Preventivt föräldraskapsstöd

Preventivt föräldraskapsstöd för att främja jämlikhet i hälsa för socioekonomiskt utsatta grupper (PROACTIVE)

  • Period: 2024-01-01 – 2026-12-31
  • Budget: 4 900 000 kr
  • Finansiär: Forte

Beskrivning

Nyanlända föräldrar kommer med kompetenser och med förmåga att ta hand om sig själva och sin familj men de är också extra utsatta i den nya kontexten som en effekt av migrationen. Att hitta sin föräldraidentitet i ett nytt samhälle utan att kunna språket, förstå de kulturella koderna eller hur samhället fungerar, är inte heller lätt. Tidigare studier rapporterar en utbredd rädsla bland nyanlända grupper för att Socialtjänsten skulle omhänderta barnen. Behovet av att erbjuda föräldrastödsinsatser till nyanlända föräldrar på olika arenor är därmed stort och prioriteras i regeringens nationella strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd. Föräldraskapsstödet ska ge kontakt och gemenskap, men också kunskap och stöd för att familjer med migrationserfarenheter ska kunna stärka och kulturanpassa sin föräldraroll i det nya landet samt integreras i det nya samhället.

International Child Development Programme (ICDP) är ett hälsofrämjande och förebyggande program vars målsättning är att stödja och främja psykosocial omsorgskompetens. Syftet med ICDP är att stärka föräldrars samspel med sina barn genom att utveckla föräldrarnas reflekterande förmåga. Genom att stödja och vägleda föräldrar kan psykisk ohälsa hos barnet förebyggas. ICDP-programmet bygger på teorier om modern spädbarnspsykologi, anknytningsteori, affektpsykologi, objektrelationsteori och förmedlad inlärning. Programmet är utformat utifrån tre dialoger kring barnet, den känslomässiga emotionella dialogen, den meningsskapande och utvidgande dialogen samt den reglerande och gränssättande dialogen. Inom de tre dialogerna finns det åtta samspelsteman för att omsorgsgivaren genom dem ska bli medveten om det positiva i samspelet med barnet.

I forskningsprojektet integreras föräldraskapsstöd enligt ICDP i SFI-undervisning i några kommuner.

Med hjälp av kvantitativa och kvalitativa metoder studeras följande specifika forskningsfrågor:

  • Vilka effekter har ICDP-programmet på barns och föräldrars psykiska hälsa, kompetens i föräldraskap och social integration?
  • Vilka är föräldrarnas erfarenheter och nivåer av acceptans av ICDP-programmet?
  • Vilka kontextuella faktorer har underlättat eller hindrat implementeringen av ICDP?
  • Vad har fungerat och inte fungerat vid implementeringen av ICDP, och för vem har det fungerat?

Projektledare: Fatumo Osman, Högskolan Dalarna
Medarbetare: Maria Svedbo Engström, Högskolan Dalarna, Eva Randell, Uppsala universitet, Olivia Örtlund, doktorand vid Högskolan Dalarna

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin