Workshoppar för lärare

Studenters akademiska läsande och skrivande utvecklas mycket under studieåren. Du som undervisar har en nyckelroll i denna utveckling. Men vad är det egentligen dina studenter behöver utveckla och hur kan du stötta dem på ett genomtänkt sätt?

Språkverkstaden erbjuder kostnadsfria workshoppar på svenska och engelska om hur man kan arbeta med studenternas akademiska läsande och skrivande.

Detta är exempel på vad du lär dig vid våra workshoppar:

  • du får se exempel på hur goda texter är uppbyggda
  • du får jobba med något från din egen kurs
  • du får utveckla ditt eget skrivande
  • du får konkreta tips och erfarenhetsutbyten mellan kollegor från olika utbildningsområden.

Här hittar du de workshoppar vi ger nu

Böcker i bokhylla

Workshopparna riktar sig till alla som undervisar vid Uppsala universitet. De är också öppna för studievägledare eller andra vid universitetet som vill lära sig mer om akademiskt läsande och skrivande.

Varje workshop är en halvdag. Du kan delta i ett tema eller flera olika, utifrån intresse och behov.

Vi träffas i en lokal på campus Engelska parken, i närheten av Språkverkstadens lokaler.

Antalet platser per workshop varierar mellan olika tillfällen, men maximalt deltagarantal är omkring 20 personer. Anmälan görs löpande och platserna fördelas enligt principen ”först till kvarn”.

Varje workshop har ett särskilt tema, till exempel att läsa vetenskapliga artiklar, skriva effektiva skrivinstruktioner eller att ge konstruktiva textkommentarer oavsett typ av text.

Utgångspunkten är vetenskapliga och välbeprövade metoder för läs- och skrivutveckling på universitetsnivå. Ett viktigt inslag är också deltagarnas och Språkverkstadens erfarenheter av att arbeta med studenternas läsande och skrivande. Workshopparna är ett tillfälle att utbyta erfarenheter med deltagare från olika delar av universitetet.

Språkverkstaden tar fram nya teman efterhand.

Språkverkstadens handledare inleder varje workshop med en föreläsningsdel, som presenterar handfasta redskap för att utveckla studenternas akademiska läsande och skrivande.

Du som deltar får sedan tid att öva dig i att använda något av de redskap som har presenterats, med hjälp av en text som har delats ut eller som du har tagit med.

Under passet får du också tillfälle att diskutera övningen med tillsammans med andra workshopdeltagare och Språkverkstadens handledare.

Till vissa workshoppar behöver du ta med dig ett eget material, till exempel en instruktion till en skrivuppgift eller en studenttext från den utbildning som du arbetar med.

Du kan låna en kollegas material om du inte har något eget som passar. Materialet behöver inte vara anonymiserat, eftersom du kommer att arbeta med det på egen hand.

När du anmäler dig får du veta vilket material du behöver ta med dig.

Under en universitetsutbildning läser och skriver studenterna många olika, komplexa texter. Oavsett förkunskaper behöver alla stöttning i att utveckla sitt akademiska läsande och skrivande.

Som universitetslärare har du en unik position i detta stöttningsarbete. Du kan studieämnets läs- och skrivtraditioner, men det är vanligt att en del av det du kan är ”tyst kunskap”. Genom att delta i Språkverkstadens workshoppar kan du få hjälp att sätta ord på det du kan. Du kan också få ny kunskap om akademiskt läsande och skrivande. Språkverkstaden har utformat workshopparna utifrån skrivpedagogisk forskning och mångårig erfarenhet av handledningsmöten med studenter från universitetets alla områden.

Målet med workshopparna är att du ska kunna göra mer medvetna val i de delar av din undervisning som bygger på att studenterna läser eller skriver något. Med välbeprövade skrivpedagogiska perspektiv och redskap i bagaget blir arbetet både lättare och roligare.

Språkverkstaden har i uppdrag att stötta utvecklingen av studenternas akademiska språk inom alla olika ämnen vid Uppsala universitet. De språk vi arbetar med är svenska och engelska. Vi arbetar också med det talade språket, till exempel hur man kan genomföra muntliga presentationer.

Workshoppar för universitetslärare är ett exempel på vad Språkverkstaden erbjuder. Vi medverkar också gärna i institutioners fortbildningsarbete, exempelvis på lärardagar. Det går även att boka föreläsningar och skrivarstugor för studentgrupper.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin