Ansökningsinstruktioner för utbytesstudier

Här hittar du information om hur du ansöker om centralt administrerade utbytesstudier via Uppsala universitet.

Det första du bör göra innan du påbörjar din ansökan är att tänka igenom följande:

  • Tillåter mitt program mig att genomföra utbytesstudier?
    Har mitt program en fri termin när det passar att genomföra ett utbyte?
  • Om jag läser fristående kurser, passar ett utbyte in i min tänkta examen?
  • Har jag klarat tillräckligt många högskolepoäng hemma för att kunna vara flexibel med de kurser jag vill läsa under utbytet?
  • Om jag inte blir antagen på en speciell kurs på värduniversitetet, kan jag då fortfarande genomföra mitt planerade utbyte?
  • Är de kurser jag vill läsa tillgängliga på det universitet jag vill studera vid?
  • Om jag ska studera på ett främmande språk, kommer det att påverka kvaliteten på mitt lärande?
  • Hur många poäng ger de kurser som jag vill läsa?
  • Kommer de kurser jag vill läsa under utbytet kunna tillgodoräknas vid Uppsala universitet?
  • Har det universitet jag vill studera vid en maxgräns på antal poäng man får läsa? Kommer det att påverka mina kursval?

Det andra du behöver göra är att se över de sökbara universiteten.

I utbytesavtalsdatabasen över de centralt administrerade utbytesavtalen finns viktig information om bland annat:

  • vilka ämnen som varje avtal omfattar
  • om avtalet gäller kurser på kandidat-, master- eller doktorandnivå
  • länkar till kurskataloger
  • undervisningsspråk och om det krävs någon form av intyg på språkkunskaper
  • terminstider
  • kringservice som bostad, välkomstarrangemang etc
  • rapporter från tidigare utbytesstudenter

Vid ansökningsperiodens start publiceras en länk till ansökningsformuläret MoveON på startsidan om utbytesstudier via centrala avtal. I samband med att ansökan öppnar publiceras en lista med sökbara universitet. För att din ansökan ska vara komplett ska den innehålla följande delar:

  1. Val av universitet
  2. Kursförslag för samtliga sökta universitet
  3. Resultatintyg
  4. Registreringsintyg
  5. Eventuella resultat från språktest
  6. Eventuella intyg om studentengagemang

1. Val av universitet

Du får söka max fyra universitet. Du väljer universitet i ansökan i MoveON. En lista över vilka universitet som är sökbara för en viss ansökningsomgång publiceras i samband med att ansökan öppnas. Genom att välja flera universitet har du större chans till att bli tilldelad en utbytesplats. Sök dock bara de universitet du verkligen kan tänka dig att studera vid.

2. Kursförslag

För varje universitet du söker till behöver du också ange ett kursförslag motsvarande heltidsstudier för en (1) termin. Du förväntas läsa motsvarande heltid (30 hp) under dina utbytesstudier.

Syftet med att ange ett kursförslag är för att du ska ha en uppfattning om det kursutbud som finns vid de universitet du söker till. Till din hjälp har du utbytesavtalsdatabasen med centralt administrerade utbytesavtal. Där kan du klicka dig in på respektive universitet för att hitta information om följande:

  • Avtalets omfattning: Vilka ämnen avtalet omfattar.
  • Tillåten akademisk studienivå för studier: Kandidat-, master- eller doktorandnivå.
  • Konvertering av poäng: Vid Uppsala universitet ger heltidsstudier under en termin 30 hp. Universitet i andra länder använder andra enheter. Här får du hjälp att översätta deras poängsystem till svenska högskolepoäng så att du kan hitta kurser som motsvarar 30 hp.
  • Undervisningsspråk: Vilket eller vilka språk undervisar universitetet på.
  • Kurskatalog: Här finns länkar till var du hittar information om kurser på våra partneruniversitets webbsidor.
  • Tidigare studenters erfarenhet: I utbytesrapporter från tidigare studenter kan du läsa om hur de upplevde studierna. Se fliken “Exchange Reports”.

Bra att veta när du letar kurser:

  • Ditt kursförslag är just det – ett förslag, men när vi nominerar dig till värduniversitetet utgår vi från det ämne du uppgett under rubriken ”Intended study area” i ansökan. Exakt när och hur du gör ditt slutgiltiga kursval beror på vilket universitet du åker till. Vid en del universitet fastslås ditt kursval innan du åkt, andra tillämpar först till kvarn-system i början på terminen. Det är också partneruniversitetet som beslutar om du är behörig att läsa en kurs.
  • Under ditt utbyte kan du läsa kurser du vill ska ingå i din tänkta examen vid Uppsala universitet. För att tillgodoräknande av kurser från utbytesstudierna ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att ha kontakt med studievägledaren på din institution vid Uppsala universitet för råd om hur du ska tänka när du väljer kurser under ditt utbyte. Läs mer om att tillgodoräkna kurser.
  • En del partneruniversitet har kurskataloger, andra saknar kataloger och du måste därför leta efter kurser genom att hitta utbildningsprogrammen och titta i programstrukturen. I många fall kan det också saknas en aktuell kurskatalog för just den termin du söker ditt utbyte, utgå då från den senast publicerade kurskatalogen.
  • Ibland kräver en kurs förkunskaper (prerequisites). Sök upp den kurs som anges som ett förkunskapskrav och gör en egen uppskattning om du har läst det efterfrågade innehållet eller ej.

3. Resultatintyg

Bifoga ett resultatintyg från Ladok. Har du läst vid andra svenska universitet bifogar du ett nationellt resultatintyg. Har du läst en fullständig kandidatexamen, till exempel en Bachelor’s degree, från ett utländskt universitet bifogar du det i ansökan.

Se även till att eventuella delkurser med toppbetyg syns i utdraget. Ifall de inte syns, då kan vi inte räkna med de toppbetygen. Vi tar inte emot kompletteringar av eventuellt tillkomma toppbetyg efter att ansökan har stängt.

4. Registreringsintyg

Du som söker utbyte via enheten för internationell mobilitet måste vara registrerad på 30 hp, alltså vara en aktiv student vid ansökningstillfället. Detta styrks med ett registreringsutdrag från Ladok som du själv kan ladda ner. Du kan också kontakta din institution eller Studentservice för hjälp med detta.

5. Eventuella resultat från språktest

Om du söker ett universitet där vi måste ha ett språktest redan vid ansökningstillfället till enheten för internationell mobilitet bifogar du det i din ansökan.

Information om ifall du behöver lämna ett språktestresultat direkt till oss, eller vid ett senare tillfälle när du gör kursansökan till ditt värduniversitet, finns under rubriken General Language Requirements bland universitetsinformationen i utbytesavtalsdatabasen.

6. Eventuella intyg om studentengagemang

Om du vid Uppsala universitet varit aktiv som fadder/mentor/buddy eller deltagit i välkomstverksamhet för nya studenter kan du be den organisation som ansvarade för aktiviteten att skriva ett intyg till dig om genomfört uppdrag.

Har du under någon termin innehaft en studentrepresentationspost måste detta styrkas med ett speciellt intyg underskrivet av behörig undertecknare. Kontakta din kår eller din nation för rätt intyg.

Studenter som genomför sitt utbyte inom sin nuvarande examen, och har för avsikt att tillgodoräkna sig kurserna från sitt utbyte, prioriteras i urvalet.

Tidigare utbyte, avhopp eller planerat utbyte

Från och med ansökningsomgången i hösten 2024 kommer vi att prioritera studenter i urvalet utan tidigare utbyteserbjudanden. Denna prioritering görs för att fler studenter ska få möjlighet att bli tilldelad en utbytesplats.

Detta innebär att studenter prioriteras som inte:

  • genomfört ett tidigare utbyte.
  • först tackat ja till en utbytesplats via enheten för internationell mobilitet och som sedan efter passerad svarstid meddelat avhopp.
  • redan tackat ja till ett kommande planerat utbyte via Uppsala universitet.

Betyg

Vid betygsurvalet summeras antalet hp med högsta möjliga betyg (bedömningen är inte relativ till hur många poäng du redan läst).

Har du till exempel tagit en 30 hp-kurs och fått slutbetyget VG, då skriver du in 30 i VG-rutan, se exempel 1 nedan. Ifall du fått slutbetyget G på en 30 hp-kurs, men fått högsta betyg i någon av delkurserna, då skriver du in den summan istället, se exempel 2. Du kan dock inte räkna med både slutbetyget samt delkurserna med toppbetyg så att du räknar samma toppbetyg flera gånger.

För studenter som endast kan få betyg G/U inom sina program sker istället för toppbetygsuträkning en lottning.


Exempel 1

Slutbetyg 30 hp VG
Betyg i delkurs 7,5 VG
Betyg i delkurs 7,5 VG
Betyg i delkurs 7,5 VG
Betyg i delkurs 7,5 VG

  • Skriv: 30 hp VG

Exempel 2

Slutbetyg 30 hp G
Betyg i delkurs 7,5 G
Betyg i delkurs 7,5 G
Betyg i delkurs 7,5 G
Betyg i delkurs 7,5 VG

  • Skriv: 7,5 hp VG

Övrigt meriterande

  • Studentrepresentantsposter
  • Studenter som har varit engagerade i fadder-, mentor-, buddy- eller välkomstverksamhet

Var noga med att spara den pdf som kan laddas ner efter att du skickat in din ansökan.

När ansökan stängt bekräftar vi via mejl inom 2–3 dagar efter sista ansökningsdatum att vi tagit emot din ansökan. Om du inte hör något från oss bör du kontrollera din skräppost, eftersom bekräftelsen kan ha hamnat där. Om du inte hittar mejlet där heller måste du kontakta enheten för internationell mobilitet på mobility@uu.se.

Om några frågor uppstår kring din ansökan kontaktas du av enheten för internationell mobilitet inom 1–2 veckor efter sista ansökningsdatum via mejl eller telefon. Det är viktigt att du bevakar din mejl (även skräpposten) och telefon under den perioden.

Fördelning av platser

Alla ansökningar sorteras efter urvalsgrupp, toppbetyg, meriterande uppdrag samt lottnummer. Därefter sker fördelning av platser. Då vi har många sökanden behöver alla få ett lottnummer så att de som hamnar på samma plats i listan kan rangordnas.
Cirka fyra veckor efter sista ansökningsdatum meddelas du via e-post om du fått en plats eller är placerad på reservlista.

De som får ett erbjudande har drygt en vecka på sig att tacka ja eller nej till sitt erbjudande. Om du erbjuds en utbytesplats måste du tacka ja till ditt erbjudande inom den angivna tidsramen. Det är viktigt att du bevakar din e-post (även skräpposten) och svarar i tid. Observera att uteblivet svar betraktas som att du tackar nej. Alla som tackar nej lämnar ansökningsförfarandet. Det är alltså inte möjligt att tacka nej till ett erbjudande och stå kvar som reserv till ett annat universitet. Det är inte heller möjligt att tacka ja och ändå stå kvar som reserv till ett högre rankat val.

  1. Du blir kontaktad av enheten för internationell mobilitet med information om nästa steg i ansökningsprocessen. Ansökningsprocesserna och ansökningstiderna vid våra olika partneruniversitet ser olika ut så läs noggrant alla instruktioner du får skickat till dig. För frågor om ansökan vänder du dig i första hand till din handläggare på enheten för internationell mobilitet om inget annat kommunicerats till dig.
  2. Du får en inbjudan att delta på ett "pre application-möte” med enheten för internationell mobilitet för att få veta mer inför ansökan till värduniversitetet.
  3. Inför ansökan till ditt värduniversitet ser du över dina kursval igen. Ta kontakt med din studievägledare vid institutionen om du planerar att tillgodoräkna dig dina studier inom din utbildning för att se vilka kurser du kan läsa.
  4. Om du åker genom ett avtal som berättigar till stipendium så kommer du bli kontaktad av oss med information om hur du går vidare med denna process.
  5. Efter att värduniversitetet har mottagit och behandlat din ansökan får du ett antagningsbesked. I vissa fall kommer antagningsbeskedet digitalt direkt till dig och i de fall när det skickas till enheten för internationell mobilitet så kontaktar vi dig. Observera att handläggningstiden för ansökningar varierar kraftigt mellan värduniversiteten. Det kan därför dröja innan du får ditt antagningsbesked. Vi erbjuder en möjlighet till utbildning som i sin tur sker på partneruniversitetets villkor. Observera att det alltid är värduniversitetet som beslutar om du blir antagen eller inte.

Efter antagningbesked från värduniversitetet

När ditt antagningsbesked har kommit är det dags att ansöka om visum, boende osv.

Du kommer att bli inbjuden att delta i ett "pre departure-möte" med enheten för internationell mobilitet, där du kan träffa andra utresande studenter och få mer praktisk information om ditt utbyte.

Försäkring under ditt utbyte

Alla studenter som åker på utbytesstudier via Uppsala universitet omfattas av Kammarkollegiets Student UT-försäkring. Till vissa universitet kan en kompletterande försäkring behöva köpas. Läs mer i utbytesavtalsdatabasen under rubriken: ”Insurance” vad som gäller för varje universitet.

Mer information

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin