Doktorander och forskare

Grundkrav för att söka stipendier är att du är verksam vid Uppsala universitet (om ej annat framgår ur stipendiekraven).

Vad ska bifogas till ansökan?

Här följer exempel på några av de vanligaste bilagorna:

  • Meritförteckning/CV
  • Projekt-/forskningsbeskrivning: En kortfattad beskrivning på 1-4 sidor av den forskning du bedriver och för vilket syfte du ska använda stipendiet du söker.
  • Kostnadsberäkning: Ska innehålla totalbeloppet du söker samt dina olika utgiftsposter med angivna belopp. Exempel på utgiftsposter är levnadsomkostnader (ink. tidsperiod), materialkostnader, driftkostnader, resor och logi. Du kan inte tilldelas ett större belopp än du ansökt om.
  • Publikationslista: Ange alla dina publikationer. Även (ej publicerat) material från konferenser kan ingå.
  • Resplan (för forskningsresa): Planen ska innehålla kort beskrivning av syftet med resan, tidsperioder och planerat innehåll.
  • Yttrande från handledare/ämnesföreträdare (rekommenderas): Yttrande över vilken betydelse stipendiet har för ditt projekt/resa/forskning.

Stipendiet ska utnyttjas inom innehavstiden

Du som tilldelats ett forskningsstipendium ska utnyttja det inom angiven innehavstid. Om du inte kan använda ditt stipendium för det ändamål det tilldelats behöver du kontakta oss på stipendier@uu.se innan din innehavstid gått ut så vi kan utreda om det finns någon lösning.

Om ditt stipendium ska bevakas framgår det av ditt beslutsbrev. Se din stipendiesida för mer information.

Sjukskriven, föräldraledig eller förtroendevald på heltid vid nation eller studentkår?

Då har du möjlighet att ansöka om att pausa ditt stipendieinnehav. Ansökan skickas in via Stipendiesystemet, intyg som styrker ditt skäl för att pausa innehavet ska skickas med.

Prolongation (förlängning) av stipendium

Om ditt stipendium kan prolongeras framgår det av dess stipendiekrav. Du ansöker om prolongering genom att söka stipendiet igen i ansökningsperioden i direkt anslutning till att din innehavstid gått ut.

En del stipendier är för släktingar till donator. För de stipendierna behöver släktskapet styrkas. Släktskapet ska beskrivas med ett släktträd där varje generation finns med från donator, eller den i stipendiekraven beskriven person, ner till den sökande. Årtal för födelse och död för samtliga personer ska anges. I släktträdet ska för varje generation båda föräldrarna anges med för- och efternamn (inklusive efternamn som ogift) och årtal för födelse och död.

Se vår exempelmall på ett släktträd (pdf). Pdf, 85 kB.

Släkthärledningen måste styrkas hela vägen, det vill säga inklusive dina egna personuppgifter. Släkthärledningen ska vara vidimerad av två personer, med namnteckning, namnförtydligande och kontaktuppgifter och de ska vara beredda att muntligen intyga att beskrivningen är korrekt.

Till ansökan ska också bifogas ett personbevis för dina föräldrar där släktskapet med dig framgår. För att beställa ett sådant personbevis måste du ringa till Skatteverket och beskriva vad person­beviset ska innehålla. Personbeviset postas sedan till dig så se till att beställa det i god tid. Observera att alla bilagor ska bifogas din ansökan och att inga bilagor får läggas till efter sista ansökningsdag.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin