Examination och uppsamlingstillfällen

En person i blå skjorta sitter och skriver på papper.

Foto av Scott Graham på Unsplash

Prov, omprov och uppsamlingstillfälle

Salstentor eller motsvarande prov som kräver anmälan hittar du via Ladok där du måste anmäla dig till proven enligt angivet sista datum. Dessa prov ges vid ett ordinarie tillfälle, ett omtentamenstillfälle och ett uppsamlingstillfälle (se även nedan gällande riktlinjer för salstentor).

Om du som student inte är godkänd på kursens prov efter terminens angivna examinationstillfällen är du hänvisad till nästa termins/års ordinarie tentamenstillfälle på motsvarande kurs.

För att delta i kommande kursers examinationstillfällen behöver du inte omregistrera dig på kursen, utan det räcker med att du en gång varit registrerad och att du via kursansvarig eller kursadministratör tar reda på när kommande examinationstillfällen kommer att äga rum, och anmäler dig via Ladok. Är du däremot i behov av att ta del av nästkommande kurstillfällets kursmaterial via Studium måste du dock vara omregistrerad på kursen. Kontakta administratör Karin Hellstadius.

Nedan anges centrala punkter som gäller för salstentor vid IKV:

  1. För varje tentamen finns ett ordinarie provtillfälle, ett omtentamenstillfälle, samt ett uppsamlingstillfälle i februari respektive augusti för höst- respektive vårtermin*. Därefter kan ytterligare provtillfälle ske i samband med första ordinarie provtillfälle då kursen ges igen (nästa termin eller nästa läsår). *Uppsamlingstillfällena ges samma datum för samtliga kurser vid IKV och det går då enbart att anmäla sig till en tenta åt gången.
  2. Anmälan till tentamen görs via Ladok, senast 12 kalenderdagar före tentamensdatum. Alla tentor är avidentifierade. Det är inte möjligt att anmäla sig i tentamenslokalen.
  3. Giltig fotolegitimation (pass, körkort, nationellt ID-kort) krävs för att få tentera. Läsplattor, smartphones eller motsvarande får inte användas. E-legitimering accepteras ej.
  4. Efter ordinarie tentamen hålls en genomgång av skrivningarna/proven och samtidigt får studenten sitt prov i retur. Då har du som student möjlighet att komma med synpunkter. I annat fall bör skrivningsresultaten anslås skyndsamt eller inom 25 kalenderdagar efter tentamen. Första tillfälle för omprov får inträffa 14 kalenderdagar efter att resultaten redovisats.
  5. Anmälan till omtentamen skall göras i Ladok senast 12 kalenderdagar före provdatum. Om den studerande blir förhindrad att delta i prov till vilket anmälan skett, uppmanas studenten att meddela institutionens administratör.
  6. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. Sjukdom ger inte ytterligare skrivningstillfälle. Om en kurs läggs ner och inte kommer att ges i sin nuvarande form längre är institutionen skyldig att ge tre ytterligare examenstillfällen, så kallade avvecklingsprov, under en tidsperiod
    som omfattar minst tre terminer efter att kursen upphört. Därefter ges inga ytterligare tentamenstillfällen för kursen. Student ansvar själv för att hålla sig uppdaterad om sådana förändringar samtidigt som institutionen ska var behjälplig med informationen.

Gällande andra obligatoriska examinerande moment som exempelvis seminarium, laborationer, redovisningar och inlämningsuppgifter krävs vanligen ingen anmälan utan du förväntas delta på angiven tid enligt schema utifrån angivna gruppindelningar, se noga kursens instruktioner gällande uppgifter via Studium. Dessa moment ges vid ett ordinarie tillfälle och ett uppsamlingstillfälle. Om du som student inte är godkänd på kursens alla moment efter terminens angivna examinations-/inlämningstillfällen är du hänvisad till nästa termins/års examinationstillfälle på motsvarande kurs. Ibland kan kompletterande rest-/ersättningsuppgifter vara aktuella vilket bestäms av respektive kursansvarig lärare.

Att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift och kommunicera sin kunskap är viktigt på dagens arbetsmarknad och därmed också en del av utbildningen vid universitetet. Att skriva PM, rapporter och uppsats eller att genomföra en muntlig redovisning är ofta en del av examinationen i olika kurser och instruktioner för detta ges i relation till uppgiften. Vid IKV har vi tagit fram en handledning för studenter inför denna form av skrivande och det dokumentet hittas via länken nedan.

Om akademisk skrivande – en handledning för studenter vid Institutionen för kostvetenskap Pdf, 755 kB.

Som student vid Uppsala universitet kan du också få hjälp av personal på Språkverkstaden som är öppen för alla studenter vid Uppsala universitet som vill ha hjälp med skriftlig eller muntlig framställning. Språkverkstaden erbjuder alla studenter hjälp med att utveckla denna förmåga. Vid Språkverkstaden kan du boka tid hos en handledare för kostnadsfri rådgivning. Du kan få hjälp med både svenska och engelska.

När du skriver PM, rapporter och uppsatser måste du ange källan till dina uppgifter och formulera din text med egna ord och ansvara för att innehållet är korrekt. Plagiering av redan tryckta texter är inte tillåtet och vid UU använder vi kontrollsystemet Ouriginal för att upptäcka eventuell plagiering. Ni får heller inte plagiera varandras/andra studenters tidigare texter.

Plagiat definieras som fusk och kan leda till disciplinära åtgärder beskrivna ovan. Läs noga genom givna instruktioner för uppgiften och fråga kursansvarig innan uppgiften genomförs om något är klart.

Betyg, omdömen, utbildnings- och examensbevis

Betyg sätts på alla kurser och rapporteras i Ladok. Vissa kurser kan vara uppdelade i delkurser/moduler med separata provkoder vilka också rapporteras in i Ladok. Kom ihåg att alla moment ska klaras av med minst godkänd för att du ska få betyg på hel kurs. Via Studium kan du läsa vilka moment/uppgifter som ingår i kursen olika betygsmoduler (x hp), samt hur dessa vägs samman till betyg för hel kurs. Via Studiums omdömesbok dokumenteras kontinuerligt ditt genomförande av uppgifterna innan slutgiltigt införandet av betyg görs i Ladok. Endast hel kurs kan räknas med i en examen. Som student kan du kontrollera så att dina kurser är dokumenterade i Ladok samt på egen hand ta ut resultatintyg och registreringsintyg om du behöver.

Du måste själv ansöka om examen efter utbildningens slut. Ansökan om examen görs via Ladok. Alla dina kurser måste vara avslutade och inrapporterade innan du ansöker om examensbevis.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin