påverkar vistelsens längd.

Efter

  1. Inom en månad efter hemkomst måste du göra din reseräkning i Primula. På så vis kan du bli ersatt av din institution/enhet/avdelning.
  2. Fyll i Erasmus Participant Report-länken som mejlas till dig kort efter att du slutfört utlandsvistelsen.
  3. Skicka den underskrivna Confirmation Form (PDF) Pdf, 116 kB. via mejl till erasmus@uu.se. I samma mejl får du gärna skicka med en kort reseberättelse om din utlandsvistelse, men det är frivilligt.
  4. Var beredd på att ställa upp om avdelningen för internationalisering kontaktar dig med förfrågan om att delta vid olika typer av informationstillfällen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin