Vanliga frågor och svar

Ett blått frågetecken mot en rosa bakgrund.

Foto av towfiqu barbhuiya på Unsplash

Generella utbildningsfrågor

Institutionen finns på Campus BMC i korridor B1 på plan 4–5, dvs i den delen av BMC-byggnaden som vätter mot Stadskogen/Kåbovägen (se hitta på BMC). På plan 5 finns arbetsrum för institutionens lärare, studierektor och prefekt. På plan 4 finns arbetsrum för doktorander och kursadministratör samt lektionssalar, undervisningskök, forskningskök och sensorik/datasal. Flera undervisningsmoment på dietist- och kostvetarprogrammet, framförallt från och med termin två, äger rum i dessa lokaler.

Som enskild student kan du inte boka institutionens lokaler. Däremot kan institutionens studieråd Culina via institutionens kursadministratör boka lokalerna för gemensamma studentaktiveter.

På institutionens webbportal finns en lista över all personal samt deras kontaktuppgifter. Det går bra att maila eller ringa. Har du frågor kring en specifik kurs kontaktas i första hand kursansvarig lärare, som också kan kontaktas via meddelandefunktionen i Studium. Har du frågor om programmen kontakta i första hand programsamordnare. Har du mer generella frågor om studier/utbildningen kontakta kursadministratör. Var snäll att kontakta en person i taget gällande ett ärende, så inte flera kollegor ges samma fråga samtidigt. Det tar då mer tid att hantera.

Schemat och övrig information om dina kurser finns i Studium. Preliminärt schemat ska finnas tillgängligt senast fem veckor innan kursstart och ett definitivt schema en vecka innan kursstart. Önskar du ta del av andra kursers schema kan du söka via Time Edit.

Tänk på att alltid ta del av uppdaterad kursinformation och anslag via Studium. Även ett definitivt schema kan vid icke-förutsedda händelser kring lokaler och lärare behöva ändras.

Nej, gruppindelningen görs automatiskt via Studium och du förväntas vara med i den grupp du tilldelats inom kursen. Önskar du byta grupp kan du kontakta dina kurskamrater och fråga om någon kan byta. Då kan det gå bra. Lärarna har dock ingen möjlighet att hantera enskilda studenters önskemål om gruppbyten.

Har du inte klarat en tenta ges du ytterligare tillfällen: förutom ordinarie tentamenstillfällen ges ett omtentamenstillfälle samt ett uppsamlingstillfälle. Därefter ges nästkommande tillfälle nästa gång kursen ges igen. I princip finns således ingen begränsning vid vår institution i hur många försök du får för att klara en tenta. Observera dock att om en kurs läggs ner, görs om med ny kurskod, och inte längre ges i sin nuvarande form är institutionen skyldig att ge tre avslutande examinationstillfällen (under tre terminer), så kallade avvecklingsprov, men därefter inga fler. I det fallet finns således en begränsning.

Det är studentens egna ansvar att anmäla sig till tentamen via Ladok i tid, det vill säga innan anmälan stänger. Om du missar detta finns tyvärr ingen möjlighet för oss att efteranmäla, utan du hänvisas till nästa tentamenstillfälle.

Frågor om dietist- och kostvetarprogrammet

Nej, det finns för närvarande ingen möjlighet att ansöka till senare del av program.

Önskar du påbörja ett program måste det sökas via den vanliga antagningen från start. Blir du antagen och samtidigt redan har klarat av Kostvetenskap A: Nutrition 30 hp som fristående kurs kan den tillgodoräknas.

Nej, det kan du inte. Du måste ansöka och bli antagen till det program du avser gå. Avslutar du ett program kan du söka ett nytt och om det ingår motsvarande kurser kan du ansöka om att få dessa tillgodoräknade.

Nej, det kan du inte. Du är antagen till en utbildning vid det lärosäte du sökt din utbildning. Önskar du läsa vid ett annat lärosäte måste du söka utbildningen/programmet på nytt vid det nya lärosätet.

Det finns dock möjlighet att tillgodoräkna sig tidigare studier från ett annan lärosäte när du påbörjar utbildningen vid det nya lärosätet, om kurserna du läst motsvarar de som du ska läsa.

Frågor om utbildning i hem- och konsumentkunskap (HK)

För att bli behörig lärare för att undervisa elever upp till årskurs 6 i grundskolan behöver du läsa 30 hp. Vill du undervisa upp till årskurs 9 behöver du läsa totalt minst 45 hp för att bli behörig. Om du planerar att bli enämneslärare behöver du läsa totalt 90 hp.

På grundkursen 30 hp är det tre träffar á 2 dagar, totalt 6 dagar (hela dagar kl. 8–16). Dessa ligger oftast i anslutning till en helg och är jämt utspridda över kursen. På fortsättningskurserna är det totalt 2–3 campusdagar per kurs.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin