Internationalisering på hemmaplan

Alla studenter kan eller vill inte delta i en fysisk utlandsstudieaktivitet. På Uppsala universitet finns möjligheter att möta världen hemifrån, utan att resa fysiskt.

Välkomna internationella studenter

Via Uppsala studentkår och Gotlandsstudentkår Rindi kan du engagera dig genom att hjälpa inkommande internationella studenter att känna sig välkomnade och hemma i Uppsala eller Visby.

I Uppsala kan du bli Buddy åt en inkommande internationell student, även kallad Newbie, genom det internationella Buddyprogrammet. Har du ett intyg på att du deltagit som Buddy i Buddy-programmet kvalificerar dessutom detta uppdrag till meritpoäng i ansökan om utbytesstudier. Läs mer på Buddy-programmets webbplats eller mejla buddy@uskar.se.

I Visby kan du vara herde under välkomstdagarna, även kallade lamningen. Du kan också delta i Rindis språkcafé och få meritpoäng i ansökan om utbytesstudier. Besök Rindis hemsida eller mejla info@rindi.com.

Engagera dig i studentverksamheten

Ett bra sätt att möta internationella studenter från hela världen är att engagera sig i någon form av studentverksamhet. Ta ett ämbete i en studentförening, nation eller någon av studentkårerna. På Uppsalas studentnationer kan man till exempel inneha posten som internationell sekreterare och arbeta med välkomstevenemang för internationella studenter.

Mottagning av internationella studenter via kuratorskonventet

Kuratorskonventet är samarbetsorganet för Uppsalas 13 studentnationer. Kuratorskonventet har ett underkonvent kallat internationella konventet vars uppgift är att välkomna och ta hand nya internationella studenter. Internationella konventets uppgift är bland annat att arrangera välkomstveckor med evenemang för internationella studenter varje termin samt att arrangera den Internationella gasquen.

Vill du engagera dig i kuratorskonventet och internationella konventet eller vill du delta i något av deras evenemang? Information finns på kuratorkonventets webbplatsinternationella konventets webbplats för internationella studenter och internationella konventets Facebook-sida.

Studera tillsammans med studenter från hela världen

På Uppsala universitet finns möjligheten att läsa både internationella program och internationella kurser. I kurskatalogen kan du ta del av de internationella distanskurser som erbjuds via Uppsala universitet. Om du är intresserad av att läsa ett helt program kan du utforska de internationella kandidatprogram eller internationella masterprogram som erbjuds i Uppsala eller Visby. Programmen ger dig möjlighet att studera på hemmaplan tillsammans med studenter från hela världen. 

Läs kurser på distans via ENLIGHT

ENLIGHT är ett av flera pilotprojekt finansierade av EU-kommissionen för att leda utvecklingen av nya typer av utbildningar och utbildningsmetoder som svarar mot framtidens utmaningar. På ENLIGHT:s webbplats kan du se vilka kurser och aktiviteter som finns tillgängliga för studenter. Flera av kurserna och aktiviteterna kopplas även till olika former av stipendier inom Erasmusprogrammet.

Utveckla dina språkkunskaper

Institutionen för nordiska språk, Engelska institutionen och Språkverkstaden erbjuder kurser i såväl svenska som engelska för den som vill utveckla sina språkkunskaper. Språkverkstaden anordnar dessutom kurser i engelska specifikt riktade mot internationella studenter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss