Vanliga frågor och svar om studier

På denna sida hittar du vanliga frågor som studievägledningen svarar på

Allmänna utbildningsfrågor

Schemat för dina kurser finns i Studium. Det publiceras ca 5 veckor innan kursstart. Du kan också söka fram ditt schema på schema.uu.se. Sök fram schemat genom att ange namn eller kurskod. Notera att du behöver logga in med ditt studentkonto för att se scheman.

Litteraturlistan finns i kursplanen för respektive kurs. Du kan söka fram din kurs på sidan för kurser och program. Du kan även hitta kursplanen med litteraturlista via kurssidan i Studium. Vissa litteraturval sker i samråd med undervisande lärare och publiceras därför inte i kursplanen. Det gäller till exempel uppsatskursen på C-nivå.

Om du har en varaktig funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna kan du få stöd under din studietid på universitetet. Kom ihåg att ansöka om stöd i god tid, gärna redan när du ansöker till en utbildning vid Uppsala universitet. När du fått ett beslut om anpassning kontaktar du institutionens studievägledning.

Riktat pedagogiskt stöd

Du kan antingen ringa eller skicka mejl till studievägledarna för att boka ett samtal.

Studievägledning

Frågor om tillgodoräkning

Efter antagning till en kurs eller ett program vid Uppsala universitet kan institutionen titta på om något av det du läst tidigare kan tillgodoräknas. Varje ärende bedöms individuellt utifrån tidigare studier.

Information om hur du ansöker om tillgodoräknade

Kontakta institutionen om du funderar på att läsa kurser utomlands för att tillgodoräkna dessa. Skicka med kursplan och litteraturlista på de kurser du planerar att läsa. Institutionen gör då en preliminär bedömning om kurserna kan motsvara det som du annars skulle läst om du inte åkt på utbyte.

Om du vill läsa helt andra kurser än de som ingår i ditt program så är det friare att välja. Det kan vara en fördel att förlänga sin utbildningstid med en eller två terminer och läsa något helt annat. Kanske kurser som kompletterar programmet eller kurser som speglar utbytes-landets kultur – roliga kurser i största allmänhet.

Programstudenter som åker på ett utbyte ansöker om studieuppehåll från programmet under samma period.

Information om tillgodoräkning av utländsk utbildning.

Frågor om praktik

Sociologiprogrammet

Ja, på termin 5. Det är möjligt att läsa antigen 7,5 hp praktik eller 15 hp praktik.

PA-programmet

Nej, det ingår det ingen praktik i programmet. Det är en teoretisk utbildning som är forskningsförberedande. Praktiska moment vävs in genom att ha föreläsare utifrån, verklighetsbaserade praktikfall, projektarbeten riktade mot företag med mera.

Frågor om utbytesstudier

Sociologiprogrammet

Inom Sociologiprogrammet är det lämpligt att studera utomlands under termin 4 eller 5.

PA-programmet

Inom PA-programmet är det lämpligast att åka på utbyte under termin 3 då det är lättast att hitta företagsekonomi som motsvarande kurs i ett annat land. Det går också att ta ett studieuppehåll och läsa något helt annat under utbytet och sedan återuppta studierna när du kommer tillbaka till Uppsala igen.

Frågor om studieuppehåll

Ja, det går att ansöka om studieuppehåll från programmet. Detta ska diskuteras med studievägledningen för lämpligt upplägg samt för återkomst till studierna efter studieuppehållet.

Studieuppehåll

Ja, det går att ansöka om studieuppehåll från en fristående kurs om det finns särskilda skäl för uppehållet. Stärk din ansökan med intyg som visar på vilka särskilda skäl du åberopar i din ansökan.

Studieuppehåll

Frågor om examen

När du är helt klar med dina studier och har fått betyg i alla kurser du vill ska ingå i din examen kan du ansöka om examen.

Krav för examen och ansökan om examen

Läser du PA-programmet får du en examen med titeln "Filosofie kandidatexamen" inom det huvudområde du valt som fördjupning (A-C kurs). Det är en generell examen.

Den här generella examen kan man antingen läsa till inom ett program eller med fristående kurser. Om du vill läsa till en generell examen genom fristående kurser kan du till exempel följa PA-programmets upplägg som det såg ut innan hösten 2018. Dagens programupplägg kan inte läsas som fristående kurser.

Generell examen

Frågor om studier på avancerad nivå

För dig som har en kandidatexamen i Sociologi (inklusive Sociologi AOP) eller Socialpsykologi erbjuder vi Masterprogrammet i samhällsvetenskap med inriktning mot sociologi.

Nej, det finns ingen specifik HR-master i Uppsala.

Det beror på vilken kurs du läser inom programmet. Vissa kurser ges på engelska.

Frågor om arbete efter examen

Ordmoln arbetsmarknad för sociologi och socialpsykologi

Arbetsmarknad baserad på alumniundersökning 2015-2021

Karriärvägarna är många för sociologer och socialpsykologer inom en rad olika områden i samhället. Sociologisk kompetens är användbar inom många verksamheter där kunskap om samhället, sociala relationer och samspelet mellan grupper och individer krävs och där färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation, analys, kvalitetssäkring och projektledning eftersöks.

7 av 10 sociologer och socialpsykologer återfinns inom den offentliga sektorn t.ex. på olika myndigheter, företag eller inom organisationer. Oavsett om du kommer att arbeta inom den offentliga eller privata sektorn har utbildningen gett dig förmågor och kunskaper i att analysera och utreda olika samhällsfrågor. Dessa samhällsfrågor kan handla om genus, etnicitet, utbildning, brottslighet, social ojämlikhet eller olika typer av maktförhållanden.

Utbildningen är bred och leder inte fram till en enskild yrkestitel, däremot finns det yrkesområden som ofta är sökbara för sociologer och socialpsykologer. Några exempel på områden kan vara t.ex. analytiker, handläggare, utredare, marknadsförare, ombudsman, projektledare, samordnare, informatör, arbetsförmedlare, förhandlare, rådgivare och administratör.

För mer utförlig information om sociologers och socialpsykologers arbetsområden rekommenderar vi Sacos sida: Yrken A-Ö. Titta särskilt på Samhällsvetare och Beteendevetare och läs vidare om de kategorier som presenteras inom respektive område.

Programmet ger en teoretisk men bred utbildning inom beteendevetenskap, arbetsrätt och företagsekonomi. Eftersom personalvetare finns överallt på olika arbetsplatser gör det att arbetsmarknaden kan finnas både inom offentlig och privat sektor.

En personalvetare kan arbeta med olika former av organisationsutveckling, kompetensinventering, avvecklingsarbete, rekrytering, förhandlingar och arbetsmiljöfrågor för att bara nämna några områden. Olika titlar som kan förekomma när man söker arbeten är: personaladministratör, personalhandläggare, personalman, personalspecialist, personalstrateg, personalutvecklare, personalvetare, HR-generalist, HR-konsult, HR-specialist, HR-utvecklare.

För mer utförlig information om personalvetares arbetsområden rekommenderar vi Sacos sida: Yrken A-Ö. Titta särskilt på Personalvetare och läs vidare om de kategorier som presenteras inom respektive område.​

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin