Ansökningsinstruktioner för fristående kurser utomlands

På denna sida finner du instruktioner för hur du ansöker om fristående kurser och sommarkurser utomlands via ENLIGHT-nätverket.

Ansökan

I din ansökan behöver du bifoga dina studieresultat. Resultatintyget (Transcript of Records) kan hämtas från Ladok. Om du har studerat vid andra svenska universitet, vänligen bifoga ett nationellt resultatintyg.

Om du har avslutat en fullständig kandidatexamen, såsom en Bachelor's degree, vid ett utländskt universitet, ber vi dig även att inkludera detta dokument.

Studenter som studerar i Sverige med uppehållstillstånd behöver kontrollera med Migrationsverket att ett eventuellt deltagande i fristående kurser eller sommarkurser utanför Sverige inte påverkar deras uppehållstillstånd. Läs mer på Migrationsverkets hemsida.

Avgiftsbelagda studenter som är inskrivna på heltidsstudier vid Uppsala universitet är berättigade att ansöka om fristående kurser utomlands via ENLIGHT.

För att ta reda på om du kan inkludera kursen som en del av dina 30 högskolepoäng nästa termin, vänligen rådgör med din programkoordinator innan du ansöker. Det är studentens ansvar att se till att kommunicera med institutionen för att ta reda på om kursen kan inkluderas i programmet.

Högskolepoängen för kursen har samma avgift som dina andra högskolepoäng vid Uppsala universitet. Det innebär att om du kan inkludera kursen i ditt studieprogram (till exempel genom att ta 25 högskolepoäng i Uppsala och 5 högskolepoäng som fristående kurs utomlands via ENLIGHT), kommer du att betala studieavgiften för 30 högskolepoäng som vanligt.

Om du till exempel vill ta 30 högskolepoäng i Uppsala nästa termin och ytterligare 5 högskolepoäng vid ett ENLIGHT-universitet, kommer Uppsala universitet att debitera för de extra ECTS-poängen innan terminen börjar, baserat på din studieavgift. Du som student måste begära denna faktura på feemaster@uu.se och ange "ENLIGHT extra kurs" i ämnesraden på din e-post.

Tillgodoräknande

Innan du ansöker om en kurs rekommenderar vi att du pratar med din studievägledare eller den internationella koordinatorn eller för att undersöka möjligheterna att tillgodoräkna dig kursen.

När du har avslutat din kurs vid partneruniversitetet kommer du tilldelas ett resultatintyg (Transcript of Records). Därefter kan du ansöka om tillgodoräkning av kursen. Vänligen notera att tillgodoräkning inte sker automatiskt, utan du måste ansöka om det själv och att det alltid är Examensenheten som avgör hur många högskolepoäng en kurs är värd.

Här hittar du mer information om hur du går tillväga och vilka dokument som krävs för att ansöka om tillgodoräknande.

Urvalsprocessen och besked

Om du ansöker om en fristående kurs eller sommarkurs via ENLIGHT och uppfyller ansökningskraven, kommer du att erbjudas möjligheten att läsa kursen, förutsatt att det finns tillgängliga platser. Om vi får fler ansökningar än det finns tillgängliga platser kommer en lottning att genomföras för att ge alla en rättvis chans att få plats på kursen.

Efter avslutad ansökningsperiod kommer alla sökande att få ett besked om resultatet av sin ansökan.

Om du blir erbjuden en plats på kursen har du några dagar på dig att acceptera eller avböja erbjudandet, och du måste göra detta inom den angivna tidsramen som kommer att kommuniceras till dig. Det är viktigt att du håller koll på din e-post, inklusive skräpposten, och svarar i tid. Om du inte svarar betraktas det som att du tackar nej till den erbjudna kursen.

Vad händer när du tackat ja till en kurs?

Du kommer att bli nominerad till värduniversitet som håller i kursen du vill läsa. Efter det kommer du att bli kontaktad av dem och de kommer att tillhandahålla ytterligare information om hur du slutför ansökan till dem. Läs noggrant alla instruktioner du får skickat till dig. För frågor om ansökan vänder du dig i första hand till din handläggare på enheten för internationell mobilitet om inget annat kommunicerats till dig.

Efter att värduniversitetet har mottagit och behandlat din ansökan får du ett antagningsbesked. Handläggningstiden för kurser varierar mellan värduniversiteten beroende på när kursen ges. Det kan därför dröja innan du får ditt antagningsbesked. Observera att vi erbjuder en möjlighet till att få läsa en fristående kurs, men det är alltid värduniversitetet som beslutar om du möter förkunskaperna för att bli antagen eller inte.

När ditt antagningsbesked har kommit kan du planera inför din kurs med att exempelvis söka boende och transport till din destination.

Boende och resa

Studenter som läser en fristående kurs utomlands behöver själva ordna och bekosta boende och resa till och från den fysiska delen av sin fristående kurs. Du kan ansöka om ett Erasmusstipendium som kan användas till resa och boende.

Erasmusstipendiet för blandad mobilitet kan sökas om du är antagen till en kurs eller program som är en kombination av fysisk mobilitet (på minst fem och max 30 dagar) och en obligatorisk virtuell komponent antingen före, under eller efter den fysiska mobiliteten.

Försäkring

Alla studenter som ska läsa en kurs där ett delmoment hålls utomlands är försäkrade via Uppsala universitet och omfattas av Kammarkollegiets Student UT-försäkring. Studenter som studerar inom EU/EES ska i första hand använda sig av det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) som kan beställas gratis hos Försäkringskassan.

För assistans dygnet runt vid akutsituationer som inte kan vänta till Kammarkollegiets växel är öppen: kontakta Falck Global Assistance på +46 8-587 717 49.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin