Oftalmologi

Foto: Elin Eriksson

Den oftalmologiska forskargruppen har forskningsprojekt inom flera av oftalmologins subspecialiteter.

Den oftalmologiska forskargruppen har forskningsprojekt inom flera av oftalmologins subspecialiteter med fokus på klinisk glaukomforskning, pediatrisk oftalmologi, kataraktkirurgi, vitreoretinal kirurgi, diagnos och medicinsk behandling av retinala sjukdomar samt interaktion mellan ultraviolett, synlig och infraröd strålning och ögat. Metodiken spänner från experimentell forskning i Gullstrands labb till tillämpad klinisk forskning på ögonkliniken vid Akademiska sjukhuset, med samarbeten i USA och Tyskland.

Undervisning

Forskargruppen ansvarar för grundutbildningen i oftalmologi:

  • MD-programmet, inklusive 2 kurser per år med totalt cirka 200 studenter
  • Biomedicinprogrammet, inklusive 1 kurs per år med totalt 50 studenter
  • Masterkursen i avancerad neurobiologi. 1 kurs per år.

Enheten ansvarar också för att organisera kurser i det svenska nationella ST-programmet inom:

  • Fysiologisk optik
  • Pediatrisk oftalmologi

Samarbeten

Den oftalmologiska forskargruppen vid institutionen ansvarar för den akademiska verksamheten inom oftalmologi vid Uppsala universitet. Den akademiska verksamheten är direkt kopplad till den oftalmologiska sjukhusvården vid Ögonkliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Historik

Den oftalmologiska enheten grundades av professor Alvar Gullstrand som var den första professorn i oftalmologi vid Uppsala universitet, utnämnd 1894. Alvar Gullstrand tilldelades 1911 Nobelpriset i medicin och fysiologi för sitt arbete med ögats optik. Alvar Gullstrand utnämndes 1914 till personlig professur i fysikalisk och fysiologisk optik. Professor e.m. Albert Alm ledde i nära samarbete med Uppsalaföretaget Pharmacia Ophthalmics den kliniska utvecklingen av latanoprost, den första molekylen i en ny generation läkemedel för sänkning av det intraokulära trycket, som nu är marknadsledande i många delar av världen. Professor e.m. Gerd Holmström var en av grundarna till det svenska registret för Retinopathy of prematurity. Resultat från Gerds Holmströms forskargrupp har bidragit till protokoll för klinisk uppföljning av retinopati vid prematuritet internationellt.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin