Utbytesstudier

Som student vid Uppsala universitet kan du läsa kurser under en eller två terminer vid något av våra partneruniversitet. I och med att det är ett utbyte är studierna avgiftsfria.

Om du är heltidsstuderande, har avklarat minst 60 hp vid Uppsala universitet vid avresa och har för avsikt att ta ut din examen härifrån uppfyller du troligtvis alla kriterier för att ansöka om utbytesstudier Se den fullständiga kriterielistan i ansökningshandboken.

Enheten har avtal för utbytesstudier med över 400 partneruniversitet på alla kontinenter utom Antarktis. Platser till partneruniversitet i Afrika, Oceanien och Sydamerika utlyses främst på våren medan platser till partneruniversitet i Asien, Europa, Mellanöstern och Nordamerika företrädesvis utlyses på hösten. Se vilka partneruniversiteten är och läs rapporter från tidigare utbytesstudenter på sidan om partneruniversitet.

Ansökan för utbytesstudier öppnar två gånger om året, en gång under höstterminen och en gång under vårterminen.

Aktuella ansökningsomgångar

 • 15 april – 15 maj 2023
  • För utbytesstudier med start våren 2024.
  • Ansökan främst till partneruniversitet i Afrika, Oceanien och Sydamerika.
  • Ansökan stänger kl.15.00.

 • Datum för ansökningsperioden för utbytesstudier med start hösten 2024 publiceras under våren 2023.
  • Ansökan främst till partneruniversitet i Asien, Europa, Mellanöstern och Nordamerika.

Ansökan om utbytesstudier

Du kan ansöka om utbytesstudier en gång per termin under cirka 30 dagar. Ansökan och annan obligatorisk dokumentation skickas in elektroniskt via systemet MoveON under ansökningsperioden. Vi publicerar länken till ansökan i MoveON nedan när ansökningsomgången börjar.

Ansökan för utbytesstudier är inte öppen just nu. Nästa ansökningsperiod är 15 april-15 maj 2023.

Så här gör du för att ansöka

Instruktioner till ansökan för utbytesstudier finns beskrivet i ansökningshandboken. Den innehåller de instruktioner du behöver för att genomföra en ansökan.

Drop-in: Träffa en handläggare

Träffa en internationell handläggare från enheten fr internationell mobilitet via Zoom och ställ frågor om studier och praktik utomlands. När du ansluter till Zoom-mötet hamnar du först i ett väntrum och när det blir din tur kopplar vi dig till oss. Du får då kortfattat beskriva ditt ärende innan du kopplas vidare till ett enskilt samtal med en tillgänglig handläggare.

Tider för drop-in

 • Helgfria tisdagar kl. 11.00–12.00 (Erasmusstipendiet för studier eller praktik)
 • Helgfria torsdagar kl. 13.00–14.00
 • Extra drop-in före stängning av utbytesstudieansökan:
  • 12 maj kl.13.00-14.00
  • 15 maj kl.13.00-14.00

Till drop-in i Zoom

Sista drop-in-tillfället innan sommaruppehållet är 1 juni 2023.

Mejladresser

 • För frågor om utbytesstudier: mobility@uu.se.
 • För frågor om Erasmuspraktik, Erasmusstipendiet för studier eller International Credit Mobility: erasmus@uu.se.

Boka oss för en infoträff

Som student kan du boka oss för att hålla i en informationsträff om internationella möjligheter vid Uppsala universitet för till exempel din studentförening, nation eller kår. För bokning, kontakta oss på mobility@uu.se.

Sociala medier

Följ utlandsstudieambassadörerna och andra studenter som rapporterar direkt från sina utlandsvistelser. Ambassadörerna lägger upp relevant information om bland annat ansökningsperioder, webbinarier och informationstillfällen som rör universitetets internationella möjligheter.

Instagram Facebook

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin
rss
weibo