Jobba som studentambassadör

Varje läsår söker vi cirka 40 studenter som vill arbeta som arvoderade studentambassadörer och rekrytera studenter till Uppsala universitet. Du kommer att ingå i ett härligt gäng med studentambassadörer från universitets alla hörn.

Som studentambassadör är du Uppsala universitets ansikte utåt i mötet med blivande studenter på olika utbildningsmässor och gymnasieskolor. Det kan också vara andra evenemang som besöksdagar, digitala aktiviteter och mottagningar för nya studenter. På ett intresseväckande sätt berättar du om studier och studentliv vid Uppsala universitet och om studier inom ditt eget ämnesområde.

Du kommer främst att arbeta med utbildningsmässor och gymnasiebesök men också andra evenemang som besöksdagar, digitala aktiviteter och mottagningar för nya studenter.

Du läser på något av våra program på grundnivå i Uppsala eller Visby och har minst en termins studier bakom dig. Du är utåtriktad och gillar att ta kontakt med människor du inte känner. Social kompetens, flexibilitet och anpassningsförmåga är något som vi värdesätter.

Hur är det att vara studentambassadör?

Bild på studentambassadör Rodi.

Rodi Misto

– När jag själv var gymnasieelev var jag både på Sacomässan och Universitetsdagen. Det var just på Universitetsdagen som jag hade bestämt att Uppsala universitet var mitt kall i livet. De dåvarande ambassadörerna var så peppade på sina studier, på staden, på universitetet och på livet allmänt. Det var även då jag bestämde mig för att bli studentambassadör. Två år senare hade jag påbörjat mitt andra år på läkarprogrammet, och dessutom var jag en av de där peppade ambassadörerna. Jag ska nu vara ambassadör för tredje året och blickar rätt ofta tillbaka på vad som har varit bäst.

Vad har varit bäst?
– Jättesvårt att svara på ... Allt ifrån att få jobba med sina ambassadörsvänner till att inspirera alla (förhoppningsvis) nyblivna UU-studenter. En sak som jag alltid kommer att ha med mig är när jag på SACO-mässan pratade med en gymnasieelev och cirka ett år senare såg jag henne i mitt trapphus. Hon hade nämligen valt läkarprogrammet i Uppsala efter vår konversation. Det var ett kvitto på att jag verkligen har gjort mitt jobb.

– Alla uppdrag som vi får, varenda en! Vi åker på mässor runt om i Sverige, deltar i välkomstmottagningar och andra sociala events, agerar modeller för marknadsföringskampanjer ... listan kan göras lång.

Vad ska du tänka på som ambassadör?
– Du måste vara dig själv, glädjas av att inspirera och tycka om prata inför både mindre och större folkmassor. Vi är totalt 40 ambassadörer från alla olika bakgrunder och program. Det är just detta som gör att elever på de olika mässorna blir så lockade av Uppsala, vår mångfald.

Hösten 2019.

Bild på studentambassadör Junia.

Junia Henriksén

Vad är det mest överraskande som du varit med om som ambassadör?
– Att sammanhållningen inom gruppen blev så tight. Och att de långa arbetsdagarna helt plötsligt inte blev så långa och att man istället kände att man ville stå flera timmar till.

– Mina arbetsuppgifter som studentambassadör är att vara universitetets ansikte utåt när man möter nya blivande studenter. Man ska på ett ärligt och intresseväckande sätt kunna berätta om Uppsala universitet och dess studentliv. Man kommer att framför allt medverka vid Saco:s utbildningsmässa men har även chansen att få åka ut till gymnasieskolor i liknande syfte.

– Jag har lärt mig otroligt mycket i min roll som studentambassadör. Både utvecklats i rollen och som människa. Det!

Bästa minnet från studentlivet i Uppsala?
– Mitt bästa studentminne är när jag fick mitt första ämbete som helgfikavärd på Snerikes nation och fick pröva på nationslivet på riktigt.

Vad är det bästa med att vara studentambassadör?
– Det är otroligt mycket som har varit fantastiskt kul med studentambassadörskapet. Men om jag ska fatta mig kort så skulle jag säga att det är den fantastiska vänskapskrets som jag har hamnat i.

Hösten 2019.